נשיא ארצות הברית בן ה-74, שנדבק בקורונה ואושפז בבית החולים, מקבל טיפול ניסיוני נגד הנגיף. טראמפ סובל מתסמינים התואמים את השפעות הנגיף והועבר לבית חולים צבאי, כדי שיוכל לקבל טיפול מיידי במידה ותחול הידרדרות. גילו ומצבו של הנשיא האמריקני מגלים כי הוא נכנס למחלה כשהוא בקבוצת סיכון מובהקת - ומכאן החשש להחמרה במצבו. מה היה מצבו הרפואי לפני המחלה ואיזה סוג טיפול הוא צפוי לקבל? כל מה שאפשר להגיד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

הנשיא האמריקני נמצא בכמה וכמה קבוצות סיכון, שמעלות את הסיכויים שנגיף הקורונה ישפיע עליו בצורה חמורה יותר מאשר בחולים אחרים. טראמפ נמצא בסיכון גבוה יחסית, ראשית, בגלל גילו ומשקלו. הנשיא כבר חצה את גיל 74 ומוגדר טכנית כבעל עודף משקל. שניהם נחשבים לגורמי סיכון, שמעלים את הסיכוי להחמרה במצבו.

לפי המרכז האמריקני לחקר מחלות, אנשים בגילאי 65-74 נמצאים פי 5 בסיכון לאשפוז ופי 90 יותר בסיכון למוות בעקבות ההידבקות בנגיף קורונה. זאת בהשוואה לצעירים בגילאי 18-29. לאחר בדיקות רפואיות שעבר טראמפ בחודש אפריל האחרון, רשת CNN האמריקנית דיווחה בחודש יוני כי הנשיא טראמפ שוקל כ-110 קילו וגובהו כ-1.90 מטרים. לפי חישובים, טראמפ סובל מעודף משקל באופן קל. עודף משקל משלש את הסיכון לאשפוז והחמרה של המחלה, כך לפי גורמי הרפואה בארצות הברית.

טראמפ מפונה לבית החולים (צילום: רויטרס)
הנשיא טראמפ מפונה לביה"ח, ארכיון | צילום: רויטרס

טראמפ הוא גם גבר. גברים מתים או סובלים מקורונה באחוזים גבוהים הרבה יותר מנשים. לפי פרסומים אחרים, לא ידוע אם טראמפ סובל מבעיות רפואיות אחרות שמציבות אותו בקבוצות סיכון נוספות. לפי הדוח הרפואי האחרון שפורסם, לחץ הדם של טראמפ רק מעט גבוה מהרצוי. אין עדויות לגביו על סרטן, מחלת כליות או כל מחלה אחרת. עם זאת, בעבר פורסם כי טראמפ לוקח תרופות להורדת כולסטרול.

איזה טיפול הוא מקבל ולמה אפשר לצפות בהמשך?

ד"ר יסמין מאור, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות ומניעת זיהומים במרכז הרפואי וולפסון, הסבירה ל-N12 היום (שבת) על הטיפול המיוחד שמקבל מנהיג העולם החופשי - ועל הסיכוי שיום יבוא והוא יגיע גם למחלקות הקורונה ברחבי העולם.

"אחת הדרכים של מערכת החיסון האנושית לפעול נגד מזהמים חיצוניים היא על ידי פעולת נוגדנים, שהם למעשה חלבונים מיוחדים שנוצרים בגוף על ידי תאים שנקראים 'תאי B'. הנוגדנים האלה יכולים לפעול נגד המזהם החיצוני באופן ישיר ולתקוף אותו, או על ידי זימון של גורמים אחרים במערכת החיסון שלנו כדי לגרום למוות של הפולש, במקרה הזה - נגיף הקורונה".

דונלד טראמפ והופ היקס (צילום: reuters)
טראמפ והיועצת שחלתה בקורונה, הופ היקס | צילום: reuters

"אחד הדברים שלמדנו בחודשים האלה שאנחנו חוקרים את נגיף הקורונה הוא שלמרבית האנשים שהחלימו יש בדם רמה מסוימת של נוגדנים נגד הנגיף, ורבים מהנוגדים האלו מסוגלים לא רק לפעול נגד הנגיף אלא ממש למנוע את ההתרבות שלו ו'לחסל' אותו", הוסיפה. "מסקנה זו הובילה להתפתחות של 3 סוגי טיפול בנוגדנים".

טיפול בפלסמה: מה זה אומר וכמה זה יעיל?

"הדבר הכי מיידי שאפשר לעשות בטיפול בנוגדנים הוא הטיפול בפלסמה", הסבירה ד"ר מאור. "מחקרים ראשוניים אכן הראו את יעילות הטיפול בפלסמה, אך בטיפול זה לא ניתן לברור את סוג או מספר הנוגדנים שמועברים לחולה. למשל, יש אנשים שמייצרים פחות נוגדנים, או נוגדנים פחות מוצלחים, ולנו אין שליטה על זה. לכן, השלב הבא בטיפולי נוגדנים הוא ייצור של מוצר יותר 'נקי' על ידי זיקוק הנוגדנים מהפלסמה ובכך מתאפשר לנו לתת רק נוגדנים במינון גבוה. ישנן לא מעט חברות בעולם שהתחילו עם טיפול מסוג זה, למשל כאן בארץ חברת "קמהדע". אכן אנחנו בוולפסון היינו אחד המקומות הראשונים בעולם שבו מטופלים קיבלו את המוצר הזה".

