לופוליאנסקי, ארכיון (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
לופוליאנסקי הבוקר בבית המשפט | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

עונש מאסר חמור נוסף בפרשת הולילנד: בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר הבוקר (ה') את דינו של ראש עיריית ירושלים לשעבר אורי לופוליאנסקי במסגרת משפט הולילנד, והטיל עליו עונש של 6 שנות מאסר בפועל ושנת מאסר על תנאי. לופוליאנסקי, שכונה "נאשם 6", הורשע בקבלת שוחד בהיקף של כשניים וחצי מיליוני שקלים, שהועברו על ידי עד המדינה לארגון "יד שרה" אותו ייסד לופוליאנסקי ולמוסדות דת נוספים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השופט דוד רוזן הדגיש כי לופוליאנסקי לא לקח את הכסף לכיסו וכתב בגזר הדין כי "לא מדובר בפושע רגיל השקוע אך ורק בעולם הסיאוב והפשע. נהפוך הוא, הנאשם ביקש לאורך כל חייו לתרום ולעשות לטובת הקהילה אליה השתייך ולטובת הציבור כולו. הוא הקדיש את חייו לעשיית מעשי צדקה וחסד. מדובר בנאשם שלא ביקש ליהנות דווקא ממטעמי החיים, ובודאי לא להתפנק ולהנעים זמנו בחיים נוחים וראוותניים, אך הוא היה מודע להעברו של מאות אלפי שקלים לעמותת 'יד שרה', שהייתה מקור כוחו".

"עם זאת, גם משלא נטל כספי שוחד לכיסו, כספי השוחד שימשו להעצמתו והגדלת כוחו והשפעתו", הבהיר השופט רוזן. "כספי השוחד לא נחתו באמתחתו, אבל היו יקרים עבורו ומסולאים בפז. כספי השוחד ערכם לא יסולא בפז - בזכות פעילותו בעמותה הוא זכה בקרבת גאון הדור, הרב אלישיב, והתקדם בתפקידיו הציבוריים". 

אורי לופוליאנסקי (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

הוא הטיל על לופוליאנסקי גם שנת מאסר על תנאי וקנס כספי בסך 500 אלף שקלים או שמונה חודשי מאסר תמורתו. עם זאת, השופט רוזן נמנע מהטלת חילוט על הכספים, שהועברו ל"יד שרה" ולישיבה.

עוד כתב השופט בהכרעתו כי "דינם של בכירים ורמי מעלה ראוי להיות חמור וקשה מדינם של חלכאים, פשוטי עם ואזרחים רגילים. נאשם 6 פעל כמו הנאשמים האחרים בביצת דומן ושחיתות וראוי על-כן לענישה שתבטא בקול רם וצלול גינוי ושאט נפש, ענישה שיהא בה לשרש את אותו נגע ממאיר שפשה במקומותינו".

"בעבירת השוחד יש כדי לזהם את השירות הציבורי, נותן השוחד הינו איש מושחת ומשחית ומקבל השוחד הינו איש הפועל בבוגדנות, איש מעל, בוגד באמון שניתן בו, אמון שבלעדיו לא יקום ויהיה שירות ציבורי מתוקן", שב וציטט רוזן מפסיקתו בזמן ההרשע. 

במהלך הטיעונים לעונש, אחת הסוגיות המרכזיות הייתה מצבו הבריאותי של לופוליאנסקי, שאף הוביל לדחיית מתן גזר הדין. חוות הדעת המקצועית של ההגנה סברו כי אין ביכולתו להיות מאחורי סורג ובריח בשל הטיפולים התכופים להם הוא נזקק בשל מחלתו, אך הפרקליטות והשב"ס הביאו חוות דעת רפואיות שסבורות כי בדומה לאסירים אחרים, ניתן לבצע התאמות בהתאם למצבו הבריאותי. השופט רוזן הסכים לבסוף לעמדה לפיה לופוליאנסקי יוכל לרצות עונש מאסר.

