אופטימיות זהירה בקרב המדענים: לצד המאמצים לבלום את התפשטות האומיקרון, נעשית עבודת מחקר נרחבת שנועדה לברר אם הוא אכן מדבק יותר מהזנים האחרים ולהבין כיצד ניתן לאבחן אדם שנדבק בו. מחקר שפורסם היום (ראשון) בעיתון הבריטי "הגרדיאן", מצביע על כך שווריאנט האומיקרון נוטה יותר לתקוף את הגרון מאשר את הריאות - מה שלדעת מדענים עשוי להסביר מדוע היא מדבקת יותר, אך פחות מסוכנת מהזנים האחרים.

"מה שהופך את האומיקרון לשונה מהגרסאות הקודמות הוא הסיכוי שאין ביכולתו להדביק סוגי תאי גוף שונים", הסבירה דינן פילי, פרופסור לווירולוגיה באוניברסיטת קולג' שבלונדון. "למעשה, נראה שעיקר ההדבקה שלו היא באזור דרכי הנשימה העליונות בתאי הגרון. במחקרים ניתן לראות שהוא מתרבה בתאי הנשימה העליונים בקלות רבה יותר מאשר בתאים שנמצאים בעומק הריאה".

במחקרים ניתן לראות שהוא מתרבה בתאי הנשימה העליונים בקלות רבה יותר מאשר בתאים שנמצאים בעומק הריאה"

פרופ' דינן פילי. אונ' קולג', לונדון
הווריאנט הדרום אפריקאי, אומיקרון (עיבוד: N12)
המדענים סבורים: הזן הדרום אפריקאי פחות מדבק מכיוון שנשאר באזור הגרון | עיבוד: N12

בגרדיאן מסבירים שאם המחקרים אכן נכונים והאומיקרון מקונן בעיקר בתאי הגרון - זה מה שהופך אותו למידבק יותר. חוקרים מקבוצת המחקר הווירולוגיה המולקולרית של אוניברסיטת ליברפול פרסמו גם הם חלק מתוך מחקר שערכו בעכברים.

"המחקר מראה שהאומיקרון מוביל למחלה פחות חמורה בעכברים", מסביר פרופ' ג'יימס סטיוארט. המאמר שפרסמו באוניברסיטת ליברפול מראה שעכברים שנדבקו באומיקרון איבדו פחות ממשקלם ולא סבלו מעומס ויראלי גבוה או בדלקת ריאות חמורה. "זה חלק אחד מהפאזל", אמר  פרופ' סטיוארט. "האינדיקציות המוקדמות הן שיש לנו חדשות טובות, אבל זה לא מספיק כדי להסיר את ההגנות. יש מקרי מוות מאומיקרון, אז אסור שכולם יקרעו את המסכות ויתחילו לחגוג".

מחקר על וריאנט אומיקרון בבריטניה
"הווריאנט ממשיך להתפשט. אסור לקרוע מסכות וללכת לחגוג"

מעבדת "נייטס" באוניברסיטת לובן שבבלגיה קיימה ניסוי דומה ומצאה שאוגרים סוריים שהודבקו באומיקרון, סבלו גם כן מעומס ויראלי נמוך בהשוואה לזנים אחרים. פרופ' יוהאן נייס העומד בראש הניסוי הדגיש כי ייתכן שהנגיף מידבק יותר עבור בני אדם, אולם עם זאת מדובר בנתונים מעודדים. ממצאים דומים הוצגו גם במחקרים של המרכז לחקר וירוסים באוניברסיטת גלזגו ובמחקר שבוצע באוניברסיטת קיימברידג', בראשות פרופ' ראווי גופטה.

נוכח שורת המחקרים האחרונה, בגרמניה אף טוענים כי התפשטות האומיקרון דווקא עשויה להקל על הלחץ על מערכת הבריאות במדינה. "זה בהחלט יקל על המערכת אם יתברר שהיא מייצרת מחלה קלה יותר, למרות שמספר הנדבקים עולה", אמר ראש איגוד רופאי בתי החולים הבכירים בגרמניה (VLK).

נשיא VLK, מייקל ובר, אמר כי נגיף הקורונה לא יהווה עוד איום על מערכת הבריאות אם אומיקרון יהיה הנגיף הדומיננטי בגרמניה כפי שהוא מתנהג בדרום אפריקה, בריטניה או דנמרק ואם הזיהומים הם בעיקר קלים כמו שם. "יש סבירות ריאלית שהמגיפה תהפוך אנדמית גם במדינה שלנו", אמר ובר לעיתון Welt am Sonntag. עם התפשטות אומיקרון בגרמניה, מספר הנדבקים היומי עלה שוב בימים האחרונים לאחר ירידה בדצמבר, ומספר המיטות התפוסות במחלקות לטיפול נמרץ עלה אף הוא.