רוב הזוגות שמתכננים להינשא זה לזו, אינם מטפלים בהסדרת ענייני הרכוש ביניהם ובאופן חלוקת הרכוש במקרה של פרידה, מתוך תקווה לזוגיות ארוכה, בריאה ומאושרת. עם זאת, הסטטיסטיקה מלמדת כי אחד מכל שלושה זוגות שנישאו התגרש או צפוי להתגרש בעתיד.

זוג שמעוניין להסדיר את סוגיית חלוקת הרכוש במקרה של גירושין או פרידה ולקבוע כיצד ינוהל המשטר הרכושי במהלך החיים המשותפים, רשאי לערוך הסכם ממון שבכוחו לחסוך לבני הזוג הוצאות כספיות משמעותיות והתדיינויות משפטיות ממושכות בבוא היום. הסכם ממון הוא חוזה כתוב, שעליו חותמים שני בני הזוג, ניתן להכינו לפני הנישואין או אחריהם ורשאים להכינו בני זוג נשואים, ידועים בציבור ובני זוג מאותו מין.

לפניה ישירה אל עורך דין מיכאל אברם, לחץ/י כאן

מהם התנאים לתוקפו של הסכם הממון?

כאשר בני זוג החליטו לערוך הסכם ממון לפני הנישואים, הם יצטרכו לקבל אישור של נוטריון או של רשם נישואין כדי להעניק לו תוקף מחייב. בני זוג שמעוניינים לערוך הסכם ממון מחייב אחרי שנישאו יצטרכו לאשרו בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני בהתאם להוראותיו של חוק יחסי ממון. אם בני הזוג לא אישרו את ההסכם בפני בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה או במקרה שלפני נישואיהם בפני נוטריון (להלן: "הרשות"), הרי שההסכם לא יהיה בעל תוקף מחייב שניתן על ידי הרשות, לאחר שבחנה את נוסח תוכן ההסכם ויחסי הגומלין ואישרה אותו, אלא דינו יהיה ככל חוזה אזרחי הניתן לסתירה.

על פי רוב, הסכם ממון כולל שני חלקים, חלקו הראשון יסדיר את חלוקת הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג בנפרד לפני הנישואין. החלק השני בהסכם יסדיר את אופן חלוקת הרכוש שנצבר על ידי הצדדים לאחר נישואיהם או ממועד תחילת חייהם המשותפים. בהסכם הממון ניתן לקבוע באיזה אופן יחולק הרכוש במהלך החיים המשותפים של בני הזוג ולאחר פקיעת הנישואין. בהסכם ניתן להסדיר גם חלוקה של נכסים מסוגים שונים כולל ירושות, כלי רכב, מיטלטלין, חסכונות וכספים שונים, נכסי מקרקעין ונדל"ן, מתנות, זכויות סוציאליות כולל פנסיה ועוד.

זוג צעיר רוכש דירה, רכישת דירה, מעבר דירה (צילום: sheff, shutterstock)
חלקו הראשון של הסכם הממון יסדיר את חלוקת הרכוש שנצבר על ידי בני הזוג בנפרד לפני הנישואין | צילום: sheff, shutterstock

חשיבותו של הסכם ממון

בניגוד לדעה הרווחת, חשוב להדגיש כי הסכם ממון דווקא אינו מיועד רק לבני זוג עתירי נכסים וממון. על רקע מספר מקרי הגירושין הגבוה בישראל ולנוכח העובדה שגיל הנישואים בישראל עולה בהתמדה, זוגות רבים מתחילים את הקשר הזוגי ביניהם כיום כשהם בעלי נכסים או לחילופין כאשר הם חייבים סכומי כסף גדולים לגורמים שונים. לפיכך, וכדי למנוע קיפוח או ניצול בקרב בני הזוג, רצוי מאוד להכין הסכם ממון לפני הנישואים.

מטרתו העיקרית של הסכם הממון היא להקנות לבני זוג ודאות כלכלית במהלך החיים המשותפים ולאחר הפרידה. הסכם ממון ערוך היטב יוכל למנוע נישואים שנובעים ממניעים פיננסיים שבהם אחד הצדדים מתכנן להתעשר על חשבון הצד השני לאחר הפרידה. כאשר בני הזוג מכינים הסכם ממון, הצד שמחזיק ברכוש רב יותר יוכל להגן על עצמו בשלל דרכים ולהסיר מליבו דאגות מפני נישואים ממניעים פיננסיים.

נוסף על כך, הסכם ממון תקף ומחייב עשוי לחסוך לבני זוג שהחליטו להיפרד התדיינות משפטית יקרה וממושכת במסגרת הליכי גירושים. לא אחת, סוגיית חלוקת הרכוש מהווה מוקד סכסוך עיקרי במהלך הגירושין שיכולה להמשך שנים רבות. על כן, הסכם ממון מחייב ותקף יוכל לצמצם משמעותית את משך ועצימות סכסוכי הגירושים בקרב הצדדים ולחסוך להם כסף, זמן ועוגמת נפש.

 צמצום היקף ההליכים המשפטיים באופן משמעותי

הסכם ממון אמנם אינו חוסם את הצדדים מהגשת תביעות הקשורות לרכוש, אך לנוכח ההסכמות שנקבעות במסגרתו ולאחר שאושר על ידי הרשות, הוא בהחלט עשוי לצמצם את היקף ההתדיינות המשפטית ולקצר את ההליכים המשפטיים.

יתרון נוסף של הסכם ממון טמון בעובדה שבכוחו להגן על צדדים מפני חובות עתידיים לצדדים שלישיים. כך, באמצעות הפרדה רכושית בהסכם הממון ניתן לקבוע כי נושים לא יוכלו להיפרע מרכושו של הצד שאינו אחראי ליצירת החובות.

חשוב מאוד להבהיר כי לצורך מתן תוקף מחייב להסכם הממון חשוב מאוד להקפיד שבני הזוג ינהגו ברוח ההסכם. כלומר, בני זוג שמתנהגים באופן שחורג מהוראות ההסכם עלולים לגרום למצב שבו תיוחס להם כוונת שיתוף בנכסים בניגוד להוראות הסכם הממון. לדוגמה, בני זוג שקבעו בהסכם ממון כי בית המגורים יהיה שייך רק לאחד מהם אך למעשה התגוררו בבית יחדיו או השכירו את הנכס והפקידו את דמי השכירות לחשבון בנק משותף. במצב כזה הצדדים יסתכנו באפשרות שתיוחס להם כוונת שיתוף ספציפית בנכס אשר תגבר על ההוראות שנקבעו בהסכם הממון.

ליווי משפטי מקצועי לצורך הכנת הסכם ממון

לצורך הכנת הסכם ממון מותאם לרצונם של הצדדים ולצרכיהם, רצוי לפנות לעורך דין מנוסה בתחום הגירושין בכלל ובהכנת בהסכמי ממון בפרט. מאחר שהסכם ממון הוא בעל חשיבות מכרעת ביחס לעתידם הכלכלי של הצדדים רצוי לפנות לעורך דין שבקיא בהוראות הדין ובפסיקה, אשר הכין בעברו הסכמי ממון רבים כדי שיכין לבני הזוג הסכם ממון שישקף את רצונם באופן מיטבי וישמור על האינטרסים הכלכליים שלהם.

עורך דין מיכאל אברם עוסק בדיני משפחה, גירושין, הסכמי ממון, חלוקת רכוש, משמורת, אפוטרופסות, צוואות ועוד. הכתבה באדיבות האתר: din.co.il.

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.