אחרי 80 יום ללא לימודים רצופים בצל מגפת הקורונה והחגים – היום (חמישי) יותר מ-2 מיליון תלמידים שבים לבתי הספר. על פי ההנחיות החדשות, תלמידים שיגיעו ללא תוצאות בדיקת קורונה ביתית שלילית - לא יורשו להיכנס. על פי נתוני מד"א, עד כה נאספו על ידי ההורים כ-75% מבדיקות האנטיגן המהירות שהמדינה מציעה לתלמידים. במשרד החינוך מגבשים מודל חדש למניעת בידודים המוניים: עשרות בדיקות מהירות לחודש לכל תלמיד שיבוצעו על ידי ההורים.

התלמידים חוזרים ללימודים בזמן שיותר מ-100 אלף מהם נמצאים עדיין בבידוד. במערכת החינוך חוששים שהורים רבים לא ישלחו את ילדיהם לבתי הספר, כדי להימנע ממצב שגם הם יצטרכו להיכנס לבידוד אם יתגלה תלמיד מאומת בכיתה.

ראש הממשלה נפתלי בנט נתן הנחיה למנכ"ל משרד החינוך יגאל סלוביק לחפש בהקדם פתרונות שהם לא רק מודל "הכיתה הירוקה" כדי למנוע בידודים. המודל שאמור להמיר ימי בידוד בבדיקות, צפוי להתרחב ביום ראשון ל-300 כיתות נוספות. ההחלטה אם להחיל אותה באופן מלא אמורה להתקבל אולי באמצע אוקטובר.

לצד מודל "כיתה ירוקה" שעדיין בשלבי פיילוט, במשרד החינוך נמצאים כעת בדיונים מתקדמים על האפשרות לחלק לכלל ההורים לילדים במערכת החינוך כמות גדולה של ערכות לבדיקות מהירות שיהיו בבתים באופן קבוע.

על פי ההצעה, כל הורה יקבל אפילו 25 בדיקות עבור כל ילד מדי חודש. המטרה היא, שבמקרה שיתגלה תלמיד מאומת בגן או בבית הספר אז ההורים יוכלו פשוט לשלוף ערכת בדיקה מהירה ולבצע אותה במקום.

חלוקת ערכות אנטיגן לבדיקה מהירה  (צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.)
חלוקת ערכות אנטיגן לתלמידים | צילום: קובי קלמנוביץ' עבור קרן א.מ.ן.

עדיין לא ברור אם הבדיקה תיעשה כל יום, יומיים או שלושה. מבחינה תקציבית, כרגע זה עומד בשלב של בקשת הצעות מחיר מחברות שונות. מבחינה בריאותית יש קושי כי אנשי משרד הבריאות דורשים שרק תוצאות בדיקות PCR יוכלו להוציא מבידוד, ולא להסתפק בבדיקות אנטיגן (מהירות).

"אנחנו לא יכולים לקיים אורח חיים שגרתי כשכל פעם כיתה אחרת נכנסת לבידוד", אומרת אורנה שלי, מנהלת בית ספר ידלין בראשון לציון. "הילדים מאוד מאוד מפוחדים ומבוהלים כל פעם שהם צריכים להיכנס לבידוד".

קרני גיגי, פסיכולוגית חינוכית, מציינת את ההשפעה השלילית של הבידודים על הילדים: "כל הבידודים האלה פוגשים ילדים שכבר עברו מעל שנה וחצי של משבר קורונה, כשעבור חלקם אין ספק שחלה רגרסיה. זאת אומרת שהם היו בנסיגה חברתית, שהתעוררו אצלם דיכאונות או חרדה או אובדנות, בשנה שעברה, והכניסות האלה לבידודים יכולות, אצל חלק מהילדים, לעורר מחדש את הדבר הזה".

ילדים כיתה תלמידים (צילום: unsplash)
100 אלף תלמידים עדיין נמצאים בבידוד | צילום: unsplash

אור ונתנאל, זוג הורים, ישלחו היום את הילדים למסגרות בפעם הראשונה השנה. "ההחלטה הכי נכונה שעשינו בתקופה הזאת זה בעצם להשאיר אותם בבית ולא לשלוח למסגרות, לפחות בתקופת החגים", טוענת אור. דניאל מסביר: "לא היינו בבידודים, נפגשנו עם משפחה, נפגשנו עם חברים – ונהנינו".

סוגיה אחרת שמטרידה את ההורים, זה הרצף הארוך של החופש שנכפה על הילדים. "לא יכול להיות מצב שילדים שלושה חודשים בבית", אומר רגב הרוש, אב לארבעה. "זה צריך להיות חודש אחד חופש גדול, חודש אחד חגים – תשחקו עם זה איך שתשחקו עם זה, תמצאו את הפתרונות. מורים, שפוגעים להם בתנאי העסקה, צריכים לקבל פיצוי. אני חושב שהנזק למשק הוא הרבה יותר גדול כשכל ההורים לא עובדים מאשר מה שיפצו את המורים. בטוח אפשר למצוא לזה פתרון".