 

איתור הנוגדנים, הפקתם והעברתם למטופל

"השלב שלישי והמתקדם יותר אינו מדבר על מיצוי הנוגדנים מהפלסמה, כי כפי שצויין, חלקם פעילים פחות, אלא ממש איתור של הנוגדנים בעלי הפעילות הטובה ביותר, הפקתם במעבדה ולאחר מכן העברתם למטופל", הוסיפה. "זהו הטיפול שמקבל כעת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. מדובר בקוקטייל של חברת רג'נרון האמריקנית המורכב משני סוגי נוגדנים. האחד, הוא נוגדן שאובחן אצל חולה קורונה שהחלים. מתרומת הדם של אותו חולה הפיקו במעבדה נוגדנים זהים נוספים. את הנוגדן השני הפיקו מעכברים שהודבקו בקורונה ופיתחו נוגדנים".

טיפול בחולה קורונה בבית החולים מעייני הישועה (צילום: נתי שוחט, פלאש/90 )
יצליחו לעכב את המחלה? ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש/90

הטיפול שאותו מקבל הנשיא טראמפ לא זמין בארץ וכרגע החברת שמעניקה אותו התחילה בניסויים קליניים בארצות הברית בלבד, אך יש להם תוצאות חיוביות על חולים שחומרת מחלתם מוגדרת קלה, כלומר באנשים שלא הספיקו לייצר בעצמם נוגדנים. "עובדה זו, יחד עם הסרטון שפרסם הנשיא בטרם עלה על המטוס שפינה אותו לבית החולים ושבו הוא לא נראה במצוקה נשימתית, מובילה אותנו לשער שאכן, נכון לכרגע, מצבו מוגדר קל עד בינוני", העריכה ד"ר מאור.

"טיפול חדשני שתחילתו נראית מבטיחה"

"למרות זאת, איננו יודעים בשלב זה כמה זמן בדיוק הנשיא טראמפ כבר חולה, ואנחנו לא יודעים אם הוא בשלב של המחלה בה הוא כבר מייצר נוגדנים בעצמו", תיארה. "בנוסף, אנחנו יודעים ממחקר הפלסמה שהטיפולים הללו מאוד יעילים בתחילת המחלה, אך ככל שהיא מחריפה יעילותה פוחתת. לכן, איננו יודעים אם חלילה יחריף מצבו של הנשיא טראמפ, אם הטיפול אותו הוא מקבל כרגע ימשיך להיות יעיל. כמו כן גם אם המצב שלו יחמיר, אנחנו עדיין לא נוכל להסיק מכך כלום על הטיפול עצמו, משום שהטיפול עדיין נמצא בשלביו הניסיוניים".

"מדובר בטיפול חדשני שתחילתו נראית מבטיחה, אך כדי שתרופה תהיה מוכנה ותהפוך למה שאנו מכנים 'תרופת מדף', צריך המון מחקרים כדי להוכיח שהיא עובדת ולאחר מכן צריך לייצר אותה בכמויות גדולות", סיכמה. "לכן, בעתיד הרחוק, תרופה שכזו תהיה אכן הפתרון המועדף, אך אם נסתכל על השנתיים הקרובות למשל, עדיין נראה שהטיפול בפלסמה יהיה הפתרון הזמין יותר והזול יותר. אם אנחנו מסתכלים על הצורך להעניק טיפול לאלפי אנשים, הטיפול בפלסמה - הוא הפתרון".

האם גם מלניה בקבוצת סיכון?

לפי הודעת הבית הלבן, גם רעייתו של הנשיא טראמפ, מלניה, נמצאה חיובית לנגיף הקורונה. הגברת הראשונה, בת 50, לא נמצאת מבין קבוצות הסיכון הגדולות ביותר. עם זאת, ככל שאנשים מבוגרים יותר, כך הסיכוי להחמרת המצב גדל. אנשים בגילאי 50-64 הם בעלי פי 3 סיכוי לאשפוז ופי 30 סיכוי למות מהקורונה, לעומת צעירים בני 18-29.

מלניה מעיל לבן יקר (צילום: getty images)
מלניה טראמפ והנשיא, ארכיון | צילום: getty images

לפי הצהרת מלניה עצמה, היא נמצאת בבריאות טובה ושומרת על דיאטה. בשנת 2018 עברה מלניה טיפול בכליות. עם זאת, בבית הלבן לא הרחיבו ופירטו לגבי מצבה או איזה טיפול רפואי עברה. אנשים עם מחלת כליות בכל שלב שהוא נמצאים בסיכון גדול יותר לחוות סימפטומים קשים של קורונה. לא ברור לפי שעה עד כמה מלניה סבלה מאותה בעיה בכליות.