בזמן שמרבית תשומת הלב מושקעת במלחמה בווריאנט אומיקרון, בבתי החולים מצטברים מאות מקרים של חולי שפעת. בשבוע האחרון 2,825 מאושפזים אומתו לשפעת, בהם 863 ילדים ו-181 נשים בהריון. הנגיף הדומיננטי בישראל השנה הוא שפעת מסוג A וליתר דיוק תת-סוג שמכונה A/H3, זאת בצל יעילות נמוכה של החיסונים הקיימים כנגדו ונתוני התחסנות נמוכים בכלל.

איך מבצעים בדיקת קורונה ביתית? המדריך המלא

ד"ר ביביאנה חזן מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי העמק תיארה את המצב בצפון הארץ: "במחלקות זיהומיות של בית החולים - 70 אחוזים מהבדיקות נמצאות חיוביות לשפעת. לכולם אנו בודקים שפעת וקורונה והרוב המכריע נמצא חיובי לשפעת. בקורונה לעומת זאת יש רק ארבעה מאושפזים, בהם יולדת במצב קל לאחר שחוסנה. הזן הדומיננטי הוא N3H2 שהוא כלול בחיסון אך היעילות מולו הרבה יותר ירודה. אנחנו לא רחוקים מלהיות במצב שבו הקורונה תהפוך למחלה דומה לשפעת, היתרון של האומיקרון שהוא יוצר מחלה יותר קלה כך שייתכן שבסופו של דבר תיווצר חסינות עדר".

נתוני ההתחסנות לשפעת בישראל נותרו השנה נמוכים מאוד: בקרב ילדים עד גיל חמש נרשם שיעור של 10.2 אחוזי התחסנות ובקרב ילדים בני חמש עד 12 ישנם 15.6 אחוז מחוסנים בלבד. בשונה משנים קודמות, השנה החליט משרד הבריאות על הפסקת חיסוני השפעת בתוך בתי הספר, ככל הנראה כדי להגביר את ההיענות לחיסוני הקורונה. כך עיקר הנטל על החיסונים עבר לניהול קופות החולים.

חיסוני שפעת (צילום: רויטרס)
יעילות פחותה? חיסון שפעת | צילום: רויטרס

אין שום סכנה בחיסון לשתי המחלות

ד"ר איילת נבט, מנהלת תחום רפואת ילדים בכללית הסבירה כי "החורף הזה אנחנו מתמודדים עם שתי בעיות במחיר אחד: לצד האומיקרון, תחלואת השפעת מאוד משמעותית. יש עלייה חדה בחולים והמרפאות עמוסות מאוד. יש וירוסים נשימתיים נוספים שנפוצים כמו הRSV- ותחלואת החורף בעיצומה. לצערי הרב עוד לא הגענו ליעדי החיסון לשפעת כפי שנעשה בשנים קודמות. אנחנו שואפים להגיע ל-30 אחוזים מחוסנים ואנחנו עוד לא שם אלא נמצאים סביב 20 אחוזי התחסנות".

לדבריה של ד"ר נבט הסיבה לירידה בהיענות נעוצה בכך שבחורף הקודם לא זוהתה שפעת:  "הציבור זוכר את העונה הקודמת שבה לא אותרו מקרי תחלואה לשפעת אך החורף זה כלל לא המצב. אנחנו ממליצים להתחסן במקביל לחיסוני הקורונה, אין שום סכנה בחיסון לשתי המחלות. ברפואה עדיף תמיד למנוע מחלה מאשר להתמודד עם המחלה שכבר קרתה".

חדר המתנה של רופא ילדים (צילום: shutterstock)
המרפאות עמוסות, אבל לא בגלל השפעת | צילום: shutterstock

היתרון שבחיסון השפעת וההבדל בין ילדים למבוגרים

על פי מחקר שנעשה בבריטניה התחסנות ילדים בבתי הספר הפחיתה ב-94 אחוזים את הביקורים ברפואת המשפחה של ילדים עם מחלה דמוית שפעת. נתון מעניין נוסף הצביע על כך שבזכות חיסוני הילדים בבתי הספר - חלה הפחתה של 59 אחוזים בביקורים אצל רופאי המשפחה גם בקרב מבוגרים בני 50 ומעלה.

במקביל, שיעורי האשפוז משפעת עולים משמעותית בקרב מבוגרים. באוכלוסייה זו קיימת ירידה בתפקוד של המערכת החיסונית ולכן הם פגיעים יותר מול מחלות זיהומיות וכך גם החיסונים פחות יעילים עבור הגיל השלישי בהשוואה לצעירים. החל משנה שעברה ניתן בישראל חיסון חדש "פלוזון HD" המכיל פי ארבעה מהחומר הרגיל בחיסון ומומלץ לאוכלוסיות בסיכון.

ממשרד הבריאות נמסר: "נגיף השפעת עלול לגרום לתחלואה קשה כגון דלקת ריאות, סיבוכים אחרים בדרכי הנשימה, דלקת בשריר הלב ואף מוות. משרד הבריאות קורא לכלל הציבור מגיל 6 חודשים ומעלה להתחסן נגד שפעת. ניתן לקבל את חיסון השפעת יחד עם חיסון הקורונה או בכל מרווח זמנים ממנו".