אופטימיות זהירה: המרוץ העולמי לפיתוח חיסון לנגיף הקורונה נמשך. חברת התרופות "מודרנה" פרסמה תוצאות שלב ראשון לחיסון החדשני שעליה היא עמלה, אך עד כמה אנו מתקרבים למציאות חיסון יעיל שיעצור את המגיפה? חוקרים ישראלים מברכים על ההתפתחות, אך מבקשים לבחון אותה בזהירות רבה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

"השאלה הגדולה בנוגע לחיסון שמפתחת חברת מודרנה היא לכמה זמן יהיה יעיל החיסון?", אומרת פרופ' גליה רהב, מנהלת המחלקה למחלות זיהומיות בבית החולים שיבא. "האם הנוגדנים יישארו בגוף לתקופה קצרה או ארוכה? המחקרים שפורסמו מלמדים שהנוגדנים נשארים בגוף לתקופה של מספר חודשים, זאת לעומת חיסונים למחלות אחרות כמו חצבת שמחסנים אותנו לכל החיים".

חברת מודרנה עומדת בלוח הזמנים שעליה הצהירה כשהחלה פריצת הדרך לחיסון, ושלב שלישי למחקרים ייערך בסוף חודש יולי, כפי שתוכנן. אם לוח הזמנים הזה יימשך כסדרו, החיסון יופץ בעולם בחודשי דצמבר-ינואר.

לכאורה מציאת חיסון אמורה לפתור את כל בעיית התפשטות הקורונה, אך פרופ' רהב מסבירה שלא כך הדברים. "אסור להסתכל על החיסון כפתרון קסם לקורונה בשיטת 'זבנג וגמרנו'", היא מציינת. "לצערנו לכל חיסון, דווקא מי שמגיב אליו הכי פחות היא האוכלוסייה הרגישה ביותר, כמו חולים כרוניים ואוכלוסייה קשישה. לעומת זאת, השפעת חיסון הצעירים יותר, תסייע להגן גם על המבוגרים. גם אם בדצמבר החיסון יהיה מוכן, תהיה בעיה גדולה לייצר ולהפיץ אותו ברחבי העולם תוך זמן קצר. המרוץ צפוי להיות עקוב מדם".

פרופ' שי ארקין, מהמחלקה לכימיה ביולוגית מהאוניברסיטה העברית, פחות אופטימי מהבשורה על ההצלחה בניסוי החיסון החדש: "השיטה שחברת מודרנה משתמשת בה היא פורצת דרך וחדשנית, אבל עד היום היא לא הביאה ולו לחיסון אחד שמאושר לשימוש בבני אדם. כך שאם החברה תצליח, זו תהיה הפעם הראשונה".

פרופ' ארקין מסביר: "הדרך המסורתית לייצור של חיסון היא באמצעות החדרת 'נגיף מומת', 'נגיף מוחלש', או חלקים ממנו לתוך הגוף שלנו, שבעקבותיו יפתח אליו נוגדנים. מודרנה עושה שימוש בטכניקה שלא הובילה מעולם לפיתוח חיסון, ואם הם יצליחו - זו תהיה הפעם הראשונה.

חיסון, מעבדה (אילוסטרציה:  JHDT Productions, shutterstock)
אילוסטרציה: JHDT Productions, shutterstock

לדבריו, החיסון של חברת מודרנה פועל באמצעות החדרת חומר גנטי לגוף שיגרום לייצור החלבון של נגיף הקורונה, כתוצאה מכך המערכת החיסונית תזהה אותו כגוף זר – ותפתח נוגדנים. פרופ' ארקין מציין: "בכל פעם שחברת מודרנה מדווחת על התפתחות זו או אחרת מחיר המניות שלהם נוסק. כולנו מקווים שזו לא סיבת הדיווח" .

פרופ' טל זקס, הישראלי שעומד בראש צוות המפתחים בחברת מודרנה, הסביר אמש במהדורה המרכזית את תוצאות הניסוי המוצלח: "מה שהראינו זה שאנחנו מסוגלים עם החיסון שלנו להביא לרמה של נוגדנים בדם שהיא ברמה יותר גבוהה בממוצע מהרמה של נוגדנים שאנחנו רואים אצל אנשים שנדבקו וחלו - מה שאומר שיש סיכוי טוב שנוכל עם החיסון הזה בהמשך להראות שבאמת זה מונע מחלה".