שדה הקרב החדש מביא איתו אויבים שמסתתרים מאחורי מחסות והסוואה שמנסים לפעול לצד גורם ההפתעה. איך ניתן לדעת מאיפה האויב יגיע ומה הוא מתכנן? בית המכ"ם הלאומי של ישראל ושל התעשייה האווירית, "אלתא", פיתח כמה פתרונות: אלגוריתם שמנתח תמונות שצולמו על ידי לוויינים או על ידי מכ"ם ומציג את דרכי הפעולה והתנועה של היריב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הפיתוח של "אלתא" הוא - בינה מלאכותית: רשת נוירונים ולמידת מכונה. כל המושגים המסובכים הללו חברו יחד בפיתוח שחשף יכולות שלא היו קיימות עד היום. "ניתן להבחין בתוצאה של אלגוריתם מאוד מאוד מורכב וחדשני בעולמות המכ"ם", סיפר אייזיק פ', ראש תחום מרכזי לפיתוח ומודיעין ב"אלתא". "ניתן לראות את התוצר הסופי שהוא בעצם תוצר של מספר הדמיות".

זיהוי אויב בשטח סבוך, המכם של חברת אלתא
זיהוי אויב בעזרת המכ"ם
יואב תורג'מן, מנכ"ל אלתא
יואב תורג'מן, מנכ"ל אלתא

"הכוחות שבשטח יוכלו לגלות קודם כול את הרכב שעמד ואת טביעת הרגליים של האנשים", הוסיף אייזיק. "על המפות שהמכ"ם מציג ניתן לראות את התנועה של הכוחות בשטח ואף לראות היכן הכוחות הטמינו רקטות. אנחנו מנתחים את השטח ומגלים שמישהו עבר, מתי הוא עבר - אפילו דריכת רגל של אדם ניתן לראות".

בתצלומים שהתקבלו ניתן להבחין במטרות שנמצאות מתחת לסבך – דבר שעין אנושית וציוד אלקטרו-אופטי רגיל לא יכול להבחין. לגבי הזיהוי והסיווג – ב"אלתא" מעדיפים לא לדבר על זה. "פיתחנו אלגוריתם מאוד מתקדם בבינה מלאכותית שבעזרתו אפשר להבחין בסוגי הרכב, בצבע שלהם ולהבדיל בין משאית לרכב פרטי", הסביר אייזיק.

כלומר אם יש רכב שעליו יש משגר טילים, או משהו ספציפי, המערכת תדע להצביע על כך באופן מיידי ולעקוב אחריו באופן מדויק. אלה הם רק חלק מן הפתרונות שמפתחים כדי להיות תמיד צעד אחד לפני היריב.

המכם של חברת אלתא
הדמיית המכ"ם של חברת אלתא בחלל
כך המכם מנתח את הנתונים בשטח
כך המכ"ם מנתח את הנתונים בשטח

"מידע בהיצף לאו דווקא מביא תובנות", אמר מנכ"ל "אלתא" יואב תורג'מן. "לכן 'אלתא' עובדת בשנים האחרונות בעיקר על איתור חכם של מידע, באופן שריבוי המידע לא יציף אותך אלא דווקא יביא תובנות. הדבר הזה מאפשר לנו לא להשקיע הרבה מאוד מאמץ בלימוד סביבה, אלא לתת למערכות ללמוד לבד".

"המטרה להתאים את עצמנו במהירות רבה לסביבה המשתנה", הוסיף תורג'מן. "כך שאנחנו לא צריכים לנבא מראש איך תראה הסביבה, והיא מאפשרת לנו לאתר גם חריגות קטנות מאותה התנהגות סבירה, כדי לאפשר למשתמש לדעת מה קורה בזירה".