שינויים בשירות הציבורי (צילום: שי לוי, פלאש 90)
פוטרה בגלל הריון ותפוצה ב-105 אלף שקל | צילום: שי לוי, פלאש 90

א' הועסקה כעובדת קבלן ב"יובל חינוך", תאגיד עירוני בבעלות עיריית תל אביב, במשך יותר משלוש שנים. חוזה ההעסקה שלה התחדש מדי שנה - עד שנכנסה להיריון. היא דיווחה למנהלה ולמחלקת משאבי האנוש בחברה, אך זה לא מנע מהם לשלוח לה מכתב פיטורים ולא להעסיק אותה מחדש כפי שקרה בשלוש השנים שקדמו להיריון. עכשיו, קבע בית הדין לעבודה שעל החברה לפצות אותה ב-105 אלף שקל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

במשך שלוש וחצי שנים עבדה א', פסיכולוגית קלינית בהכשרתה, כמדריכה במסגרת פרוייקט "כנפיים", שבמהלכו סייעה לילדים בעלי לקויות למידה בהטמעת אסטרטגיות למידה. היא הועסקה בחברה לראשונה בשנת 2010, ופוטרה מדי שנה, יחד עם שאר העובדים, ובאופן קבוע הועסקה מחדש בשנת הלימודים החדשה.

לקראת סוף חוזה ההעסקה א' קיבלה הודעה על פיטוריה המתוכננים והזמנה לשימוע. היא פנתה לממונה עליה בכתב, מה שלא מנע מהחברה לסיים את ההעסקתה. לקראת הלידה, היא פנתה ביוזמתה למנהל כדי שיעסיקו אותה מחדש כבכל שנה, אך האחראי ציין כי נתן את המשרה למישהו אחר ושהוא לא בטוח שיצליח לשמור לה על העבודה.

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
לא נמצא פגם בהתנהלותה | צילום: רויטרס, חדשות

בכתב התביעה שהגישה א' לבית הדין לעבודה בתל אביב היא טענה לפיטורים שלא כדין, וש"יובל החינוך" הפלו אותה בשל הריונה ובשונה משנים קודמות לא פנו אליה לצורך העסקתה מחדש כפי שעשו מידי שנה.

בית הדין פסק כי על הנתבעים לשלם פיצויים בסך כולל של 105 אלף שקל, לאחר שא' הוכיחה כי התנהגותה או מעשיה לא היו אלה שהובילו לפיטורים, עובדה אותה אישר אפילו מנהלה בחקירתו הנגדית.

"על העובדת נכפתה העסקה קבלנית"

מעורכי הדין ערן כהן ואסף מסדה, ממשרד מסדה, כהן ושות' שמייצגים את העובדת נמסר: "לטעמנו, תבנית ההעסקה אותה יצרה העירייה מהווה הליך פיקטיבי לצורך סיכול העסקה ישירה של צוותים חינוכיים, בניגוד לדין".

"על העובדת נכפתה העסקה קבלנית, אשר שימשה את הנתבעות בהתחמקותן מקיום זכויות מכח חקיקת המגן, והיוותה קרקע פוריה לפגיעה בזכויות קיבוציות הנתונות לעובדת, תוך יצירת דור חדש של עובדי ועובדות קבלן. סיפור זה מצייר תמונה עגומה של מציאות עובדי הקבלן בתחום החינוך, אשר במקרה זה אפשרה את הפרת זכויותיה של התובעת".

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: "הטענות לפיהן העסקתה של התובעת ב'יובל חינוך' הייתה פיקטיבית ונועדה להתחמק מתשלום זכויותיה משוללות יסוד, וכך סבר גם בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב שדחה את טענותיה של התובעת וקיבל את עמדת העירייה במלואה ואף פסק לטובתה הוצאות משפט בסך 10,000 ש"ח. בניגוד לטענות, קבע בית הדין שהעסקתה על ידי "יובל חינוך" הקנתה לה שכר גבוה מאד וכי העסקתה ב"יובל חינוך" הייתה אותנטית וכדין".

"פסק דין זה למעשה מכיר ב'יובל חינוך' כתאגיד שמאפשר לעירייה לפעול לרווחת התושבים בתחומי החינוך והתרבות מעבר לשעות הלימודים הפורמליות".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il