דמאס פקדה בבית המשפט, הבוקר (צילום: חדשות 2)
דמאס פקדה בבית המשפט, הבוקר | צילום: חדשות 2

שנתיים וחצי לאחר העימות האלים, פרשת דמאס פקדה מגיעה לבית המשפט העליון: הבוקר (רביעי) התייצב החייל, שהוכה בחודש אפריל 2015, בבית המשפט העליון לדיון ודרש את העמדתו לדין של השוטר, שהופיע גם הוא לדיון. שני הצדדים מבקשים מבג"ץ להתערב בפרשה - השוטר מתנגד להחלטת היועמ"ש להעמיד אותו לדין בכפוף לשימוע, בעוד החייל דורש שהפרשה תגיע למשפט. בג"ץ ביקש מהצדדים להגיע לפתרון משותף עד ליום שני הקרוב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השוטר, ששמו אסור לפרסום והמתין ליציאת כלי התקשורת לפני כניסתו לאולם, אך תועד על ידי חדשות 2, טען: "תפקדתי כמו שצריך, ביצעתי את פקודות המשטרה למרות שהמפכ"ל פיטר אותי - אני עומד על שלי ומתנגד להחלטת היועמ"ש להעמיד אותי לדין". השוטר מיוצג על ידי עורכות הדין אפרת נחמני בר ותהילה חדד, הטוענות שליועץ המשפטי לממשלה אין סמכות לשנות את החלטת היועמ"ש הקודם ושההחלטה נועדה לרצות את דעת הקהל.

פקדה, שהתייצב בדיון מלווה במנכ"ל עמותת טבקה, המלווה את החייל לאורך הפרשה כולה, וח"כ אברהם נגוסה (הליכוד), טען מנגד כי יש להעמיד את השוטר לדין. עו"ד אייל אבולפיה, שמייצג את החייל, אמר כי "עתרנו לביטול ההסדר המותנה שהוצע לשוטר, שכן לטענתנו למח"ש אין סמכות לבצע הסדר בעבירות תקיפה, כפי שאין לרשויות התביעה העוסקות בעניינם של אזרחים לעשות כן". לדבריו, השוטר הכה את החייל ללא שום הצדקה ועל כן הוא מבקש מבג"ץ להעמיד לדין את השוטר.

שופטי בג"ץ אמרו במהלך הדיון: "אנחנו מבקשים מהצדדים לשים סוף לפרשה הכאובה הזו" - והורו לנציגי השוטר והחייל להגיע להחלטה משותפת עד לשבוע הבא. "הפרשה זכתה לתהודה ציבורית. הפרשה הוציאה אלפי בני הקהילה האתיופית להפגנה שכעסו על המקרה. את הסרטון עם ישראל ראה בטלוויזיה - ההמלצה שלנו בוודאי לא תמצא חן אצל שני הצדדים", הוסיפו. עם זאת, בית המשפט לא הסתייג מקביעת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שהמליץ להעמיד את השוטר לדין.

השוטר שחשוד בהכאת דמאס פקדה (צילום: חדשות 2)
השוטר שחשוד בהכאת דמאס פקדה | צילום: חדשות 2

הפרשה החלה באפריל 2015, כשהשוטר תועד מכה את החייל דמאס פיקדה. התיעוד עורר סערה ציבורית רבה ואף הוביל למחאת בני העדה האתיופית. היועץ המשפטי הקודם יהודה וינשטיין סגר את התיק, למרות התיעוד שפורסם בחדשות 2 ועורר סערה.

בחודש מרס פורסם לראשונה בחדשות 2 כי היועמ"ש אביחי מנדלבליט הפך את ההחלטה ואמר לשוטר שיגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע - אם לא יחתום על הסדר מותנה. שני הצדדים עתרו לבג"ץ על מנת שיתערב בתיק.

לאחר חקירת המקרה הוחלט להדיח את השוטר מתפקידו, אך נקבע כי אין מקום להעמידו לדין. עו"ד אייל אבולפיה, המייצג את פיקדה, עתר לבג"ץ. בתגובה היועץ המשפטי זימן את הצדדים – השוטר התוקף והחייל. לבסוף החליט מנדלבליט, אחרי שימוע שערך לשוטר, להציע לו הסדר מותנה. כלומר, אם יודה בטיוטת כתב האישום - לא יצטרך ללכת לבית המשפט ותושג הסכמה על העונש. אם לאו – התיק יגיע לבית המשפט.

"ההחלטה מעלה סימני שאלה כבדים" (צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
החליט על כתב האישום. מנדלבליט | צילום: יהונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

בסוף חודש ינואר הודיע מנדלבליט כי הוא שוקל לפתוח מחדש את התיק נגד השוטר: בהודעת היועמ"ש אז נמסר כי מנדלבליט בחן את עתירת בג"ץ שדרשה עיון מחדש בהחלטת היועץ המשפטי הקודם לסגור את תיק החקירה הפלילית.

"לאחר שבחן את הבקשה, תוך הידרשות לטענות שהושמעו במסגרת הבקשה בכתב ובעל פה ובחינת מכלול הנתונים בשיתוף כלל הגורמים הרלוונטיים, לרבות קיום מספר דיונים עם אותם גורמים בנושא, הוא שוקל לשנות את ההחלטה בנוגע לסגירת תיק החקירה, בכפוף לשמיעת טיעוני באות כוחו של השוטר", נמסר בהודעת היועץ בתחילת השנה.

"בחינה מחודשת של הדברים העלתה כי נפלו אי דיוקים מסוימים באופן שבו תוארה השתלשלות האירוע בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה הקודם", סיכם אז מנדלבליט. היום כאמור החליט היועץ המשפטי כי הליקויים שנפלו מצדיקים כתב אישום.