דפנה כרמון, רפרודוקציה
דפנה כרמון ז"ל | צילום:

27 שנים לאחר שנחטפה, נאנסה ונרצחה החיילת דפנה כרמון, מבקשים שניים מהמורשעים בפרשה לערוך משפט חוזר באמצעות הסנגוריה הציבורית. "לאחר 5 שנים של איסוף מידע, הבשילו התנאים להגשת הבקשה למשפט חוזר", אמרה הבוקר ענבל רובינשטיין, הסנגורית הציבורית הראשית, במסיבת עיתונאים דרמטית.

המורשעים ברצח כבר ריצו עונש מאסר של 25 שנים, וכיום טוענים נציגי הסנגוריה כי יש גילויים חדשים ומהותיים בנוגע להרשעתם. "מתעורר חשש כבד כנגד ישיבתם של האחים כמאל ומוחמד סביחי בכלא, מאחר ומחדלים רבים נפלו בחקירתם", אמרה רובינשטיין. "מי שביצע רצח והודה בו יודע לספק מידע. ואילו הם לא ידעו לספק מידע על כלי הנשק, או היכן הוטמנו הבגדים שלבשה החיילת".

אחר כך גוללו בכירי הסנגוריה מסכת ארוכה של אישומים ושאלות בדבר הסתרות מידע, שחזורים מפוברקים ואפילו מעצרים לצורך יצירת לחץ - האשמות ששום גורם במערכת החוק והסדר במדינה לא יוצא מהם נקי.

השחזור וסימני השאלה

עיקר הטענות נוגעות לאופן בו החוקרים הדריכו את המורשעים בשחזור הרצח. במהלך מסיבת העיתונאים הוצגו קלטות השחזור, שבמסגרתן ניתן לראות כיצד סביחי יושב ברכב ובסמוך לו החוקר, כמעט מחבק אותו, ולמעשה מסמן מתי לעצור את הרכב בנגיעות יד.

מוחמד סביחי - הורשע ברצח דפנה כרמון (צילום: חדשות 2)
מוחמד סביחי. דורש משפט חוזר | צילום: חדשות 2

לאחר מכן הוצג סרטון נוסף בו נראה חוקר נוגע ברגלו של סביחי תוך כדי נסיעה ובכך מאותת לו מתי "לסמן" את המקום הספציפי שלכאורה בוצע בו הרצח.

עוד נטען, כי השוטרים הכינו את החשודים באמצעות שחזורים מוקדמים: הם הראו למשחזר את המקומות שעליו לשחזר בשחזור הרשמי. הדבר הזה מנוגד לנהלים, שחזור מוקדם מרוקן מתוכן את השחזור המאוחר.

טענה נוספת שהועלתה במסיבת העיתונאים נגעה למעצר שהתרחש במהלך החקירות. "מצאנו בתוך תיק שהוסתר", חשפה עו"ד אפרת פינק, הממונה על משפטים חוזרים, "שאביו של אחד הנאשמים נעצר רק בשביל להפעיל לחץ על מוחמד סבחי שלא הסכים להודות ברצח". 

הסתרים חומרים "בידיעת הגורמים הבכירים ביותר"

הסנגוריה הפנתה את האצבע המאשימה כלפי המשטרה, החוקרים וכלל מערכת החוק במדינה. ד"ר יואב ספיר, סגן הסניגורית הארצית הראשית, ביקר את מערכת החוק והמשפט בישראל המאפשרת להרשיע אדם אך ורק על בסיס הודאה במשטרה, מה שגורם למשטרה לרכז את מאמציה בחדרי החקירה ולא, כפי הנדרש, באיסוף ראיות וממצאים בשטח.

עו"ד פינק העלתה את שורת הליקויים שנפלו בתיק החקירה, אותם ליקויים שהובילו לבקשת המשפט החוזר. "תיאור הפרשה היה שגוי ביותר ושקרי", סיפרה פינק. "אחד הגילויים הראשונים היה תיק גדול של חומר שהוסתר על ידי ההגנה בפרקליטות מחוז חיפה".

אותם חומרים שלטענת הסנגוריה הוסתרו, מספקים את המידע הקריטי שמעלה את השאלות הקשות על ההרשעה כולה. "למרבה הצער המחדלים אינם נחלת העבר אחד", האשימה רובינשטיין. "הממצא העיקרי היה קלסר עב כרס שכלל מסמכים רבים שלא נמסרו להגנה. הסתרת החומר לא היתה בהיסח הדעת - אלא בידיעת גורמים בכירים ביותר".

חטיפה, אונס ורצח

האירוע התרחש בשנת 1982 ביערות הכרמל. על פי עובדות כתב האישום נחטפה כרמון בידי הארבעה, שלאחר מכן אנסו ורצחו אותה באכזריות. רק שלושה שבועות לאחר האירוע המזעזע מצא רועה צאן את גופתה סמוך לצומת עוספיה.

לאחר שנתיים פוענחה הפרשה כולה, והמשטרה עצרה את כמאל ומוחמד סביחי. הם נידונו למאסרי עולם ולעונשים של 20 שנה בגין עבירת האונס ו-20 שנה נוספות בגין החטיפה. מאוחר יותר קצב הנשיא דאז את עונשם של השניים ל-35 שנים בלבד.

לאחר שריצה מוחמד סובחי שני שליש מתקופת מאסרו הוא פנה לוועדת השב"ס בבקשה להשתחרר, אך זו נדחתה כיוון שסירב להודות בביצוע העבירות בהן הורשע. 

תחרות סיפור השנה במייל האדום - הצביעו והשפיעו

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?