הרב יונה מצגר (צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות)
בדרך לכלא. מצגר, הבוקר | צילום: הלל מאיר/TPS, חדשות

עונש כבד מהצפוי לרב הראשי לישראל לשעבר: היום (חמישי) גזר בית המשפט המחוזי בירושלים 4.5 שנות מאסר בפועל לרב הראשי לשעבר יונה מצגר, שהורשע לפני כשלושה שבועות בקבלת שוחד בסך 5 מיליון שקלים. מדובר בעונש חמור יותר מכפי שסוכם בהסדר הטיעון, אותו שפרסם לראשונה כתבנו גיא פלג, לאחר שהשופט משה יועד הכהן לא אישר את החלק בהסדר הטיעון שנוגע לעונש המאסר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השופט קבע עוד כי על הרב הראשי לשעבר יוטל גם קנס בגובה מיליון שקלים, אותו יוכל להמיר ב-18 חודשי מאסר נוספים. דירתו של מצגר בירושלים, כמו גם כספיו בחשבון בבנק הדואר, יחולטו והוא יוכל לפדות תמורת שני מיליון שקלים עד סוף ספטמבר 2018. הרב ישלם שומה אזרחית נוספת בגובה שני מיליון שקלים, אותה יממן באמצעות שעבוד דירה נוספת שברשותו בתל אביב. עוד נגזרו על הרב שנתיים מאסר על תנאי.

בתחילת החודש מצגר הורשע בחמש עבירות של לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה, שמונה עבירות מרמה ושיבוש הליכי משפט. מצגר הודה בכתב האישום המתוקן ואמר: "אני מכיר את הסדר הטיעון, הוא על דעתי, אני מודע לכך שבית המשפט איננו כבול לעונש, קראתי את עובדות כתב האישום המתוקן ואני מודה בהן".

לפי העסקה, סכומי האישום בשוחד יקוצצו: החתימה על הסדר הטיעון מגיעה אחרי משא ומתן בין צוות ההגנה המשפטי של הרב מצגר לבין המשנה לפרקליטת מחוז ירושלים עו"ד דני ויטמן.

עו"ד גבאי ופריד, פרקליטיה של העצורה
פרקליטיו של מצגר, טל גבאי ויהודה פריד | צילום:

במסגרת כתב האישום המתוקן, מצגר יודה בקבלת שוחד בסכום של 5 מיליון שקלים ביחד עם עד המדינה, והפרקליטות תעתור לעונש מאסר של 3.5 שנים. פרקליטיו של הרב, עו"ד טל גבאי ויהודה פריד, מסרו בחודש שעבר כי "הרב שעה לעצתנו וחתם על הסדר הטיעון".

לדבריהם, "לא היה מדובר בשוחד קלאסי. מי שקורא את הפרטים מבין שמדובר על דמי תיווך בין תורמים לבין עמותות, שאלמלא מעורבות הרב לא היו תורמים כלל ועיקר, כך שלא הייתה שום כוונה זדונית מצדו".

כך החלה הפרשה

בחודש מרס 2016 נפתח משפטו של מצגר בבית המשפט המחוזי בירושלים. הרב הראשי לשעבר הואשם בעבירות שוחד, מרמה ועבירות נוספות בעת שכיהן בתפקידו. בכתב האישום שהוגש בחודש אוקטובר האחרון נטען, כי מצגר ביצע במהלך שנות כהונתו כרב הראשי לישראל עבירות רבות ובהן קבלת שוחד, הפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון ועבירות מס, תוך שהוא פועל במסגרת תפקידו ומנצל את מעמדו הרם.

במהלך ביצוע העבירות וכתוצאה מהן, קיבל הרב לכאורה סכומי שוחד בסך כולל של כ-10 מיליון שקלים - ומתוכם נטל לכאורה לכיסו סך של כ-5 מיליון שקלים. במרבית המקרים שימש חיים אייזנשטט, נהגו האישי של הרב מצגר, כשליחו לקבלת כספי העבירות.