קצב עם ראייתו גילה. מה מצפה לו? (צילום: חדשות 2)
קצב עם ראייתו גילה. מה מצפה לו? | צילום: חדשות 2

נשיא המדינה לשעבר משה קצב צפוי להיכנס לכלא ב-7 בדצמבר למשך שבע שנים. בשירות בתי הסוהר נערכים לקבלתו של האסיר שעד לפני מספר שנים היה האזרח מספר אחת.

ח"כ אריה ביבי, לשעבר נציב שירות בתי הסוהר מסביר כי כניסתו של קצב לכלא, אם יכנס היא ודאי לא דבר של מה בכך. "אדם כזה שמגיע מאיגרא רמא - הדברים קשים לו פי מאה", הוא אומר לחדשות 2 באינטרנט. "אפשר להמשיך ולהגיד כי מדובר באחד האדם שהורשע בפלילים, אבל הוא לא ושב"ס יהיה חייב להיערך לכניסתו. אחד האדם לא מגיע כשסביבו עשרות צלמים וביום כניסתו יגיעו מאות צלמים ומכל העולם. אני מתאר לעצמי ששירות בתי הסוהר בוחן את תנאי כניסתו לפרטים, הם צריכים להיות זהירים עם זה למרות שאם יתנו לו גרם של הטבה, העיתונאים יעוטו עליהם ואם יעשו להיפך, גם כן".

בשירות בתי הסוהר מסרבים להתייחס בשלב זה להיערכות לקראת כניסתו האפשרית של קצב לכלא. בשלב זה ידוע כי הנשיא לשעבר ככל הנראה ירצה את עונשו בכלא מעשיהו. "עד להחלטת בית המשפט אין הם עוסקים במיונו ובשיבוצו של אסיר כזה או אחר", מסביר ביבי. "בהינתן גזר הדין הסופי ועל פי הקריטריונים שיובאו בפנינו נבחן את הנושא ונקבל את ההחלטה הטובה ביותר".

"מעשיהו - הכלא המתאים עבורו"

שלמה טוויזר, לשעבר נציב שירות בתי הסוהר סבור שהשב"ס מצוי בין הפטיש לסדן. "על פי הנוהל, כל עבריין מין שנאסר נשלח ראשית לבתי הסוהר הקשים, כדוגמת כלא שאטה, אשל ונפחא", הוא מסביר. "מצד אחד קשה לראות אותם שולחים אותו לאחד מאלו, מצד שני אם ישר ישלחו אותו לכלא בינוני, כדוגמת כלא מעשיהו או חרמון, יתכן ויאלצו לעמוד בפני בג"צים של עברייני מין אחרים שיבקשו להשוות להם את התנאים". כך גם במתח שבין השמירה על פרטיותו לבין החשש שלהם שמא יפגע בעצמו. "אם ישימו עליו מצלמה רוב היום יהיה מי שיגיד על זה משהו - אבל אם הוא יפגע בעצמו, תהיה סערה גדולה ונציב שב"ס ילך על זה הביתה", מוסיף טוויזר.

פרופ' פטר סילפן, לשעבר ראש מחלקת בריאות הנפש, וכיום מרצה במכללה האקדמית הגליל המערבי מספר על ההתמודדות הראשונית של אסיר עם הכניסה לכלא. "כל אסיר שמגיע לכלא עובר תהליך לא פשוט, זה מאוד שונה מאשר החיים בחוץ", הוא אומר. "אני חושב שההבדל הגדול בינו לבין כל אדם אחר זה לא בהכרח העובדה שהוא הופך מנשיא לאסיר, אלא לכך שגם לכלא הוא מגיע כאחרון העבריינים, בכלא עברייני המין בדרגה הנמוכה ביותר. עדיין לא היה לנו מקרה כזה. כבר היו רמי מעלה שנכנסו כמו בניזרי והירשזון, אבל כאן המקרה הוא שונה לחלוטין בשל העבירות שלהם".

