בעבר כשתשלומי המים עברו דרך העיריות היה ניתן להעניק הנחות למעוטי יכולת. מרגע שהתיק עבר לתאגידי מים, החמלה, כך נדמה, נעלמה- ורבים מנותקים לפרקי זמן ארוכים כאמצעי לחץ לתשלום חובות. היום  (ה') הוגשה עתירה לבג"ץ בטענה שהמהלך אינו חוקי. בין העותרים: קשיש בן 98 שגם בביתו סגרו את הברז.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ל', תושב הצפון, חווה על בשרו את מה שמשפחות קשות יום רבות נתקלות בו: תאגיד המים ניתק לו את הזרם בשל חוב כספי. "אמרו לי שאני צריך לשלם 750 שקלים. עניתי שאין לי סכום כזה, אז הודיעו לי שאם לא אשלם - לא יפתחו לי את זרם המים".

ל', שצבר חובות עתק להוצאה לפועל מתקשה לפרנס את משפחתו. מאז שהטיפול בתשלומי המים הועבר מהרשויות המקומיות לתאגידי המים - מצאו עצמן מאות משפחות מנותקות מהזרם כאמצעי לחץ לתשלום חובות.

"לא ייתכן שייווצר מצב שבו אדם הולך עם דלי לשכניו בשל מצוקתו כדי לקבל מים", אמר עו"ד אייל גלובוס, ראש האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים. "זה מצב שהוא, לטענתנו, בלתי אפשרי. זה לא אומר שהתאגידים לא יכולים לנקוט אמצעים חוקיים אחרים".

חוב של כ-50 אלף שקלים (צילום: חדשות 2)
חוב של כ-50 אלף שקלים | צילום: חדשות 2

אחד העותרים: "הייתי הולך לתחנת דלק כדי למלא מים"

האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים והקליניקה לזכויות אדם באוניברסיטת תל אביב עתרו היום לבג"ץ בדרישה להורות לתאגידי המים לחדול מניתוק המים למשפחות מעוטות יכולת - בטענה כי אין להן סמכות חוקית לעשות זאת. בין העותרים: קשיש בין 98 חולה סוכרת שנותק כמה פעמים ממים וזיאד קוואסמה - שחולה במחלה שמצריכה שימוש תכוף במים - ונותק למשך חמישה חודשים.

"הייתי קונה מים מינרליים וממלא מכלים בתחנת דלק", סיפר קוואסמה. הוא צבר חוב של כ-50 אלף שקלים לתאגיד המים "הגיחון", וממשכורת של 3,000 שקלים בחודש - הוא מתקשה לעמוד בתשלומים. אבל שום מכתב לא יעזור. לתאגידי המים נאסר לבצע הנחות. באגודה לזכויות האזרח שעתרה אף היא נגד ניתוקי מים דורשים להעביר את הגבייה בעניינם של מעוטי יכולת לגוף חיצוני.

בין העותרים: גם קשיש בן 98
בין העותרים: גם קשיש בן 98 | צילום:

"אנחנו חושבים שצריך להשאיר את ההחלטה הזו בידי גוף ציבורי שיש לו סמכות לשקול שיקולים חברתיים ולא בידי תאגידים פרטיים", ציינה עו"ד טלי ניר מהאגודה לזכויות האזרח. "המתאימים ביותר לדבר הזה הן רשויות הרווחה, כפי שהיה בעבר וכפי שמקובל בעולם".

מרשות המים נמסר בתגובה: "אנו לומדים את הטענות שהעלו העותרים וכבר הורינו על חיבור מיידי של אחת העותרות שנותקה מזרם המים".

מתאגיד "מי רקת" נמסר: "אנו פועלים על פי דין, אך עם זאת מגלים רגישות לאוכלוסיות חלשות לפנים משורת הדין"

תאגיד "הגיחון" מסר: "אנו פועלים באיפוק רב וניתוק המים נעשה כמוצא אחרון לאחר שנצברו חובות משנת 2004".