הפגנה מול ביתו של מנדלבליט. ארכיון (צילום: חדשות 2)
הפגנה מול ביתו של מנדלבליט. ארכיון | צילום: חדשות 2

אחרי הפסיקה הדרמטית של בג"ץ אתמול, לפיה ההפגנות ליד בית היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, חוקיות, וכי הן לא מצריכות רישיון ולא ניתן להגביל את מספר המפגינים, פיקוד המשטרה יקיים בקרוב דיונים עם נציגי הפרקליטות כדי לבדוק אם יש צורך בהנחיות חדשות לשוטרים. בכירים במשטרה אומרים כי ייתכן שיש בהחלטת בית המשפט "משום שינוי כללי המשחק בכל הקשור להפגנות בישראל".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בפיקוד המשטרה יערכו בזמן הקרוב סדרה של דיונים בהשתתפות גורמי הפרקליטות ואנשי היועץ המשפטי לממשלה כדי לבדוק האם יש צורך בהנחיות חדשות לשוטרים בפעילותם בהפגנות שונות.

לפי כמה גורמים בכירים במשטרה ייתכן שפסיקת בג"ץ משנה את כללי המשחק בישראל בכל הקשור להפגנות והתייחסות המשטרה אליהן, בעיקר בעקבות קריאתה של המיועדת לנשיאת העליון, השופטת אסתר חיות, לשקול את הצורך ברישיון להפגנות שכן מדובר בהחלטה מנדטורית שאין לה מקום כיום ואין נהוגה במדינות מערביות אחרות.

אתמול, השופטים חיות, פוגלמן ודנציגר קבעו כי אין מקום להתנות את המשך קיומן של ההפגנות בכיכר גורן בפתח תקווה בקבלת רישיון מראש. השופטים גם קבעו פה אחד כי יש לאפשר את המשך קיום ההפגנות, גם תוך התחשבות במספר המשתתפים שגדל והגיע ל-2,500 איש בשיא ההפגנות, לפי הערכות המשטרה.

פסק הדין קובע למעשה כי היועץ המשפטי לממשלה אינו חסין מביקורת ציבורית - והביקורת מותרת ולגיטימית במדינה דמוקרטית. על כן, "אין למצוא טעם לפגם במחאה המופנית כלפי היועץ המשפטי לממשלה בעניינים הנוגעים למילוי תפקידו ואין לקבל תיאור של מחאה כזו, בין אם היא מוצדקת ובין אם לאו, כהפעלת לחץ פסול או כעבירה פלילית".

בג"ץ אפשר למשטרה להגביל את מספר המשתתפים

"אין די בכך שהפגנה גורמת לאי נוחות, אפילו אי נוחות רבה, כדי לאסור על קיומה", הוסיפו השופטים. "ככל שהציבור בישראל חפץ חיים בדמוקרטיה עליו לסגל לעצמו, כבכול מדינה מתוקנת, רמת סיבולת ויכולת הכלה של הפגנות, על אף הפגיעה בשגרת החיים ואי הנוחות הכרוכה בהן לעיתים".

"ביקורת על רשויות המדינה ועל אישי ציבור היא נשמת אפה של הדמוקרטיה ואין לך רשות או איש ציבור במדינה דמוקרטית החסינים מביקורת. היכולת לבקר את השלטון היא מאפיין בסיסי של הדמוקרטיה", סיכמו.