מלחמה בצל המגפה: העולם כולו נושא את עיניו לשדה הקרב באוקראינה, שנכנס ליום השישי מאז הפלישה הרוסית. תוך זמן קצר נשכח מהתודעה הציבורית כי המלחמה באירופה פרצה בעיצומה של המאבק בנגיף הקורונה. האם להדבקות ההמוניות באומיקרון יש השפעה על התושבים תחת האש? סקירה.

הנתונים בכתבה נלקחו ממאגרי המידע העולמיים: Our World in Data והמאגר JHU CSSE COVID-19 Data

אזרחים אוקראינים מצטופפים במקלט (צילום: AP Photo/Emilio Morenatti)
אזרחים אוקראינים מצטופפים במקלט | צילום: AP Photo/Emilio Morenatti

אוקראינה

באמצע חודש פברואר, נתוני התחלואה בקורונה באוקראינה הגיעו לשיא מתחילת המגפה עם יותר מ-40 אלף נדבקים ביממה אחת. ימים ספורים לאחר מכן החלה ירידה הדרגתית במספר הנדבקים היומי ומאז פרצה המלחמה במדינה, נפסקו בבת אחת הדיווחים על המאומתים לנגיף. השפעה ישירה נוספת היא על מבצע חיסוני הקורונה שהשתבש מאז תחילת הלחימה. במאגר המידע "Our World in Data" נפסקים הנתונים על מנות חיסון יומיות בכל המינונים החל מה-23 בפברואר, מועד תחילת הלחימה.

רוסיה

שיא גל האומיקרון ברוסיה, שמהווה גם את שיא המגפה במדינה, נרשם זמן קצר לפני פרוץ המלחמה: ב-12 בפברואר אותרו יותר מ-200 אלף נדבקים חדשים בנגיף תוך יממה אחת.

לשם השוואה, בשיא הגל שקדם לו אותרו כ-40 אלף נדבקים ביממה, חמישית מהכמות שנמדדה בתקופת האומיקרון. מאז החלה המלחמה בימים האחרונים נרשמה ירידה דרמטית, אך מספר הנדבקים היומי נותר גבוה מאוד: מאה אלף חולים חדשים בכל יום.

ד"ר ורה קפלן ממכון לחקר רוסיה ומזרח אירופה ומרצה בכירה באוניברסיטת תל-אביב מסבירה: "מאז פרוץ המלחמה אף אחד בכלל לא מזכיר את נתוני הקורונה. באתרים הרשמיים לעתים מדווחים על ירידה או עלייה במספר הנדבקים בעיירה פרובינציאלית מסוימת.

פליטים חוצים את הגבול לפולין (צילום: AP)
פליטים אוקראינים חוצים את הגבול לפולין | צילום: AP

הנושא הפך כל כך שולי ואינו מוזכר בכלי התקשורת המרכזיים ברוסיה ואוקראינה. אמנם הקורונה מתפשטת ולא נעלמה ברמה הביולוגית אך היא ירדה לחלוטין מהשיח הציבורי. הדבר מתאפשר גם בזכות האופי של אומיקרון שגורם למחלה פחות קשה. אם לא בודקים אפשר פשוט לא לדעת את מצב ההתפשטות והטרגדיה האמיתית היא בשדה הקרב".

צבי זילבר, עורך ראשי של רדיו לוצ'שייה בשפה הרוסית הסביר בשיחה עם N12: "במלחמה כל המחלות תמיד נעלמות. אני חושב שפוטין סיים את הקורונה בבת אחת באוקראינה וברוסיה. פשוט שכחו מהמגפה כאילו שהיא לא קיימת. תושבי אוקראינה יושבים במקלטים, בעיצומה של מלחמה שבה מפציצים את השכונות האזרחיות, את בתי הספר וגני הילדים. מאז שהחלה המלחמה בימים האחרונים לא נתקלתי בתפוצה של נתונים אמינים לגבי במספר הנדבקים או המחוסנים".

תושבי העיר פשמישל בפולין מסייעים לפליטים שהגיעו מא (צילום: רויטרס)
תושבי העיר פשמישל בפולין מסייעים לפליטים שהגיעו מאוקראינה השכנה | צילום: רויטרס

בתוך כך, משרד הבריאות בישראל יעביר לאוקראינה 17 טון של ציוד רפואי ותרופות. שר הבריאות ניצן הורוביץ אמר: "המשרד נרתם לסיוע הומניטרי לאוקראינה. ישראל מתייצבת לצד העם האוקראיני בשעתו הקשה, זאת חובתנו המוסרית וכך ראוי שנפעל".

נכון להיום, תיירים זרים המגיעים לישראל מחויבים בביצוע בדיקת קורונה טרם העלייה למטוס. בעקבות מצב החירום באוקראינה, משרד הבריאות אישר פטור מבדיקות קורונה לנוחתים בארץ מטיסות החירום.