בית משפט השלום בפתח תקווה החליט היום שלא להרשיע את נציגי משרד הבריאות הנאשמים בפרשת "רמדיה". בית המשפט קיבל את הסדר טיעון שנחתם לפני כארבעה חודשים בינם לבין הפרקליטות, וגזר עליהם עונש של עבודות שירות בלבד.

גזר הדין שניתן היום מתייחס לחמישה מתוך שמונה המעורבים בפרשה. ד"ר דורית ניצן קלוסקי, המנהלת בפועל של שרות המזון הארצי, קיבלה 500 שעות עבודות לתועלת הציבור. ארבעת האחרים: נאסרין חורי, יוסף חסקל, ברטה שוום, ראיסה פרברוב - עובדי משרד הבריאות, ירצו עונש של 400 שעות עבודות שירות.

השופטת ליה לב-און נימקה את מתן העונש הקל בכך שהנאשמים יוכלו להמשיך לתרום לציבור ולהמשיך בעבודתם. לדבריה: "מי שלקחו אחריות בהודאתם הושגה תוצאה משפטית וערכית ומעבר לכך מערכתית וציבורית", ובזכות כך גובשו נהלים לעתיד.

עו"ד עופר בר טל, המייצג שלושה מהנאשמים, מסר כי "לאורך כל ההליכים טענו לקוחותיו שהבעיה נבעה מהנהלים של המשרד ולא מרשלונתם האישית". עמית מטי, אביה של אחת הנפגעות שנכח בדיון, אמר: "מבחינתי גם מאסר עולם לא מספיק. זה לא יום משמח בכלל".

תזכורת: הסדר הטיעון בפרשת רמדיה

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לחתימת הסדר הטיעון כי "הודאת עובדי משרד הבריאות מבטאת הכרה באחריותם לתקלות שנגרמו במשרד הבריאות, אשר בגינן הוגש כתב אישום אשר לא ייחס להם מלכתחילה אחריות לתוצאות הקשות שנגרמו בפרשת רמדיה וזאת מתוך הכרה שאין להם אחריות לתוצאות".

לקראת חתימת עסקת הטיעון, התפתח דיון סביב השאלה אם מדובר בעסקה הוגנת או פשרנית מדי. מצד אחד, יש הטוענים כי העסקה מקלה, אך מנגד טוענים אחרים שמלכתחילה עובדי משרד הבריאות לא היו אמורים להיות מואשמים בפרשה.

תזכורת: ילדי רמדיה הבריאים התגלו כחולים

בשנת 2003 הזדעזעה המדינה כאשר התברר שהמחלה המסתורית שתקפה 40 תינוקות בבתי חולים שונים בארץ נובעת מצריכת התחליף הצמחי של רמדיה. במזון היה חסר ויטמין B1, עובדה שגרמה שעיכוב בלתי הפיך בהתפתחות הילדים. ילדים נוספים שניזונו מתחליף החלב נבדקו באותה תקופה נמצאו בריאים.

בחודש נובמבר האחרון, שבע שנים אחרי שהתגלתה פרשת רמדיה, חשפו שלושה מחקרים חדשים כי עשרות ילדים נוספים סובלים מבעיות מיוחדות כתוצאה מצריכת התחליף הצמחי של החברה.

במחקרים התברר כי הסימפטומים של אותם ילדים "בריאים" פשוט איחרו לבוא. עשרות ילדים שנמצאו לפני שבע שנים בריאים סובלים היום מבעיות קשות בהבנה, באוצר המילים, בקורדינציה ובשיווי המשקל.

פיגור שכלי והפרעות בגזע המוח

ילדי רמדיה משיגים במבחנים שונים תוצאות נמוכות באופן משמעותי מחבריהם, כך עולה בבירור משני מחקרים שערכה ד"ר אביבה פתאל-ולבסקי. יותר מ-80% מילדי רמדיה סובלים מלקות קשה בכישורי השפה שלהם ו-50% מהילדים סובלים מהפרעה בהתפתחות המוטורית.

מחקר נוסף מצא קשר בין צריכת הרמדיה הצמחית לפיגור שכלי, לעיוותים בעמוד השדרה, לעקמת, להפרעות בגזע המוח הגורמות לבעיות בשמיעה ובראייה ואפילו לאפילפסיה.

ביצרנית הגרמנית של תחליף החלב "הומנה" פוטרו מספר עובדים כבר בסמוך לחשיפת המחדל. במהלך השנים שילמה החברה הגרמנית פיצויים ל-40 משפחות שנפגעו בסכום של יותר מ-100מיליון שקלים.

רוצים לקבל עוד עדכונים חמים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק