"ניצן קבע עובדות בשטח" (צילום: יונתן סינדל/פלאש 90, חדשות)
פרקליט המדינה שי ניצן | צילום: יונתן סינדל/פלאש 90, חדשות

על רקע כוונת הקואליציה להעביר בשבוע הבא בוועדת השרים לענייני חקיקה את החוק הצרפתי, לפיו לא תתאפשר חקירת ראש ממשלה מכהן, התבטא נגד הצעד הזה בחריפות פרקליט המדינה שי ניצן וטען כי הוא "פוגע במדינה". לדבריו, הימנעות מחקירה בזמן כהונה תפגע גם "בכבודו ובמעמדו של איש הציבור". במקביל, גם היועמ"ש מנדלבליט הביע התנגדות חריפה לתוכן החוק ולקידומו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

את הדברים אמר ניצן במאמר שפרסם באתר 929, שבו משתתפים אנשי ציבור שנותנים את הפרשנות שלהם לפרקי התנ"ך. ניצן כתב פרשנות לפרק מספר משלי והוא עסק בפסוק "כבוד מלכים - חקור דבר".

פרקליט המדינה הסביר כי ישנן גישות הגורסות כי אין לחקור חשד מיידי נגד שרים, ח"כים, רבנים ועוד כדי ש"לא ייפגע אמון הציבור בהם". ניצן ציין שטענה זו עלתה בפרשת הנשיא קצב, אז גורמים שונים טענו כי חקירתו של הנשיא בחשדות לביצוע עבירות מין "תבזה לא רק אותו אלא גם את המדינה שאותה הוא מייצג".

"אמון הציבור יתערער, פגיעה בשלטון החוק"

ניצן הסביר כי מדובר בעיניו ב"גישה מוטעית לחלוטין. מתן אפשרות לנשיא מכהן או לכל מנהיג אחר להמשיך בכהונתו תוך התעלומות מחשדות פליליים ממשיים שעלו נגדו הוא הוא שיפגע במדינה, בכבודה ובמעמדה, והוא גם שיפגע בכבודו ובמעמדו של איש הציבור".

עוד הוסיף כי במצב זה "המשך הכהונה יהא תחת חשרת עננים", לדבריו "אמון הציבור במנהיג כזה יתערער וילך והשמועות לגביו תלכנה ותגברנה. את התקשורת אי אפשר יהיה לחסום ולפיכך ילכו ויתפרסמו בה עדויות מחשידות נגדו, שאותן איש לא יברר כדי לא לפגוע בכבודו".

ניצן הסביר כי אם איש הציבור ביצע את מעשיו בשותפות עם אחרים, הרי שאת מעשיהם רשויות החוק תבררנה וייפגע גם עיקרון השוויון בפני החוק. לפיכך, סיכם ניצן, "אם יימצא כי המנהיג חטא בוודאי אין הוא ראוי להמשיך להנהיג את הציבור".

במקביל, בגלי צה"ל נחשפה הבוקר חוות דעת של היועמ"ש נגד החוק ובה הוא כותב כי "התוצאה שאליה מובילה הצעת החוק קשה ביותר ואין לקבלה. הסדר כזה שאין בו גמישות ואיזון פוגע קשות באינטרס של שלטון החוק, אמון הציבור והשוויון בפני החוק, ועל כן מדובר בהסדר קשה שאין לאמצו".