הוועדה: קצב ישוחרר מהכלא (צילום: עזרי עמרם)
יזכה לחנינה? קצב | צילום: עזרי עמרם

זעם בעקבות הדיווח על האפשרות לחנינה לקצב: במערכת הפוליטית וגם בארגונים חברתיים מחו על הפרסום הבוקר (ראשון), לפיו נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ישקול לחנון את קצב בשל ההידרדרות במצבו הנפשי ותחושותיו הדיכאוניות. מנגד, בבית הנשיא הבהירו בתגובה לפרסום ב"ידיעות אחרונות" כי טרם הוגשה בקשה מטעם קצב.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית אמר כי "אם מצבו של קצב מידרדר, שרשויות הכלא יספקו טיפול הולם - בכל מקרה אין לחון אותו". אורית סוליציאנו, מנכ"לית האיגוד, אמרה כי "לכל אורך הדרך קצב לא הודה ולא הביע חרטה על המעשים החמורים שעשה. אם אכן מצבו מדרדר, אנו סמוכות ובטוחות שרשויות הכלא ישכילו לדאוג לטיפול רפואי ונפשי".

"אין לחון עבריין מין שלא התחרט, לא הודה במעשיו ולא עבר כל שיקום", הוסיפה. "מן הראוי שקצב יפנים כי עליו לשלם את מלוא המחיר על המעשים שעשה, ולא לנסות למצוא כל פעם מחדש פתח מילוט אחר. יש לזכור כי הנפגעות לעולם לא תשתחררנה מהנזק החמור שגרם להם ולא תזכינה לחנינה מהסיוט שהוא כפה עליהן".

מקורבי קצב: הוא שקע בדיכאון

על פי ההערכה של גורמים משפטיים, אם אכן חוות הדעת הפסיכיאטרית תצביע על הידרדרות קשה, הנשיא ריבלין יחתום על בקשת החנינה. משפחתו ועורכי דינו של הנשיא לשעבר טוענים כי מאז שוועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר דחתה את בקשתו של קצב לשחרור מוקדם, חלה ירידה משמעותית במצבו הבריאותי והנפשי. קצב החליט להימנע מהגשת ערעור ולדבריהם איבד את האמון במערכת ושקע בדיכאון.

משה וגילה קצב, ארכיון (צילום: חדשות 2)
משה וגילה קצב, ארכיון | צילום: חדשות 2

זוהי אינה הפעם הראשונה בה עולה האפשרות לחנינה לקצב. עוד לפי שוועדת השחרורים דחתה את בקשתו של הנשיא לשעבר, פורסם כי ריבלין והשרה שקד שוחחו בנושא והביעו הסכמה עקרונית בנושא - ידיעה שהוכחשה על ידי השניים.

גם במערכת הפוליטית התעורר קול מחאה בעקבות הדיווח: יו"ר הועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי בכנסת, ח"כ עאידה תומא-סלימאן, אמרה כי היא תתנגד ליוזמת החנינה: "רק לפני שבועיים ועדת השחרורים שהיא מקצועית בתוכנה ואופיה החליטה לא לחון את קצב משום שלא הביע חרטה ואינו מוכן לעבור שום תהליך שיקומי או חינוכי".

"קמפיין המסכנות של קצב לא עוצר"

ח"כ תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת) הוסיפה: "ברור לי שהמשפחה ועורכי הדין ישתמשו בכל תירוץ בכדי לבקש חנינה. אומנם, בשב"ס קיים מערך מקצועי שיכול להעריך את מצבו הנפשי ולהגיש לו את הסיוע הדרוש על חשבון המדינה - דבר שלא התאפשר לקורבנותיו למרות הפגיעה הנפשית הקשה שגרם להן. אני פונה לנשיא המדינה ראובן ריבלין לדחות בקשת חנינה זו ולשדר מסר ברור לכלל הנשים בישראל שבטחונן ורווחתן חשובות לו ושהוא מגלה אפס סובלנות לאלימות מינית".

ח"כ עאידה תומא סלימאן (צילום: חדשות)
"משתמשים בכל תירוץ". תומא-סלימאן | צילום: חדשות

חברות הכנסת ממרצ - זהבה גלאון, מיכל רוזין ותמר זנדברג - הוציאו הודעה משותפת בה טענו כי "קמפיין המסכנות של קצב לא עוצר לרגע. חנינה לקצב תהווה סטירת לחי לנפגעות שאת כאבן לא ניתן לנכות או לחון – לא בוועדת השחרורים ולא אצל נשיא המדינה". לדבריהן, "הטענות בדבר מצבו הנפשי הירוד והדיכאון אינן מזכות אותו במעמד מיוחד ובטח שלא בחנינה, כמו רוב האסירים שמרצים את עונשים הוא זכאי לקבל טיפול בכותלי בית הכלא".

"רצוי שפרקליטיו יעבירו את מאמציהם מיצירת קמפיין מסכנות נוסף לעבריין מין מורשע, להמליץ ללקוח שלהם לקחת אחריות על מעשיו, להביע חרטה וללכת לתכנית שיקום", סיכמו חברות הכנסת ממרצ. מבית הנשיא נמסר בתגובה: "על שולחנו של הנשיא טרם הונחה בקשה חדשה לחנינה של משה קצב. כאשר היא תוגש ישקול אותה הנשיא כפי שהוא שוקל כל בקשת חנינה אחרת, לאחר קבלת התיחסויותיהם של כל הגורמים הרלוונטיים".