"האלמן הכפול" נשלח למאסר ממושך: בית המשפט המחוזי בלוד גזר היום (ראשון) שני מאסרי עולם על שמעון קופר, שרצח שתיים מנשותיו. בחודש שעבר הורשע קופר, שמעשיו נחשפו בתחקיר של עמרי אסנהיים בתכנית "עובדה", ברצח של אשתו ג'ני מור חיים בשנת 2009 ושל אשתו הראשונה, אורית קופרשמידט ב-1994.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

קופר יצא מהאולם בזמן הטיעונים לעונש וחזר לאחר מכן לומר את דבריו: "אני אומר שאני לא מדבר על העניין של העונש, אני עומד על חפותי המלאה, לא עשיתי שום עבירה ושום פשע. המשפחה הקטנה שנשארה לי עומדת אחרי וכל עוד אני נושם אמשיך להילחם על חפותי עד הסוף, כמה זמן שזה לא ייקח כל האמת תצא החוצה".

מלבד עונש המאסר, פסקו השופטים מנחם פינקלשטיין, ליאורה ברודי ורמי אמיר כי קופר ישלם פיצויים של 230 אלף שקל לבניה של אורית - בני ועדי; 28 אלף שקל להוריה של אורית - דב ודבורה דורון; 230 אלף שקל לבנותיה של ג'ני - רינת ושרית; ו-28 אלף שקל להוריה של ג'ני - שרה וצפניה מור-חיים.

קופר בבית המשפט, ארכיון (צילום: חדשות 2)
קופר בבית המשפט, ארכיון | צילום: חדשות 2

"המקרא, שהיטיב להציג דילמות של מוסר טבעי ומשפט בדרך של הצגת שאלות נוקבות, הביע את עוצמת העוול שבדבר – בשאלה בת שלוש מילים בלבד, שהוטחה בפני אחאב מלך ישראל, ושהפכה לקריאה מוסרית ולנורמה משפטית: 'הרצחת וגם ירשת?'", ציטטו השופטים. הפרקליטות דרשה שני מאסרי עולם מצטברים כיוון שמדובר בשני אירועים נפרדים. פרקליטיו של קופר טענו כי הוא עומד על חפותו: "בניו עומדים מאחוריו, ולמיטב ידיעתו כך גם הוריה של אורית".

אחרי גזר הדין אמרו התובעות בתיק, עורכות הדין נאוה טולדנו יהודה ורחל אבישר אבלס מפרקליטות מחוז מרכז כי "בית המשפט קבע שקופר פעל בתחכום ובשיטתיות והסווה את מעשי הרצח באמצעות מסכת סבוכה ורבת שנים של שקרים ומרמה. נוכח חומרת המעשים קבע בית המשפט כי בנוסף למאסרי העולם המצטברים ישלם קופר את סכום הפיצוי המירבי לנפגעי העבירה, משפחות המנוחות, אותן השאיר יתומות מאם, ואף המשיך לפגוע בהן כלכלית לאחר מעשי הרצח".

"ביים זירת התאבדות"

בית המשפט המחוזי בלוד קבע בחודש יוני כי קופר, שזכה לכינוי "האלמן הכפול", המית את שתי הנשים וניסה להסוות את מעשיו. השופט מנחם פינקלשטיין קבע כי קופר הרג את מור חיים באמצעות חומר מרדים שהשיג במרמה מזוגתו, ד"ר מריה זקוטסקי.

"לנוכח הדמיון הרב בהתנהגות הנאשם בשני המקרים, הרי העובדה שהנאשם חיפש ומצא דרך לגרום למותה של ג'ני בלא להותיר סימן - יש בה חיזוק נסיבתי משמעותי לכך שמצא דרך לגרימת מותה של אורית, גם אם הדרך המדויקת אינה ידועה לנו", קבע השופט פינקלשטיין בהכרעת הדין. "יש לזכור שגם במקרה של ג'ני, דרך המתתה הייתה נותרת עלומה אילולא התוודותה של מריה, שהרי הסקולין לא הותיר סימן, והדבר לא התגלה בנתיחת הגופה".

גם השופט רמי אמיר הצטרף לקביעה הנחרצת כי קופר רצח את נשותיו: "גם בעניינה של ג'ני וגם בעניינה של אורית ביים הנאשם זירת התאבדות, ובאותה דרך, של פיזור כדורים רבים וחפיסות ריקות של כדורים ליד גופתה של המנוחה. בשני המקרים אמר הנאשם לסובבים את הערכתו, שאשתו התאבדה בדרך זו. ובשני המקרים ניסה הנאשם להתנגד (בתואנות שווא) לנתיחת הגופה, עד אשר הבין כי לא יוכל למנוע זאת, וכי ההתנגדות לנתיחה תפנה אליו את הזרקור".

