איך יפסקו השופטים? (צילום: ariadna de raadt, Shutterstock)
מספר המעצרים הגבוה מזה עשור. אילוסטרציה | צילום: ariadna de raadt, Shutterstock

בעשור האחרון חלה עלייה של 35% במספר המעצרים בישראל, עלייה שמביאה למספר הגבוה ביותר של עצורים מזה עשור - כך עולה מדוח הסנגוריה הציבורית לשנת 2012 שהוגש לשרת המשפטים ציפי לבני.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהדוח עוד עולה כי קרוב ל-42 אלף מהמעצרים היו לצרכי חקירה, וכי ברוב הגדול של מעצרים אלה לא הוגש בסופו של דבר כתב אישום. לשם השוואה, המשטרה פרסמה כי בשנת 1998 בוצעו 40,345 מעצרים, ובשנת 2012 הגיע מספרם ללא פחות מ-62,291.

הדוח אף מזהיר על כך שבמשך שנים נמשכת תופעה של מעצרי שווא של חשודים, אשר מוחזקים במעצר רק על מנת להביאם לבית המשפט לצורך קביעת ערבויות, דבר שהשוטרים מוסמכים לקבוע, ולא רק שופט. לטענת הסנגוריה, המשטרה מותירה חשודים במעצר שווא למשך לילה, רק כדי להביאם בבוקר בפני שופט ולבקש את שחרורם בערבות או בתנאים אחרים.

"העצורים נשארים במעצר במשך ימים ולילות מיותרים"

עוד נטען, כי בתי המשפט המחוזיים אינם קובעים מועדי דיון הולמים לבקשות ערעור דחופות על החלטות של בתי משפט השלום. משמעות הדברים, נכתב בדוח, היא השארת עצורים לצרכי חקירה ימים ולילות מיותרים במעצר.

תגובת דובר המשטרה: "לעניין שחרור בערובה כספית על ידי קצין משטרה - מאז חידוש הליך השחרור בסמכות קצין משטרה, מבוצעים הליכי הטמעה, פיקוח ובקרה בנושא וכן נלמדים לקחים מהחלטות שיפוטיות".

עוד נמסר כי "בתחנות המשטרה הותקנו כלים לגביית הפקדה כספית במגוון אמצעים. ישנם מקרים המחייבים הגעה בפני שופט, אם בגין התנאים שאינם בסמכות קצין משטרה ואם בגין הצורך בערב צד ג׳ שהגעתו מתעכבת. הנתונים המוצגים בדו״ח אינם משקפים את תמונת המצב המלאה, שכן הם עוסקים בשחרור בערובה כספית בלבד, בעוד שבמקרים רבים מאוד משוחררים בתחנות המשטרה עצורים בתנאים שאינם כוללים ערבות כספית".

"לשם המחשה בחודשים ינואר-יולי השנה שוחררו בערובה על ידי קציני משטרה בתחנות כ-62,000 חשודים ורק כ-900 מתוכם בערובה כספית. לעניין עלייה במספר העצורים שמרביתם על פי הדו״ח מעצרי ימים בגינם אינם מוגשים כתבי אישום, יש לזכור כי תכלית המעצר אינה הגשת כתבי אישום כי אם חקירה ודווקא השחרור לאחר מימוש תכלית זו מצביעה על שימוש ראוי בכלי המעצר".

"בנוסף, ניתן להצביע בבירור על מגמת עליה מובהקת במעצרים עד תום ההליכים מתוך סה״כ המעצרים, נתון המעיד על עליה עקבית באיכות המעצרים. למותר לציין כי משטרת ישראל מקפידה על הוראות החוק והנהלים בנושא זכויות החשודים".