העבירה את החוק בוועדת השרים. שקד (צילום: Hadas Parush/Flash90, חדשות)
"דרום ת"א יהפוך למתקן שהייה", שקד | צילום: Hadas Parush/Flash90, חדשות

לקראת הדיון המחודש בבג"ץ בנוגע לחוק המסתננים שאושר ביום פעילותה האחרון של הכנסת הקודמת, שרת המשפטים מנסה להפעיל לחץ על השופטים. "אם החוק יבוטל בפעם השלישית, משמעות הדבר תהיה הכרזה על דרום תל אביב כמתקן שהייה רשמי למסתננים", טענה היום (שלישי) השרה שקד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הרכב מורחב של תשעה שופטים, בראשות הנשיאה מרים נאור, צפוי להתכנס בשעה 18:00 ולהכריע האם לאשר את החוק שעבר בקריאה שנייה ושלישית ברוב של 47 חברי כנסת. בשעות הצהריים כתבה שקד בעמוד הפייסבוק שלה כי "נוסח החוק שאושר על ידי בית המשפט העליון בפעם הקודמת רך מידי, וההוכחה לכך היא שבחודשים האחרונים תופעת ההסתננות, שכמעט והתגברנו עליה, שבה ועשרות אפריקאים חדרו לישראל".

בהמשך, בכדי לחזק את דבריה, הבטיחה שקד כי תעלה לעמוד הפייסבוק שלה סרטונים המתארים לדבריה את חייהם של תושבי דרום תל אביב נוכח תופעת ההסתננות.

החוק החדש: הגבלת השהייה במתקן חולות

החוק המתוקן עבר בתום פעילותה של הכנסת הקודמת, אחרי שבג"ץ פסל את הנוסח הקודם שלו וקבע כי יש להכניס בו שינויים מהותיים. בין עיקרי התיקונים הבולטים: הגבלת השהייה של מסתננים בחולות ל-20 חודשים והחמרת הענישה של מי שהעסיק מסתנן שחל עליו איסור לעבוד.

בנוסף קובע התיקון לחוק המסתננים כי מעסיקיהם של מבקשי המקלט והמסתננים עצמם יאלצו להפקיד פיקדון חודשי, שיימסר לידיהם רק עם יציאתם מישראל. עוד נקבע בתיקון כי יוטלו קנסות מנהליים גבוהים על בעלי עסק המעסיקים מסתננים שלא כחוק.

על פי ההצעה שגובשה במשרד הפנים, מסתנן בלתי חוקי יוכנס למשמורת במתקן "סהרונים" לתקופה של עד שלושה חודשים. מיד עם סיום המשמורת יועבר המסתנן למרכז השהייה "חולות" לתקופה של עד 20 חודשים. גם מהגרים בלתי חוקיים השוהים בישראל, שיזומנו למרכז השהייה חולות, יוכלו לשהות במקום עד 20 חודשים.

כמו בפעמיים הקודמות, גם הפעם את העתירה כנגד החוק הגישו מספר ארגונים, ובראשם ארגון האגודה לזכויות האזרח, א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ומבקשי מקלט בישראל, מוקד סיוע לעובדים זרים, קו לעובד, והמרכז לקידום פליטים אפריקאים.

"הממשלה עוסקת בכליאה ולא פותרת בעיות"

בינתיים, על רקע העימות החדש המתגבש בין הכנסת לבג"ץ, דבריה של שרת המשפטים עוררו תגובות נזעמות גם בזירה הפוליטית. ח"כ מיכל רוזין (מרצ), ששימשה בעבר כיושבת ראש ועדת העובדים הזרים בכנסת טענה כי אמירותיה של שקד הן בגדר "הסתה". "עוד לא עברו שבועיים מאז שני פשעי השנאה המזעזעים שנבעו מאווירה של הסתה וגזענות, ונראה ששרת המשפטים לא למדה כלום", אמרה.

"מילים יכולות להרוג והפוסטים שמעלה שרת המשפטים בשעות האחרונות הם הסתה לכל דבר", נימקה רוזין. "בימים טרופים אלו נבחרי ציבור, לרבות שרת המשפטים, צריכים לנהוג באחריות ולא כאחרוני הטוקבקיסטים. את האצבע המאשימה על ההזנחה הפושעת של שכונות דרום תל אביב יש להפנות למדיניות הממשלה שממשיכה לעסוק בכליאה ולא בטיפול אמיתי בבעיות החברתיות הקשות בדרום תל אביב".