כל מי שהיה השבוע בבניין בית המשפט הצבאי ביפו יודע שזה לא משפט רגיל - המשפט של אלאור אזריה הפך לתוכנית מציאות, שספק אם כל המשתתפים בה מודעים למה שקורה בה. "זו לא הפעם הראשונה שהתקשורת מתעניינת במשפט, אבל פה אנשים ממש בוחשים בתוך הדבר הזה ולא מפסיקים לבחוש", מאשים עו"ד אלדד יניב, "הפכו אותו לגיבור של סדרה פוליטית, 'בית הקלפים'".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לאולם נדחסו אזריה ומשפחתו, כמו גם עיתונאים ופוליטיקאים. "בתיק חשוב בישראל תמיד מתנהלים שני משפטים: אחד באולם בית המשפט ואחד בכיכר העיר, על ידי התקשורת השמאלנית וצמאת הדמים", מאשים עורך הדין יורם שפטל, מתומכי אזריה. יניב לעומתו טוען: "הפוליטיקאים זיהו הזדמנות - הרי כל בוקר צריך להשקות בדלק את השנאה".

חבר הכנסת לשעבר שרון גל, שהתייצב בראש המאבק למען אזריה, הסביר מדוע הצטרף לקמפיין: "לא היית רואה אותי עושה את זה אם לא היו נאמרים דברים כל כך קשים נגד הלוחם מהדקה הראשונה, לבי יוצא אל המשפחה". אולם האלוף במילואים נועם תיבון מזכיר: "בואו נגיד את האמת: זה לא המקרה הראשון, וכנראה גם לא האחרון, בו חייל או מפקד עושים טעות מבצעית או לוקחים את החוק לידיים - המיוחד הפעם הוא שלקחו את האירוע הזה מהמישור הצבאי לפוליטי".

חוק התיעוד: האירועים הבולטים (צילום: בצלם, חדשות)
תיעוד הירי במחבל | צילום: בצלם, חדשות

"מי שפישל זה דובר צה"ל"

השבוע נשמע לראשונה אזריה בקולו מעיד על שקרה באירוע. "עברו לי סרטים בראש, התריעו בפנינו על פיגועי אחריות", אמר, "חששתי ממטען או סכין, אמרו לי שאם יש ספק אין ספק. יריתי כדור לכיוון הראש כדי לנטרל את האיום". אולם התובע הצבאי הראשי לשעבר אודי בן אליעזר טוען: "השאלה מאוד פשוטה: מה הסיבה בגינה ביצע את הירי - כדי לנטרל סכנה שהוא חשש ממנה או מתוך מניע נקמני?"

דובר צה"ל מיהר אחרי האירוע להבהיר כי "התמונות מדברות בעד עצמן: זה לא צה"ל ואלה לא ערכי צה"ל", וחבר הכנסת אורן חזן טוען שזו בדיוק הבעיה. "מי שפישל כאן זה דובר צה"ל, שמיהר לזרוק את אלאור לכלבים", הוא מאשים, "סומנו מטרות מראש, והביאו את ראשו כדי לתת מענה שלא נראה טוב". אך האלוף במילואים תיבון מתעקש כי "אין פה משפט שדה - יש פה תהליך שעושים בכל פעם שהצבא חושב שיש משהו לא בסדר".

"למה רה"מ לא יכול להתקשר?"

בין הדברים שהגביהו את הלהבות - לצד תמונותיו של אזריה באזיקים והדיווחים שיואשם ברצח - היו גם דבריו של מי שהיה בזמנו שר הביטחון, משה יעלון: "יש פה אירוע חריג של חייל שסרח ולא של גיבור". מכאן תפסו הפוליטיקאים את הבמה: ליברמן הגיע לתמוך באזריה בבית המשפט, ואפילו ראש הממשלה, שתמך בצה"ל, התקשר למשפחה.

