שר הבריאות ניצן הורוביץ הודיע היום (שני) כי על פי מתווה הפונקדאות החדש, לפיו כל אדם בישראל, כולל גברים יחידנים, זוגות גייז וטרנסג'נדרים, יוכלו להביא ילדים באמצעות פונדקאית בישראל - החל מהשבוע הבא. "זה יום מרגש עבורי, כשר הומו שמכיר היטב את ההדרה והאפליה כלפינו לאורך שנים. זה מאבק שלי גם באופן אישי", אמר השר שמשתייך גם הוא לקהילה הלהט"בית.

השר אמר על יישום החלטת בג"צ בנוגע לפונדקאות: "גם ללהט"בים יש זכות שווה להיות הורים. הרחבנו את הפרשנות וגם טרנסג'נדרים יוכלו לגשת להליך פונדקאות בישראל. בכך אנו מצטרפים לרשימת מדינות מצומצמת שהפסיקה את האפלייה ללהט"בים לזכות להורות. הפכנו לאחת המדינות המתקדמות בעולם בתחום. שוויון מלא, זה המאבק של הקהילה שלי ואת העיקרון הזה אנחנו מקדשים ועושים צעד ענק לעבר המטרה".

שר הבריאות ניצן הורוביץ
שר הבריאות ניצן הורוביץ: "רגעים כאלה הם בדיוק מה שנותן לי, ולכולנו, כוח להמשיך"

השר הורוביץ הוסיף: "חוזר המנכ"ל החדש מעגן את פסיקת בג"ץ וקובע בפשטות את מה שהיה אמור להיות לגמרי מובן מאליו – שיוויון. זה הכל, פשוט שיוויון. מעתה נתייחס לכל הורה ולכל משפחה באופן שווה. לכל אחד הזכות להורות. סטרייטים ולהט"בים יחידים וזוגות. הרחבנו את הפרשנות ואני שמח לעדכן שגם טרנסג'נדרים יוכלו לגשת להליך פונדקאות בישראל".

הורוביץ פנה לנשים הפונדקאיות שבוחרות לעשות את המעשה למען נשים וגברים שלא יכולים להביא ילדים לעולם, ואמר "אנחנו מחוייבים לנשים הללו, ונמשיך לעשות כל מה שנדרש כדי להגן עליכן ולשמור על זכויותיכן". השר הוסיף: "יש עוד הרבה עבודה לפנינו במאבק לשיוויון מלא אבל רגעים כאלה הם בדיוק מה שנותן לי, ולכולנו, כוח להמשיך. היום אפשר להיות גאים בישראל".

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

פרופ' נחמן אש, מנכ"ל משרד הבריאות, אמר גם הוא על יישום החלטת בג"צ על הפונדקאות: "ערך השוויון הוא ערך מרכזי במשרד הבריאות. אנו רואים חשיבות גדולה בהנגשת שירות רפואי חשוב לאוכלוסייה רחבה, בדיוק כפי שאנו מנגישים שירותים רפואיים אחרים".

לפי נתוני משרד הבריאות, ישנן בישראל כ-100 נשים בשנה שמוכנות לשמש כאימהות פונדקאיות. הזוגות שמעוניינים בהליך הם אלו שמאתרים את הנשים וחותמים עמן על ההסכם. לאחר מכן יש לגשת לקבלת אישור מהועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים.

העותרים לבג"ץ בנושא, יואב ואיתי ארד-פנקס, עוז פרבין יו"ר עמותת "אבות גאים" וסוכנות "תמוז" בירכו על הצעד: "מדובר בניצחון ויום היסטורי שבא בעקבות פסיקת בג"ץ שקבעה באופן חד-משמעי כי זוגות בני אותו המין יוכלו להביא ילדים בארץ בהליך פונדקאות וכי 'לא ניתן להשלים עם המשך הפגיעה הקשה בזכויות אדם הנגרמת כתוצאה מההסדר הקיים' - השר ניצן הורוביץ הבטיח וקיים".

אפל נגד חוק הפונדקאות (צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות)
הפגנה על זכויות שוות לקהילה הגאה בתל אביב ב-2018 | צילום: Miriam Alster/Flash90, חדשות

"כמו כן, זהו יום חג לחברה הישראלית בכלל ולקהילה הגאה בפרט – זאת בין היתר בשל הכנסת הקהילה הטרנסית לתיקון לחוק. עם זאת, המסע עוד לא תם: יש לדאוג בדחיפות למהלך המשלים של נושא תרומת הביציות – ולהשוות את זכויותיהם של גברים יחידנים, הומואים, טרנסים וטרנסיות לאלו של שאר האוכולוסיות בחברה הישראלית – בעיקר מבחינת ההיבט של מתן החזרי הוצאות שוויוניים במסגרת סל הבריאות והביטוחים המשלימים, שכן אין כל סיבה שהאוכלוסיות המדוברות ישלמו מחיר יקר יותר ומפלה".

בחודש יולי האחרון קבע בג"ץ כי חוק הפונדקאות יחול בתוך חצי שנה גם על בני זוג מאותו המין והורים יחידנים, לאחר מאבק ארוך שנים של העותרים.