השופטים מתחו בהכרעת הדין ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה, שלא חשפה את מעשיו של קופר. השופטים ציינו כי רק לאחר חשיפת המעשים בתחקירו של עמרי אסנהיים בתכנית "עובדה", נפתחה חקירה פלילית נגד קופר. "אסנהיים השיב בכנות לכל השאלות שנשאל, ועדותו הייתה מהימנה עלינו", הבהירו השופטים. "אכן, על רקע החקירה הלא יסודית שניהלה המשטרה בשלב הראשון, באו הגילויים שלו ושל חבריו והפיחו רוח חדשה בחקירה הפלילית. בדיון העקרוני בסוגיה שלפנינו, אין להתעלם גם מהערך הרב - חברתי, ציבורי ומשפטי - שעשוי להיות לתחקיר עיתונאי ראוי בחשיפת פרשיות פליליות חשובות, וכבר היו דברים מעולם".

על פי כתב האישום שהוגש נגד קופר, בשנת 1983 הוא נישא לאורית והשניים התגוררו בדירה בבעלות משותפת בשכונת תל כביר בתל אביב. משך כל שנות נישואיהם ועד מותה, היתה אורית ז"ל אשה בריאה שלא סבלה ממחלות קטלניות כלשהן. ב-1992, בזמן שהשניים עוד היו נשואים, הכיר קופר את ש' וטען בפניה כי הוא גרוש ועובד בשירות הביטחון: השניים החלו לנהל קשר זוגי במקביל לנישואיו של קופר לאורית. כאשר ש' התעמתה עם קופר על נישואיו, הוא טען כי אשתו מסרבת להתגרש ממנו ומאיימת להתאבד.

חומר מרדים ל"משימה סודית"

בית המשפט קבע כי קופר החליט להמית את אשתו על רקע רצונו לעבור לגור עם ש' ומשפחתה בבית גדול יותר. "יום לפני מותה של אורית ז"ל, טען קופר בכזב בפני ש' כי עליו לישון באותו לילה בביתה של אורית על מנת להשגיח על הילדים - במהלך הלילה שבין ה-17 ל-18 בינואר 1994, כך על פי החשד, המית קופר את אורית ז"ל בביתם בתל כביר בדרך שאינה מותירה סימן בגופה. לאחר מכן פיזר קופר כדורים וחפיסות ריקות של כדורים ותרופות הרגעה לצידה של אורית, על מנת ליצור מצג שווא לפיו נטלה את חייה בידיה ולטשטש את נסיבות רציחתה".

בהמשך נשא קופר לאישה את ש' אך השניים התגרשו לאחר מספר שנים והוא נשא אישה שלישית. באוגוסט 2009 נמצאה אשתו השלישית, ג'ני מור-חיים, ללא רוח חיים. בתחילה במשטרה סברו שג'ני התאבדה או נפטרה כתוצאה מכשל לבבי, אבל ממצאים חדשים שהונחו על שולחנם של חוקרי ימ"ר מרכז ופרסום תחקירו של אופיר אסנהיים בעניינו של קופר בתכנית "עובדה", גרמו לתיק להיפתח שנית במרץ 2010 וב-2012 הוגש כתב האישום בגין רצח מור-חיים. שנה לאחר מכן ביקשה הפרקליטות להרחיב את כתב האישום ולהאשימו גם ברצח אשתו הראשונה.

 

משפחתה של מור חיים בבית המשפט (צילום: חדשות 2)
משפחתה של מור חיים בבית המשפט | צילום: חדשות 2

על פי כתב האישום, במהלך חודש אוגוסט 2009 פנה שמעון קופר לד"ר מריה זקוטסקי, רופאה מרדימה שהייתה המאהבת שלו, והציג בפניה מצג שווא לפיו הוטל עליו לבצע "משימה סודית" במסגרתה הוא נדרש לצאת לחו"ל כדי לרצוח אדם בשליחות כוחות הביטחון. הוא קיבל מידיה חומר מרדים וקטלני, אותו הזריק לגופה של ג'ני והביא למותה - כך עלה מהחקירה.

"הנאשם נהג לקשור קשרים רומנטיים עם נשים שונות, תוך שהוא מציג מצג שווא לפיו הוא פועל בשירות הביטחון", נכתב בכתב האישום החמור. "הוא דאג להבטיח את זכויותיו הכלכליות בנכסים משותפים לו ולנשותיו החוקיות, תוך שהוא דואג למסמכים המוכיחים זאת. הוא היה נוהג לספר בכזב לחברים ולבני המשפחה כי מצבן הבריאותי של בנות זוגו אינו תקין - ואף דיווח על מצב דיכאוני ולעיתים על כוונות אובדניות מצדן".

עוד טענו בפרקליטות כי קופר "ניהל חיים שלמים כשהוא משקר לכל מי אשר בא עמו במגע, לרבות ילדיו - שקריו ואופיו האפל הינם כאין וכאפס אל מול העובדה שבמועד אשר אינו ידוע גמלה בלבו ההחלטה להביא למותה של רעייתו ג'ני, והוא לא בחל בכל אמצעי על מנת להשיג מטרה זו". גורמים במשטרה הוסיפו כי בהתנהלותו של קופר "התגלה דפוס של רוצח סדרתי - הוא מכיר נשים על ידי שדכנית, מתחתן איתן, בונה על האמון שלהן במשך שנים ואז מתכנן לפגוע בהונן".