ימים ספורים בלבד לאחר תחילת מבצע הבדיקות הסרולוגיות, במשרד הבריאות החלו לשקול מחדש אם להמשיך במהלך בהתאם לנתונים ולתוצאות שייאספו בימים הקרובים. עם זאת, מסתמן שמנכ"ל המשרד פרופ' נחמן אש לא צפוי להחליט על הפסקת המבצע, אלא על צמצומו למספר מוקדים ברחבי הארץ. בינתיים, מנתונים ראשוניים עולה: אלו היישובים עם מספר הילדים הרב ביותר עם נוגדנים לנגיף.  

תקלות במבצע הבדיקות; ראש עיריית ירושלים: "גורמות למדגרת קורונה"

מבצע הבדיקות החל השבוע עם תקלות טכניות שגרמו לעומס ועיכובים במוקדים. ביום הראשון התרחשה תקלת תקשורת שהובילה את הצוותים לעצור את הבדיקות ולאחר מכן להמשיך אותן בכתיבה ידנית. עד כה, נבדקו כ-162 אלף תלמידים, ומתוכם 12 אלף נמצאו חיוביים ויקבלו פטור מבידוד במהלך שנת הלימודים.

נחמן אש (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
שוקל לעצור את מבצע הבדיקות הסרולוגיות. מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

למחרת התקבלו תלונות בכמה מוקדים על מחסור בציוד ובכוח אדם. עמית בן צבי, מנכ"ל המועצה עמק חפר, כתב לתושבים: "לצערי בשל בעיית כוח אדם בפיקוד העורף, חלק מהצוותים הרפואיים כלל לא הגיעו וחלקם איחרו באופן ניכר. מציאות זו גרמה לכעס ותסכול אצל מאות הורים וילדים שהגיעו למתחמי הבדיקות ובצדק רב. נעשה כל שניתן כדי לאפשר ביצוע בדיקות לכל הזכאים במינימום תקלות תפעוליות".

גם ראש עיריית ירושלים משה ליאון מתח ביקורת: "לעצור את הבדיקות הסרולוגיות. הן גורמות למדגרת קורונה וצריך להטיל ספק ביעילות של אותן בדיקות. ההורים עוברים סבל רב במהלך הבדיקות. אפשר לעצור את זה ולעשות את זה באופן מסודר בבתי הספר". את הדברים אמר בוועידת החינוך של הרשויות המקומיות.

משה ליאון, ראש עיריית ירושלים (צילום: פלאש 90, חדשות)
ראש עיריית ירושלים משה ליאון נגד הבדיקות הסרולוגיות | צילום: פלאש 90, חדשות

לאחר 60 אלף דגימות: הסיכוי להימצא חיובי בחברה החרדית – גבוה כמעט פי 2 מהאוכלוסייה הכללית

עשרות אלפי הורים וילדים ממתינים מאז תחילת השבוע בתורים הארוכים לבדיקות הסרולוגיות. המטרה: לבחון אם ילדיהם בגיל 3 עד 12 נדבקו בעבר בקורונה, ובכך לזכות בתעודת מחלים ובפטור מבידודים, עם פתיחת שנת הלימודים. כעת, לאחר כ-60 אלף בדיקות שבוצעו, אנחנו מפרסמים את הנתונים הראשוניים: היכן ניתן למצוא את אחוז המאובחנים הגבוה ביותר?

מפילוח ראשוני של תוצאות הבדיקות הסרולוגיות, עולה כי בחברה החרדית הסיכוי לקבל תשובה חיובית להימצאות נוגדנים בדם גבוה כמעט פי 2 בהשוואה לשאר האוכלוסייה. מדובר ב-18.7% מהילדים במגזר זה שהתברר שנדבקו בעבר בנגיף, לעומת 11.6% בלבד מהמגזר הכללי. גם בחברה הערבית נתון גבוה יחסית – 17.7% בעלי נוגדנים.

במבט על רשימת היישובים – קריית מלאכי היא שיאנית החיוביים בבדיקות הסרולוגיות: 1 מכל 4 ילדים בעיר קיבל תשובה חיובית בבדיקה. כלומר, מתוך 482 דגימות – 25% מהן יצאו חיוביות. נתון גבוה מאוד נרשם גם בתחנת הבדיקות של היישוב יסודות, שבו אותרו 24% שבדמם נוגדנים לקורונה.

באשדוד נמצאו 20% חיוביים מהילדים שנבדקו, כלומר 1 מכל 5; בכפר חב"ד גם כן תוצאות לא מעודדות, עם 19.5% בני 3 עד 12 בעלי נוגדנים, מבין אלו שנדגמו. במקום החמישי – מודיעין עילית, שם היו 17.5% מהילדים שנדבקו בעבר בנגיף, ולא ידעו זאת כלל.

בדיקות סרולוגיות בבית ספר (צילום: דוברות שיבא תל השומר)
כ-60 אלף ילדים נבדקו עד כה בבדיקה סרולוגית | צילום: דוברות שיבא תל השומר

למרות המאמצים: שיעור החיוביים והמבודדים במערכת החינוך - גבוה מהממוצע הכללי

בחלוקה לפי מחוזות בארץ – נצפו נתונים נמוכים יותר. מחוז ירושלים כולל את שיעור המחלימים הגבוה ביותר, שעומד על 13% מסך כל הבדיקות הסרולוגיות שנערכו באזור. במקום השני – מחוז צפון עם 10% ומיד לאחר מכן מחוז חיפה עם 8%. את הרשימה חותמים מחוז דן עם 6% בעלי נוגדנים, ומחוז הדרום עם 5.8% בלבד.

מבצע הבדיקות הסרולוגיות הוא חלק ממתווה "הכיתה הירוקה" של מערכת החינוך, שמטרתו לצמצם למינימום את היקף הבידודים בבתי הספר ובגנים. אלפי חיילי פיקוד העורף לוקחים חלק במהלך, ולוקחים את הדגימות מבני 3 עד 12 ברחבי הארץ.

אך למרות המאמץ הנרחב – התחלואה הגבוהה נותנת את אותותיה: אם הלימודים הייתה מתחילים היום, יותר מ-120 אלף תלמידים ומורים היו נעדרים מהמסגרות, בשל בידוד או היבדקות בקורונה. שיעור הבדיקות החיוביות במערכת החינוך היה עומד על 7.1% - גבוה יותר מהממוצע הארצי הכללי.