מרבית החולים - חרדים (אילוסטרציה) (צילום: חדשות 24)
"מחדל של המדינה". אילוסטרציה | צילום: חדשות 24

סוגיית התעסוקה במגזר החרדי שבה לכותרות, אבל מכיוון לא צפוי: עשרות חרדים שחזרו בשאלה יגישו בקרוב עתירה לבג"ץ נגד המדינה, בטענה שהמדינה מנעה מהם את האפשרות להמשיך ללימודים אקדמיים או להשתכר בכבוד ללא תעודת בגרות מכיוון שלא למדו לימודי ליבה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

חרדים הרוצים ללמוד באקדמיה מקבלים בדרך כלל מלגה מלאה, אך החוזרים בשאלה נופלים בין הכיסאות ונאלצים להשקיע עשרות אלפי שקלים בהשלמת הבגרויות, כשלרוב אין להם "גב" כלכלי.

העותרים טוענים כי ישנם חרדים רבים המעוניינים ללמוד אך הם אינם מקבלים את ההזדמנות. כיום, פחות מ-10% מהתלמידים החרדים זכאים לתעודת בגרות, ולטענת העותרים יותר מ-90% אינם יודעים כמעט מתמטיקה ואנגלית.

"פרוייקט 'תביעת ליבה' נועד לתקן את המציאות המעוותת לפיה צעירים חרדים לא לומדים לימודי ליבה בבית הספר ובכך נגזרים עליהם חיי עוני", אומרים בעמותת "יוצאים לשינוי" שמסייעת לעותרים. עוד הוסיפו בעמותה שחרטה על דגלה להביא לשוויון זכויות והזדמנויות ליוצאים בשאלה כי "כשהם רוצים להצטרף לשוק התעסוקה הם יכולים לעבוד אך ורק במשרות מזדמנות או בעבודות שלא דורשות כל השכלה".

"על המדינה לקחת אחריות למחדל"

עוד הסבירו בעמותה כי ברי המזל עם יכולות למידה טובות יותר מצטרפים לאקדמיה ומנסים להדביק את הפער. "בשביל היוצאים בשאלה מציאות זו קשה יותר כיוון שרוב המלגות והמסלולים הזמינים עבור חרדים המעוניינים להשתלב באקדמיה ובשוק התעסוקה חסומים עבורם", הוסיפו.

לטענתם, "על הממשלה לקחת אחריות למחדל היות והיא זו שאפשרה לו להתרחש. מדובר בצעירים שלא הייתה להם הבחירה לאיזה מוסד לימודים ללכת. אלו ההורים שקיבלו החלטה לשלוח אותם לבתי ספר, שתוקצבו והוכרו כחוקיים על ידי המדינה, למרות העובדה שלא העניקו להם כלים בסיסיים".

הם מבהירים כי המטרה העיקרית של התביעה אינה הפיצוי הכספי, אלא "הכרה של המדינה באחריותה כלפי הילדים והשגת התחייבות שלה ליצירת מסלולי השלמת פערים לכל בוגרי המגזר שרוצים להשלים את הפער".