מבקש מקלט מציג את צו הגירוש (צילום: החדשות)
המגעים עדיין בעיצומם (ארכיון) | צילום: החדשות

המגעים מול המדינה השלישית אליה מתכוונת המדינה לגרש את המסתננים עדיין בעיצומם - ובג"ץ מקציב דד-ליין למדינה: הערב (שלישי) החליטו שלושה שופטי בית המשפט העליון להאריך ב-14 ימים את הצו הזמני שמונע גירוש מסתננים ומבקשי מקלט שלא בהסכמתם. עם זאת בג"ץ מחק את העתירות שהוגשו בטענה ש"אינן מעודכנות ואין די בעדכון".

רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

נשיאת העליון אסתר חיות והשופטים חנן מלצר וניל הנדל מתחו ביקורת על התנהלות המדינה והורו כי "הצו הארעי שניתן במסגרת העתירות יעמוד בתוקפו לפרק זמן נוסף של 14 ימים אשר במהלכם יוכלו המשיבים לגבש את מדיניותם בנסיבות החדשות שנוצרו על פי הסמכויות הנתונות להם בדין".

שופטי בג"ץ הורו ליועץ המשפטי אביחי מנדלבליט "לאשר כי ההסכם המעודכן עם 'המדינה השלישית השנייה' וההסדרים לביצועו מקובלים עליו". אם לא יעשה זאת עד ל-15 באפריל, השופטים קבעו כי "ישוחררו באותו היום הכלואים במשמורת ב'סהרונים' שסירבו להיות מורחקים למדינה זו, והמוחזקים שם בשל סירוב זה. הטעם בהוראתנו זו נעוץ בכך שבהיעדר הסכם מעודכן כאמור, עם 'המדינה השלישית השנייה', אין עוד עילה להמשך החזקתם במשמורת. למען הסר ספק נדגיש כי לעת הזו איננו מביעים עמדה כלשהי באשר לתוקפו או חוקיותו של הסכם כזה, ככל שיושג".

החלטת שופטי בג"ץ כללה ביקורת רבה על התנהלות המדינה בנושא: "ניתן היה לצפות מהמשיבים ומבאי כוחם להביא לידיעתנו עוד במועד הדיון הקודם בעתירות, שהתקיים ביום 12.3.2018, את העובדה שכבר כשבוע ימים קודם לכן התברר למשיבים שהתעוררו קשיים לא מבוטלים בכל הנוגע להסדר עם 'המדינה השלישית הראשונה' וכן כי החלו באותו השלב מגעים ראשוניים עם נציבות הפליטים של האו"ם, אשר בסופו של דבר אכן הבשילו לכדי מסמך הבנות ביום 2.4.2018".

מתקן סהרונים, ארכיון (צילום: תומר נויברג / פלאש 90)
מתקן סהרונים, ארכיון | צילום: תומר נויברג / פלאש 90

בג"ץ נגד המדינה: "מקווים שיופקו הלקחים"

"אנו ערים לכך שלא ניתן היה בעת הדיון הקודם לחשוף פרטים אלה במעמד הצדדים, אך מן הראוי היה כי המשיבים יציינו בהודעה שהגישו לקראת אותו הדיון כי הם מבקשים להציג בפנינו במעמד צד אחד התפתחויות משמעותיות שאירעו טרם הדיון", הוסיפו. "למרבה הצער הם לא עשו כן ואנו מתייחסים לכך בחומרה ומקווים שיופקו הלקחים הנדרשים על מנת שהדבר לא יישנה. עם זאת, ראוי להוסיף ולציין כי במעמד הדיון עצמו ולאחר הערה כללית שהועלתה מצדנו במהלכו בכל הנוגע להצגת חומר חסוי, ביקשה באת כוח המשיבים להציג חומר כזה, והוא לא הוצג באותו שלב בשל התנגדות העותרים".

על פי תשובת המדינה לבג"ץ, "מגעים בין השליח למקביליו במדינה השלישית השנייה לגיבוש עדכון להסדר טרם נשלמו". משכך, המדינה ביקשה זמן נוסף למענה: "מבקשים המשיבים להוסיף ולעדכן את בית המשפט הנכבד בעניין זה. כן נבקש להוסיף ולהתייחס לכך במעמד צד אחד ובדלתיים סגורות", וכן מבקשת לבטל את הצו הארעי שהוצא לבלימת הגירוש.

יש להזכיר כי גם רואנדה, המדינה השלישית הראשונה, הכחישה לאורך תקופה את ההסכם למרות שברמה הרשמית הוא היה קיים ולבסוף היא חזרה בה, כך שצריך לקחת את הסכמתה של אוגנדה בעירבון מוגבל. למרות זאת, גורמים מדיניים ומשפטיים מספרים שיש כבר היערכות לאפשרות שההסכם מול אוגנדה ייכשל.

במקביל, מנסים בישראל לבדוק שוב את האפשרות של החזרת אריתראים לאריתראה. תחילת היוזמה בשורה של פגישות בין גורמים זוטרים במשרד הפנים ובמשרד המשפטים, אולם בקרוב תתקיים פגישה בין שר הפנים, ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה בנושא, כשהבסיס לפגישה הוא פסיקה של בית המשפט בשווייץ שקבע שניתן לשלוח מהגרים שבקשת המקלט שלהם נדחתה בחזרה לאריתראה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו