דנקנר בביהמ"ש, הבוקר (צילום: חדשות 2)
דנקנר בביהמ"ש, הבוקר | צילום: חדשות 2

בית המשפט המחוזי בת"א גזר הבוקר (שני) שנתיים מאסר בפועל על איש העסקים נוחי דנקנר, שהורשע בהרצת מניות חברת אי.די.בי כשעמד בראשה. בנוסף ישלם דנקנר 800 אלף שקל קנס. שותפו של דנקנר להרצת המניות, איתי שטרום, ירצה 12 חודשי מאסר בפועל. השופט חאלד כבוב דחה את תחילת המאסר ב-45 ימים. דנקנר ושטרום צפויים לערער על גזר הדין לבית המשפט העליון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"העבירות בוצעו על ידי הדמות המוכרת והמשפיעה ביותר במשק בישראל באותה תקופה", פתח השופט כבוב את הקראת גזר הדין. "הפרת האמון כלפי הציבור היתה משמעותית. המטרה - להציל את שליטתו בחברת אי.די.בי. הביאה אותו לפעולות רבות, לגיוס כל זמנו ומירצו, חלק בפעילות לגיטימית כדי להציל את שליטתו בחברה אך גם באופן אסור".

"העליון קבע לאורך השנים מדיניות מחמירה לגבי עבירות צווארון לבן וניירות ערך, ועלינו להעדיף את האינטרס הציבורי", הוסיף השופט. "ברור שדנקנר נופל מאיגרא רמא לבירא עמיקתא. נטען עליו שאיבד את מפעל חייו. אני מקבל את הטיעון שמאסר יפגע גם ביכולת שלו להיפרע מנושיו".

השופט כבוב הזכיר גם את סוללת עדי האופי, שבאו להגנתו של דנקנר. "הוצגו 62 מכתבי עדות אופי כולל משועי הארץ ואזרחים מהשורה שדנקנר סייע להם", ציין כבוב. "הוצגו תעודות הוקרה רבות. "היו גם מכתבים מחברים למילואים, מפקד חיל הים ומפקד הימ"מ. רוח ההתנדבות של דנקנר עולה מהם בבירור".

"דנקנר גייס את בני משפחתו והעדים, לרבות דורון אלמוג, שסיפרו על מחויבות לפריפריה ולנוער", הוסיף השופט. "הוא גם תרם מכספו הפרטי לאורך השנים ולא רק מכספי החברה. מעטים יכולים לטעון לתרומה למדינה, לרבות המכתב מהנשיא שמעון פרס ז"ל".

על הנאשם השני בפרשה, איתי שטרום, אמר השופט כי פעל ללא היגיון עסקי. "ככל שנחשפתי לחומר הראיות לגבי שטרום, השתכנעתי שפעילותו של הובילה להסתבכות לא אופיינית עבורו", ציין כבוב. "אך פעל באופן מודע בצורה שאין בה היגיון עיסקי ומביאה להפסדים בטווח קצר. דווקא עדויות האופי החריגות לטובת שטרום האירו צדדים שונים באישיותו". 

פרשת הרצת המניות שהסתיימה במאסר בפועל

על פי כתב האישום שהוגש נגד השניים, ביצע שטרום לבקשתו של דנקנר רכישות מסיביות של מניות אי.די.בי, אותן מכר מחוץ לבורסה, ושב לרכוש מניות חדשות כדי להשפיע באופן בלתי חוקי על שער המניה טרם הנפקתה בשנת 2012. גם החברות אי.די.בי וקלוז טריידינג של שטרום הורשעו במסגרת המשפט.

בדיון הטיעונים לעונש שהתקיים בחודש ספטמבר האחרון, עלה דנקנר לדוכן העדים והתחנן בפני השופט שימתיק את עונשו. "תמצא את הדרך להמתיק את עונשי", אמר בדיון דנקנר לשופט כבוב. "בדמעות כתבתי ברחמים קראתי".

סייע לדנקנר, איתי שטרום (צילום: החדשות)
איתי שטרום | צילום: החדשות

גזר הדין של נוחי דנקנר מביא לסיומה פרשה מרתקת שחשפה שלב אחר שלב את מערכת הקשרים המעוותת בין בעלי ההון למקבלי ההחלטות בממשלה ובצמרת המערכת הבנקאית.

לטובתו של נוחי דנקנר התגייסו ראשי מערכת הבריאות כמו מנהל איכילוב לשעבר גבי ברבש, מנהל רמב"ם פרופ' רפי ביאר והפרופ' זאב רוטשטיין מנכ"ל הדסה. הם הזכירו עד כמה מעוותת השיטה שבה בתי החולים ניזונים מתרומות של בעלי הון.

לצדם, התגייסו גם אנשי ציבור כמו דוד בוסקילה, לשעבר ראש עיריית שדרות, ושלמה בוחבוט לשעבר ראש מרכז השלטון המקומי. הם הזכירו לנו כמה עקומה המחשבה שטייקונים צריכים לעזור לראשי רשויות לשפר את השירותים לציבור - מה שאמור להיות תפקידה של המדינה.

אבל השיא הגיע בברכה שהוקרנה בבית המשפט - ברכה של הנשיא המנוח שמעון פרס. היא הוקלטה כשפרס היה נשיא מכהן וכשדנקנר היה בעל השליטה החזק במשק. במהלך המשפט נחשף כיצד דנקנר גם זומן לביתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו וקיבל עדכון אישי על ועדת הריכוזיות.

המשפט גם הזכיר עד כמה בעלי ההון קיבלו יחס מיוחד מהשלטון - יחס שהאזרח הפשוט יכול רק לחלום עליו. היום לא סביר להניח שנראה התגייסות של הנשיא בברכה מוקלטת לטובת איש עסקים והטייקונים מצדם מתרחקים מגזירת סרטים, מסיבות עיתונאים ותרומות עתק כמו מאש.