אזריה ומשפחתו בבית הדין (צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר)
אזריה בבית המשפט, היום | צילום: פלאש 90 / מרים אלסטר

התגובות להכרעת הדין של אלאור אזריה, שהורשע היום (רביעי) בעבירת הריגת המחבל מחברון, לא איחרו להגיע במערכת הפוליטית. שר החינוך נפתלי בנט אמר מיד לאחר סיום הקראת הכרעת הדין כי "היום חייל שהרג מחבל שניסה לשחוט חייל, הושם באזיקים והורשע כאחרון העבריינים. אני מצפה משר הביטחון שיהיה נאמן לאינספור הבטחותיו ויביא לחנינה מיידית לאלאור אזריה בלא שיישב יום אחד בכלא".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס להכרעה ואמר כי "הדבר הראשון שמתבקש מכולנו, גם אלה שאוהבים את פסק הדין וגם כמוני, שאוהבים הרבה פחות, אנחנו כולנו מחויבים לכבד את ההכרעה המשפטית, אנחנו מחויבים לשמור גם על איפוק".

עם זאת, הדגיש ליברמן כי "מדובר בפסק דין קשה ולמרות זאת מערכת הביטחון תסייע לחייל ולמשפחתו בכל מה שאפשר". ליברמן קרא "לאישי ציבור להפסיק להשתלח במערכת הביטחון, בצה"ל וברמטכ"ל. הקריאות ששמעתי זה דבר פסול מהיסוד – הרמטכ"ל הוא המפקד של הצבא ועושה ימים כליליות, הוא מחויב לביטחון ישראל. חייבים לשמור את הצבא מעבר ומעל כל ויכוח פוליטי".

נפתלי בנט, מרחיב את הרשימה (צילום: לע"מ, חדשות)
"להביא לחנינה מיידית". בנט, ארכיון | צילום: לע"מ, חדשות

ליברמן אף הדגיש כי "מן הראוי ללמוד את פסק הדין, לקחת אוויר ולספור עד 3 לפני שכולנו נסתער על המיקרופונים וכל אחד יביע את דעתו. גם אלו שפחות אוהבים את ההכרעה כולנו מחויבים לקבל ולכבד אותה".

יו"ר מרצ זהבה גלאון טענה כי "טוב שבית הדין הצבאי התעלם מרעשי הרקע וההסתה של פוליטיקאים מהימין, רבנים, הצל והגופשטיינים והכריע על סמך הראיות בלבד". היא הוסיפה כי "חייבים להעריך את הרמטכ"ל איזנקוט ושר הביטחון לשעבר יעלון שעמדו כמעט לבד בניסיון להגן על ערכי צה"ל, במציאות המורכבת שנוצרת משליטה ישראלית בשטחים על עם אחר, ובמיוחד בחברון, ואף שילמו על כך מחיר".

"יש שופטים בירושלים ויש שופטים בקריה", צייץ בחשבון הטוויטר שלו חבר הכנסת איתן כבל (המחנה הציוני). "אתם שם בימין הקיצוני – הורידו את ידכם ולאלתר מהיכל הצדק – משפט צדק אינו נחלה פוליטית ואתם לא תקבעו מהו צדק". חברת מפלגתו ציפי לבני כתבה כי "אי אפשר להישאר אדיש מול צערה של משפחת אזריה – אבל מנהיגות אמיצה ואחראית צריכה להתייצב עכשיו לצד צה"ל ומפקדיו ולומר שצריך לקבל את הכרעת הדין. רק כך נוכל לעצור את הדימום והקיטוב בחברה הישראלית מאז האירוע".

קורא להסדרת המאחז, ליברמן (צילום: פלאש 90 גילי יערי)
"לקבל את הכרעת הדין". ליברמן | צילום: פלאש 90 גילי יערי

שרת התרבות מירי רגב התייחסה להכרעת הדין במשפטו של אלאור אזריה, ואמר כי "זה כן הבן של כולנו, הפקירו פה חייל". היא הוסיפה כי "זה מעביר מסר לחיילים – אל תהיו קרביים. ממתי מעבירים חייל שטעה מבחינה מבצעית להליך פלילי?".

תשעה חודשים אחרי הירייה שטילטלה את המדינה, בית הדין הצבאי בקריה בתל אביב מוסר את הכרעתו במשפט אלאור אזריה, המואשם בהריגת המחבל המנוטרל בחברון. "הוכח מעל לכל ספק סביר כי המחבל מת כתוצאה מירי הנאשם", אמרה נשיאת בית הדין הצבאי בקריה, אל"מ מאיה הלר בעת שמסרה את החלטת הרכב השופטים בעניינו של אזריה. הלר אימצה רבות מהראיות והעדויות שהוצגו על ידי התביעה ודחתה חלק מהעדויות והראיות שהוצגו על ידי ההגנה.  

העימותים בין המפגינים לשוטרים (צילום: רויטרס)
המהומות מחוץ לבית הדין, היום | צילום: רויטרס

"אנחנו כולם מכבדים את הכרעת בית הדין", הוסיפה עם זאת השרה. "אבל אנחנו שומעים וקוראים את האמירות מההכרעה ויודעים שלא ניתן מקום להגנה של החייל. זו נראית כמו הכרעת דין קשה. התחיל בזה שר הביטחון לשעבר בוגי יעלון עם הפקרת חייל למשפט שדה והמשיך עם הרמטכ"ל איזנקוט שאכזב המונים עם האמירה שלו".

"כולנו מכבדים את החלטת בית המשפט אבל הייתה כאן בהחלט השפעה של התקשורת, הפרשנים", אמרה רגב. "אני אוביל מהלך של חנינה כי לחייל נעשה משפט שדה".

"אין ספק שאין מקום לאלימות ואני קוראת לכל הציבור להימנע מאלימות, גם המשטרה שנמצאת שם", אמרה רגב ביחס למהומות מחוץ לבית הדין בקריה. "אני מבינה שאנשים מאוכזבים ורוצים להראות את התמיכה במשפחת אזריה".

לדבריה של רגב בדבר חנינה, עוד לפני סיום הקראת הכרעת הדין, הצטרפה במפתיע חברת הכנסת מהמחנה הציוני שלי יחימוביץ'. "הרשעתו של אלאור אזריה מוצדקת, ומי שמשתלחים כעת בבית המשפט פוגעים בליבת הממלכתיות הישראלית", אמרה יחימוביץ'. "ואולם, בתום הליכי המשפט יהיה נכון לשקול חנינה לאזריה, כפי שקיבלו אנשי השב"כ בפרשת קו 300. כתפיו צרות מכדי לשאת עליהן את כל השסע המעמיק בחברה הישראלית. בית המשפט הוא שטח סטרילי שבו מדברות הראיות, אך החברה הישראלית היא זירה גועשת ונפיצה, ויש לעשות מאמצים כבירים למתנה, בוודאי כשהדבר משפיע ישירות על חוסנו של צה"ל".

מחוץ לבית הדין פרצו עימותים אלימים בין מפגינים תומכי אזריה לכוחות הביטחון, במהלכם נעצרו שני מפגינים. עוד קודם לכן היכו חלק מהמפגינים עיתונאים שנכחו במקום.