ח"כ ביבי מעריך שקצב ימצא את עצמו במעשיהו. "זהו בית הכלא המתאים ביותר בעבורו, לא מזמן שיפצו שם כמה אגפים", הוא מסביר. "יתכן ויחשבו על להכניס אותו לכלא שקמה שנמצא קרוב יותר לביתו ולמשפחתו, אבל התנאים עדיפים במעשיהו. הוא אמנם נחשב בינוני ברמת האסירים שנמצאים שם, אך יש בו אגפים דתיים. להערכתי הוא היה רוצה מקום בו יוכל להסתתר בד' אמותיו וללמוד תורה בשקט, אולי עם רב הכלא או עם אחרים שיבקשו ללמוד גם כן. אני מניח ששם הוא יוכל לתפוס את הפינה שלו. כמו בניזרי בכלא מעשיהו שמתמקד בתורה וכמו הירשזון בכלא חרמון, שלהבנתי גם כן ספון בשלו וקורא הרבה ספרים. במעשיהו ישנם תאים של בין שניים לעשרה אנשים בתא ואני מניח שיתנו לו לשהות עם אדם נוסף, שזה עדיף גם מבחינה אובדנית".

גם טוויזר סבור שקצב יישלח למעשיהו, לאגף שומרי מצוות. "האוכל שם שונה, האווירה מעט שונה. גם אם לא לאגף התורני במעשיהו יהיה לו הרבה מה לעשות, הוא יכול ללמד קורס, אולי להיות מורה לעברית, יכול להיות שיעבוד במרכז החינוך. אלו עבודות שיכולות להתאים לו", הוא אומר.

גורם בשב"ס מוסיף כי בעבר היו בתי כלא שהוגדרו באופן מובהק כבעלי אבטחה נמוכה ועל כן האסירים הקלים יותר היו נשלחים לכמה בתי סוהר ספציפיים, אבל כיום רמת האבטחה הועלתה בכלל בתי הסוהר, כך שניתן לשלול את כניסתו לבתי סוהר שהם לאסירים ביטחוניים במובהק כדוגמת עופר, קציעות, מגידו, נפחא ורמון. "סדר היום אצל כל האסירים הפלילים הוא חד וקבוע ולא ישנו את זה בעבור שום אסיר. קמים בשש בבוקר, עוברים מסדר בוקר וספירה, לאחר מכן ישנה אפשרות לטיול בחצר, ארוחת בוקר, ואז ניגשים למדרשות וללימודים, חלקם הולכים לתעסוקה. תלוי במה משבצים את אותו האסיר, תלוי במה שמתאים לו וביכולותיו הפיזיות. להערכתי קצב ישב רוב היום ללמוד תורה", מסביר ח"כ ביבי.

"הייתי שם אותו יחד עם בניזרי"

ומה באשר ליום שאחרי? ח"כ ביבי לא ממהר להעריך את תנאיו של קצב בהמשך. "לגבי שחרור זה אולי מוקדם מדי לדבר, אבל בדרך כלל לאסירים פלילים שהורשעו בעבירות אונס וסמים לא ממהרים לתת שליש על התנהגות טובה. אולי במקרה הזה, המצב מעט שונה ויישקלו את זה בצורה אחרת", הוא אומר. "קצב לא צפוי לצאת לחופשות בשנה-שנתיים הראשונות, על פי הנוהל אסיר לא ייצא לחופשה ברבע התקופה הראשון של עונשו. רק בתום התקופה הזו הוא יכול לקבל יום חופש כל 21 יום, מלבד הלוויות וחתונות מקרבה ראשונה, אז לעתים מאשרים".

טוויזר מצדו לא מקנא בניצב השב"ס. "בהחלט מדובר בנושא רגיש, ויהיה עליהם לשמור עליו טוב", הוא אומר. "קיים גם חשש ממפגש שעשוי להיות בעייתי של קצב יחד עם אסיר אותו הוא סירב לחנון בעבר. בהחלט יכול לקרות מקרה בו אדם יבקש לנקום כעת ששניהם באותה סירה".

פרופ' סילפן, כבר שנים לא בתפקיד ולא רוצה להיכנס לנעליהם של מקבלי ההחלטות. עם זאת הוא ממליץ להכניסו לתא עם אדם שמתאים לרמתו. "מאז דודו טופז הם מפחדים, לכן חשוב מאוד לשמור עליו ולהכניס לו שותף לתא שיתאים לו, אני הייתי שם אותו ביחד עם בניזרי", הוא אומר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק