נותן הוראה ויוצאים לרחוב (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

בג"ץ דחה היום (רביעי) עתירה שהוגשה נגד החוק המקנה פטור מלימודי הליבה למוסדות החינוך החרדים לתלמידי כיתות ט'-י"ב. ההחלטה התקבלה ברוב של שבעה שופטים, בהם גם נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, מול שני שופטים שסברו כי החוק אינו חוקתי וכי יש להורות על ביטולו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בהתאם לחוק, מוסדות החינוך החרדים פטורים מלימודי הליבה, ועם זאת הם יתוקצבו בשיעור של 60% מתקצוב של תלמידים הלומדים במוסדות חינוך על-יסודיים במסלול לימודים עיוני.

אשר גרוניס (צילום: חדשות 2)
"אינטרס ציבורי - ולא זכות הפרט". גרוניס | צילום: חדשות 2

העתירה נגד החוק הוגשה על ידי שר החינוך לשעבר, אמנון רובינשטיין, מספר אנשי חינוך ומספר חרדים שיצאו בשאלה. בעתירה נטען כי החוק אינו חוקתי, שכן הפטור מלימודי הליבה פוגע ביכולת ההשתלבות של תלמידים חרדים בחברה ובשוק העבודה, ועל כן, פוגע בזכויותיהם החוקתיות לכבוד האדם ולחופש העיסוק.

נשיא בית המשפט גרוניס נימק את עמדתו והסביר כי העותרים ביקשו לקדם אינטרס ציבורי כללי, ולא להגן על זכותו של הפרט. הוא סבר כי גם אם יש אמת בטענות העותרים לגבי הקשיים שבהם נתקלים חברי הקהילה החרדית ברצותם להשתלב במעגל העבודה, הרי שהעותרים מצביעים על בעיה חברתית, ולאו דווקא על פגיעה בזכות חוקתית של הפרט.

פירון ב-2013: "או לימודי ליבה או שלילת תקציבים"

מה יעלה בגורל הרפורמה? פירון (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
תמך בלימודי ליבה לחרדים. פירון | צילום: חדשות 2

בחודש אפריל 2013 סיפר שר החינוך שי פירון בריאיון לעיתון "ידיעות אחרונות" כי הוא מתכנן לשלול תקציבים ממוסדות שלא ילמדו את מקצועות הליבה - אנגלית, מתמטיקה ואזרחות.

"על מוסדות החינוך החרדיים לבחור בין שתי חלופות - לימודי ליבה, או ויתור על שילובם בתוכן החינוכי - מה שיגרור שלילת תקציבים", הזהיר בזמנו שר החינוך פירון. "אתם רוצים כסף מהמדינה? לימודי הליבה הם התנאי של המדינה. אם אתם לא איתי, אני לוקח את הכסף", הבהיר.

פירון טען כי אמנם מדובר במוסדות פרטיים שמשרד החינוך לא יכול לכפות עליהם מה ללמד, אך אין כל סיבה שמשרדו יתקצב אותם. "המדינה לא יכולה לממן משהו שהוא בניגוד לאינטרס שלה", אמר השר.