"מעבר מהמישור הצבאי לפוליטי". נועם תיבון (צילום: חדשות 2)
"מעבר מהמישור הצבאי לפוליטי". נועם תיבון | צילום: חדשות 2

"בכל שנותיי כפרקליט אני לא זוכר אירוע בו ראש הממשלה מתקשר לאבא של נאשם", אומר בן-אליעזר, "כולל במקרים בהם מפקדים הועמדו לדין על פעילות מבצעית". אולם גל תוהה: "למה ראש המדינה לא יכול להרים טלפון אמפתי לאבא של לוחם בצה"ל, יהיו אשר יהיו הנסיבות, ולומר לו להיות רגוע ולסמוך על המערכת? לחזק, מה קרה?"

"אף אחד לא דואג לטובתו של אלאור"

בעדותו, תקף אזריה את מפקדיו והאשים אותם בשקרים. עורכי דינו יצאו מחדר הדיונים והצהירו כי מדובר במשפט פוליטי, ונוצרה חזית ברורה: אזריה נגד שרשרת הפיקוד. השלב הבא היה קמפיין תרומות מהציבור. "בפעם האחרונה שבדקתי הסכום עומד על 659 אלף שקלים", מתגאה גל, "הוא עומד לדין באשמת הריגה ואף אחד לא בא לתת יד. עד הרגע הזה אף אחד לא התקשר להציע להם סנגור צבאי". אולם לדברי בן אליעזר, עזרה כזו דווקא הוצעה: "הסנגור - פליליסט מפורסם, אבי עמירם - כבר היה בדרכו, ואז קיבל הודעה שהוא מיוצג באופן פרטי וחזר הביתה".

בבית המשפט נשאל אזריה על סתירות בעדותו, והשיב שהיה בסערת רגשות ושכח דברים מסוימים. כך, למשל, העיד שמפקדו סטר לו בשטח - אולם לא הצליח להסביר כיצד איש לא היה עד לכך ואיך נזכר בכך רק לאחר חודשים. לכל אורך החקירה סירב להתייחס לסרטון, ובשלב מסוים ראש צוות השופטים התערבה ושאלה: "מדוע אתה מתפתל?"

הסרטון של אורן חזן (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
ח"כ חזן. "זרקו את אלאור לכלבים" | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות

"כל עורך דין רציני היה אומר לו שהוא לא צריך להמציא סיפורים, אלא לומר לו שהוא טעה", מצהיר יניב, "יש לו הגנה והיא טובה, אבל אין פה אף אחד שדואג לטובתו של אזריה, כל השחקנים מסביב דואגים לטובתם". חבר הכנסת חזן דוחה את ההאשמה: "זה לא משרת אותי, להיפך".

"אם נצטרך, נסדר לו חנינה"

במהלך המשפט זכה אזריה לתמיכתם של שלל גורמים נוספים, בהם גם ישראל לדרמן, אותו אדם ששפך תה רותח על יעל דיין, והודה כי ירה בעבר באנשים לא מעורבים. גם השר לשעבר אלי ישי הגיע לבית המשפט והצהיר: "אני כאן כדי להעביר מסר לעם ישראל: מזירת אירוע אליה מגיע מחבל כדי לפגוע, אסור שהוא ייצא חי".

"הפכו את זה לדיון ערכי: האם מותר לירות במחבל בכל מצב?", מסביר בן-אליעזר, "יש מי שאומרים מוות למחבלים בכל סיטואציה, ואילו המחנה השני, בו נמצא למשל הרמטכ"ל, אומר שיש ערכי צה"ל שצריך לשמור עליהם". האלוף במילואים תיבון מזהיר כי "ברגע שלא יהיו פקודות, לא יהיה צה"ל. נהפוך להיות מיליציה ונתפזר - ונפסיד בכל מערכה".

שרון גל משוכנע כי "מבחינת העם המערכה הזו הוכרעה - האמפתיה תמיד תישאר לצד אלאור, לא משנה מה תהיה הכרעת הדין". וגם אם יורשע, כבר יש תכנית פעולה: "אם הוא יורשע, נמצא בכנסת ישראל את הדרך להחזיר אותו הביתה לחבריו ביחידה", מבטיח חבר הכנסת חזן, "אם צריך, נעשה גם חוק מיוחד כדי להעניק לו חנינה".