אנחנו נמצאים אחרי 10 ימים שאפשר לסכם אותם כ"התלקחות" של נגיף הקורונה בארץ. מספר הנדבקים עומד על למעלה מ-100 ליום, בפיזור רחב מאוד - על כל מדינת ישראל. ב-10 הימים הללו יש למעלה מ-100 ישובים בהם היה בין חולה אחד לשני חולים ומעלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ב-10 הימים האחרונים מספר הנדבקים עומד על 1,200 בני אדם, שהתפלגות הגילים שלהם שונה מהתפלגות הגילאים כפי שהכרנו אותה עד היום. מספר הנדבקים בגילי 0-9, למשל, עומד על כמעט פי 2 יותר מאשר מתחילת ההתפרצות; 11.2% מכלל הנדבקים. אותו דבר נכון גם לנדבקים בגילאי 10-19, שהיוו 16% בתחילת ההתפרצות - והיום מהווים 23%.

אחוז הנדבקים בגילאי 20-59, שהם עיקר האוכלוסייה, נשאר פחות או יותר זהה ועומד על 59% ב-10 הימים האחרונים בהשוואה ל-57.2% מתחילת ההתפרצות. אחוז הנדבקים באוכלוסייה המבוגרת בגילי 60-80 ירד במחצית ל-7.3%, ומעל גיל 80 המספרים קטנים למדי, והצטמצמו ברבע ל-1.1% בלבד.

מהנתונים הללו אנו יכולים להסיק מספר דברים; הראשון, הוא שעלינו לקבל את העובדה שילדים נדבקים ומדביקים. דבר שני, ייתכן ועל רקע הנתונים נראה פחות תחלואה בשבועות הקרובים, היות והתפלגות הגילים צעירה יותר. מסקנה נוספת שאינה מוכחת, היא שהעובדה שיש יותר נדבקים צעירים ב-10 הימים האחרונים, אולי מרמזת על התפקיד של מערכת החינוך שחזרה לשגרה בפול ווליום – ואולי היא הסיבה לעלייה במספר החולים.

סגירה, בית, ספר, ריבוי, מקרה, קורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
האם מערכת החינוך הובילה להתפרצות המחודשת? | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

העובדה היא שמספר הנבדקים לקורונה היום גדול – וכתוצאה מכך יש גם יותר אנשים שמאובחנים כנדבקים. עם זאת, הדבר החשוב הוא שכשאנחנו מסתכלים על מספר החולים שבמצב קשה ובינוני, הם גם כן גדלים. קודם לכן היינו עם 63 חולים במצב בינוני או קשה – וכרגע אנו עומדים על בין 73 ל-78. נכון שהגידול במספר החולים לא מאוד דרמטי – אולם הוא כן בעל יכולת ניבוי.

אם המצב היה נשאר כמו שהוא כרגע זה מאזן מצוין בין תחלואה לחיים וכלכלה שמתמשכת. מה שצריך הטריד אותנו זה פיזור החולים בכל מדינת ישראל. כמו שהספקנו ללמוד, כשהווירוס מגיע למקום – הוא מביא לעוד ועוד תחלואה. ברגע שאנו רואים את הפיזור הזה אנחנו צריכים להיות מודאגים, עלינו לעקוב אחרי מה שקורה ולבדוק שהמספרים לא עולים.

בדיקת קורונה (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בדיקות קורונה | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אני מודאג גם מהיענות הציבור ומהתחושה שנגמרה הקורונה, ואפשר לעשות מה שרוצים. חוסר ההיענות הזה עלול להביא אותנו למקומות שאנחנו לא רוצים להיות בהם.

הדבר האחרון שמטריד בעיניי הוא נושא הבדיקות וקיצור שרשראות ההדבקה – בתחום הזה אנחנו לא במקום טוב. התוצאה היא שאנחנו עלולים בלי רצון או כוונה, בגלל שאנחנו לא שולטים במצב, להביא את ישראל לנקודה בה השלטונות יצטרכו לקבל החלטות קשות חזרה אחורה – החלטות שאף אחד לא יהיה מרוצה מהן.