ארכיון (צילום: רויטרס)
ארכיון | צילום: רויטרס

לבית המשפט המחוזי לעניינים מינהליים במחוז מרכז הוגשה היום (רביעי) עתירה דחופה על ידי אנשי העדה החרדית נגד התקנות החדשות של השירות הווטרינרי והמועצה לענף הלול, המונעות את קיום מנהג הכפרות בעופות בשל צער בעלי חיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במסגרת התקנות החדשות שתוקנו רק לפני כחודש ימים, נאסר על משקי הלולים למכור עופות אלא ישירות למשחטות. יחד עם זאת, הותר למכור עופות לצורך קיום המנהג העתיק - רק אם בסופו יובלו ישירות למשחטות. "ההחלטה פוגעת פגיעה לא-מידתית בחופש הדת של העותרים ללא הצדקה וללא הסמכה בחוק או בתקנות", לשון העתירה.

העותרים טוענים כי התנאי שמציבות התקנות אינו ישים, מכיוון שבתום ביצוע המנהג ישנן פעולות נוספות שמבוצעות כגון כיסוי דם העוף, בדיקת כשרותו ועוד. יחד עם זאת, כך הם טוענים, לא אותרו משחטות שמוכנות לקלוט כמו גדולה בערב יום כיפור משום היותו יום עבודה מקוצר.

יצוין כי את מנהג הכפרות ניתן לבצע גם על ידי שימוש בכסף - שייתרם בסופו לצדקה. נוסף על כך, נטען על ידי העותרים כי כל עוף המיועד למאכל נשחט, אך בעת ביצוע המנהג הדבר נראה לעין וקשה לצפייה. כעת ממתינים הצדדים להכרעת בית הדין בנושא.

יצחק דוידוביץ', תושב מאה שערים, אומר כי "אם החלטת משרד החקלאות הייתה ניתנת במדינה אחרת היינו מזדעקים ואומרים כי מדובר בצעד אנטישמי, ופה במדינת ישראל עושים את אותו הדבר נגד מנהג קדום".

באי כוח העותרים, עורכי הדין צביה זיכרמן ושמחה רוטמן, טוענים כי "החלטת משרד החקלאות המונעת את מנהג הכפרות ניתנה בחוסר סמכות. מדובר בפרשנות תמוהה ובלתי סבירה מצידו של משרד החקלאות לתקנה משנת 1960. לא ייתכן שבוקר בהיר אחד יחליטו אנשי משרד החקלאות לשנות נוהג יהודי עתיק יומין ויפגעו בחופש הדת ובכבוד האדם של העותרים".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "עמדת הרב הראשי לישראל יצחק יוסף היא כי יש להעדיף את ביצוע טקס הכפרות באמצעות כסף. יחד עם זאת, יש לאפשר לחפצים בכך ואין למנוע מהם לקיים את מנהג הכפרות באמצעות תרנגול ולהמשיך את מסורת אבותיהם תוך פיקוח הדוק לשמירת תנאים נאותים ומניעה של צער בעלי חיים".