יוסף נעים ז"ל, בן 6 וחצי מנתיבות, מת שלשום אחרי שלא התעורר משנתו, ככל הנראה משום שנשא את נגיף השפעת - כך חשפו אתמול (שלישי) תוצאות הבדיקות שעשו לו. עם זאת, עדיין לא ניתן להגיד בוודאות כי הסיבוכים במחלה הובילו למותו ועולים לא מעט סימני שאלה. מהם המקרים שבהם השפעת עלולה להיות קטלנית ואיך תוכלו להגן על עצמכם מפניה? מומחית מסבירה.

אילו סוגי שפעת קיימים ומהם התסמינים?

"קיימים שני סוגים של המחלה - שפעת מסוג A  ושפעת מסוג B. לשפעות יש גם תתי-זנים, אחת מתתי הזנים של שפעת מסוג A היא שפעת החזירים או השפעת שיש לנו השנה - H3 ,N2", הסבירה ל-N12 ד"ר שירלי שפירא בן דוד, מנהלת תחום מנהלות זיהומיות במכבי שירותי בריאות. "שפעת מסוג A נחשבת יותר קשה ויותר חריפה בדרך כלל. התסמינים הם חום, כאבי שרירים ושעלת", היא הוסיפה.

יחד עם זאת, ד"ר בן דוד הדגישה כי התסמינים יכולים להיות שיתופיים לכלל המחלות הוויראליות, כולל קורונה. "הדברים האופייניים ביותר לשפעת הם כאבי השרירים, חום ונזלת. השפעת עצמה, חוץ מהתופעות הלא נעימות שלה, גורמת לסיבוכים לאחר ההדבקות. בין היתר, מדובר בדלקת ריאות חיידיקית ובסיבוכים נוספים, כמו מעורבות של מערכת העצבים המרכזית".

אילוסטרציה (צילום: 123RF, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: 123RF, חדשות

איך מאבחנים את המחלה ומהו הטיפול שנדרש?

"כשבא אליי מישהו למרפאה אני לא יודעת בוודאות איזה וירוס נשימתי יש לו. בעונת השפעת יש שכיחות גבוהה של המחלה ולפי התופעות אפשר להניח שמדובר בה - אבל אלו עלולים להיות גם וירוסים אחרים", היא אמרה.  "אנחנו דוגמים לשפעת את כל מי שמאושפז בבתי החולים, ואז יודעים לפי בדיקת PCR באיזה זן מדובר", מבהירה ד"ר בן דוד.

למרות שיש זנים שונים לשפעת, הטיפול לא משתנה בין הסוגים. "זה אותו הטיפול לכולם בכדורים, או טיפול תוך ורידי או טיפול אנטי ויראלי, שיעיל במניעה של סיבוכים וגם בקיצור המחלה - אם הוא ניתן בתוך 72 שעות".

כך מחליטים איזה חיסון מתאים כדי להתמודד במחלה

"בכל שנה ארגון הבריאות העולמי עורך מודל חיזוי, כדי לנבא מה יהיו הזנים השכיחים בכל אזור ולפי זה אנחנו יודעים איזה חיסון צריך לייצר. השנה יש חיסון שמכסה ארבעה זנים של שפעת, כדי לכסות את האפשרות שיהיו כמה זנים. מודל החיזוי נעשה לפי חצי הכדור הדרומי - מה שקרה שם, יכול בהכרח לנבא את מה שיקרה אצלנו", היא הוסיפה.

חיסוני שפעת (צילום: רויטרס)
חיסוני שפעת | צילום: רויטרס

"יש קבוצות סיכון שהן חשופות יותר לסיבוכים של השפעת, כמו ילדים בני 8-5 שחשופים גם לדלקות ריאות, אוזניים וכדומה. בנוסף, בשונה מהקורונה הילדים שחולים בשפעת מדביקים את המבוגרים, וכך הם יכולים לחלות ולקבל את סיבוכי המחלה", אמרה ד"ר בן דוד. "השפעת שבה חולים הילדים לא מסוכנת, אך הסיבוכים שנגרמים בקצוות הגילים גם למבוגרים או לחולים כרוניים הוא גבוה יותר".

לדבריה, אוכלוסייה חשובה נוספת היא נשים בהריון: "הן גם בסיכון גבוה למחלה ולסיבוכים, ולכן חשוב שתתחסנה גם כן".

עד כמה המקרה של יוסף שכיח?

"מקרים כאלו אצל ילדים הם מקרים נדירים, אבל יכולים להיות כמה דברים שיכולים לגרום למוות אצל ילדים משפעת, כמו דלקת בשרירי הלב ובעיקר דלקת ריאות", היא הסבירה. "כלל אצבע בילדים - זה לא משנה מהו סוג המחלה, ברגע שהם לא נראים טוב, לא אוכלים, לא מגיבים ולא נראים טוב - כדאי ללכת להיבדק בידי הרופא. זה נכון לכול זיהום".

"החיסון הקיים מכסה את הזן השכיח בארץ ולכן - סביר שמי שמקבל את החיסון יהיה מוגן מפני השפעת. הקורונה פחות מידבקת במגע ידיים - היא מידבקת בצורה טיפתית, אבל גם במגע, החזקת ידיים שלא נקיות", היא סיכמה. "מישהו מתעטש, מנגב את היד, לוחץ אותה ואחר-כך נוגע בפנים - יכול להידבק. חשוב להקפיד על ריחוק ועל מסכות כמה שאפשר, אבל חשוב להקפיד על שטיפת ידיים ועל היגיינה שהיא מילת המפתח כדי להימנע מהעברה של הווירוסים האלה".