השופט דוד רוזן (צילום: יותם רונן, חדשות)
השופט דוד רוזן, ארכיון | צילום: יותם רונן, חדשות

פרקליטיו של לופוליאנסקי: "הכרעת הדין שגויה"

בצאתו מבית המשפט, סירב לופוליאנסקי להגיב באופן מפורש על העונש, ואמר לכתבים: "גם כי אלך בגיא צלמוות, לא אירא רע". לופוליאנסקי יידרש להתייצב ב-1 בספטמבר בשערי בית הכלא, אך הוא צפוי לערער על עונשו ולדחות את מועד כניסתו לכלא.

עו"ד עמוס ון-אמדן ועו"ד שלומית הראל שוורץ, פרקליטיו של לופוליאנסקי, אמרו בתגובה להכרעה: "אנחנו בוחנים את הכרעת הדין, היא מבחינתנו שגויה". אמרו השניים כי "בגזר הדין לטעמנו הוא שגה בהערכותיו, הן בשל מעשיו והן בשל מצבו הרפואי של מרשנו, והוא התבסס על הערכות רפואיות של שב"ס, שהם לטעמנו כחלק מגישת ה'סמוך' הישראלית".

עורכי דינו של לופוליאנסקי הביעו פליאה משינוי העמדה של השופט רוזן, אותה הגדירו כ"פליק פלאק": במהלך הדיונים האחרונים, והן במהלך הקראת גזר הדין, השופט מנה את מעלותיו של לופוליאנסקי ותרומתו הרבה לציבור, בגינה אף זכה בעבר בפרס ישראל. כמו כן הודה השופט כי "מצבו הרפואי של נאשם 6 הינו בכי רע", אך הורה לבסוף לשלוח אותו למאסר ממושך בפועל. כמו כן הופתעו הפרקליטים לראות כי העונש שניתן לראש העיר לשעבר הינו במרכז מתחם הענישה ולא בתחתית, כפי שביקשה הפרקליטות עצמה בדיונים.

בפרקליטות, לעומתם, בירכו על העונש, שלדבריהם "משקף את עמדת הפרקליטות לפיה יש להטיל עונש מאסר ממושך שיהלום את חומרת המעשים, היקפי כספי השוחד והתפקידים הבכירים אותם מילא הנאשם לאורך השנים. נדגיש כי מדובר בסכום השוחד הגבוה ביותר שהתקבל על ידי מי מהנאשמים בפרשה חמורה זו - פי 2 מכספי השוחד שקיבל אורי שטרית ופי 5 מכספי השוחד שהועברו לאהוד אולמרט".

"יחד עם זאת, בגזר הדין התחשב בית המשפט בעובדה שכספים אלו הועברו, ברובם, למוסד ציבורי", הוסיפו בפרקליטות. "בית המשפט הדגיש כי השוחד שימש להאדרת שמו וביסוס מעמדו הציבורי של הנאשם.  משנקבע כי הנאשם כשיר למאסר בפועל, על בסיס חוות דעת קצין רפואה ראשי בשב"ס - שהוא הגורם היחיד שיכול לחוות דעה בשאלה זו, אין מנוס משליחתו למאסר בהתאם למעשים בהם הורשע".

"היה מודע לתרומות של מאות אלפי שקלים"

לופוליאנסקי הורשע בחודש מרס בשלוש עבירות שוחד: כמיליון וחצי שקלים שהועברו אליו באמצעות ארגון "יד שרה", כ-40 אלף שקלים אותם קיבל בנו מעד המדינה, שמואל דכנר ז"ל וקבלת כספים לבניית בית כנסת מעד המדינה בסך של כ-950 אלף שקלים - כשניים וחצי מיליון שקלים במצטבר.

לופוליאנסקי היה אחראי, בין היתר, על מחלקת תכנון העיר, האגף לרישוי ופיקוח בעירייה ומחלקת היטלי השבחה. כמו כן הוא היה חבר בוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעיר. על פי השופט דוד רוזן, גרסת עד המדינה בעניינו אינה במחלוקת ומעוגנת במסמכים.

"עד המדינה תיאר לאמיתו את מסלול הכספים ממנו לנאשם באמצעות יד שרה, עד המדינה תיאר נכונה את היקף התרומות, שהחלו רק לאחר שהפרויקט יצא לדרך", ציין השופט דוד רוזן בעת הכרעת הדין. "הוא היה מודע לתרומות של מאות אלפי שקלים מיזמי הולילנד עבור יד שרה".