יעקב אבו אל קיעאן
יעקב אבו אל קיעאן | צילום:

בג"ץ הורה היום (שני) לשחרר את גופתו של יעקב אבו אל קיעאן, הנהג שדרס למוות את השוטר ארז (עמדי) לוי ז"ל בשבוע שעבר ליד חורה. המשטרה עיכבה את החזרת הגופה למשפחה לצורך נתיחה ומחשש למהומות בהלווייה, אך שופטי בית המשפט העליון בשבתו כבג"צ אמרו לנציגי המשטרה: "העילה להחזיק את הגופה נחלשה ביותר". המשטרה כבר הביעה בעבר חשש מעימותים והפרות סדר במהלך הלווייתו של אבו אל קיעאן, והיא תיערך בכוחות מתוגברים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההחלטה התקבלה בדעת רוב של השופטים יצחק עמית ואורי שהם, כנגד דעתו של השופט נעם סולברג. "אנו מורים אפוא למשטרה לשחרר את גופת המנוח לידי המשפחה או מי מטעמה. על מנת למנוע מחלוקות נוספות, אנו קובעים כי ההלוויה תיערך מחר בשעות היום ולא בשעות הלילה", כתבו השופטים.

עוד החליט בג"ץ כי לא תהיה מגבלה על מספר המשתתפים במסע ההלווייה, שיימשך שעתיים לכל היותר. "מסע ההלווייה יצא מאום אלחירן אל חורה בשעות היום כפי שיתואם עם המשטרה. אם המשטרה תרצה בכך המשפחה תדאג להעמיד סדרנים לשמירה על הסדר. אם וככל שתידרש חסימת הכביש 31 בין חורה לצומת שוקת לזמן קצר, ייעשה הדבר בתיאום מראש עם המשטרה", סיכמו השופטים בהחלטה - וקראו למשטרה להיערך על מנת "למנוע חיכוכים מיותרים ולהבטיח את שמירת הסדר הציבורי".

זירת דריסת השוטר, בשבוע שעבר (צילום: דיווחי הרגע)
זירת דריסת השוטר, בשבוע שעבר | צילום: דיווחי הרגע


מהמשטרה נמסר כי היא "מכבדת את החלטת בעת המשפט ותפעל לקיום ההלווייה בתנאים שנקבעו על ידי בית המשפט תוך שמירה על ביטחון ושלום הציבור. השיקול המרכזי שעומד לנגד עיני המשטרה הינו שלום הציבור וביטחונו". ממרכז עדאלה נמסר בתגובה כי "מלכתחילה טענו שאין סמכות למשטרה להחזיק גופה כקלף מיקוח ועל כן מדיניות המשטרה, במיוחד בכל הקשור לאירוע באום אלחירן, היא מדיניות שאינה במסגרת החוק. טענות המשטרה בתיק זה הן חלק מתרבות השקר של המשטרה ביחס לחברה הערבית בישראל. המשטרה ממשיכה בדרכה להתייחס אל האזרחים הערבים כאויב וטוב שפסק דין זה מבהיר שאין בסיס משפטי להתנהלות המשטרה".

יו"ר הרשימה המשותפת איימן עודה, שנפצע אף הוא באירוע, הגיב להחלטת בג"ץ ואמר: "אני שמח שבית המשפט לא נגרר אחרי ההסתה והשקרים של המשטרה ובחר לאפשר למשפחת אלקיען את הזכות הבסיסית להתאבל בכבוד. המשטרה ממשיכה להתסיס ולהסית, במקום לקחת אחריות על המחדלים הנוראים שלה שהובילו למותם המיותר של שני אנשים באותו בוקר ארור. אנחנו ממשיכים לדרוש לקבל תשובות אמיתיות על מי החליט לפנות את הכפר ומדוע הוחלט לעשות זאת בצורה כל כך אלימה ולכן יש להקים לאלתר ועדת חקירה ממלכתית ועצמאית לבדיקת האירועים".

אתמול נשאל המפכ"ל, רב ניצב רוני אלשיך, על אירוע דריסת השוטר באום אל חירן והחקירה המתמשכת: אלשיך אמר בפגישה עם כתבים פליליים כי גם בשעה זאת גרסת המשטרה נותרה בעינה, שמדובר בדריסה מכוונת כלומר בפיגוע: "כל מה שראינו זה פיגוע דריסה ועד כה אין שום דבר שסותר את זה".

באשר לטענות לגבי ממצאי נתיחת גופתו של הנהג יעקב אבו אלקיעאן, שהעלו כי הוא נפגע בברכו ואולי בעקבות זאת רגלו ננעלה על דוושת הגז, הגיב אלשיך: "התיאוריה של נעילת הברך מגוחכת". עוד ציין המפכ"ל כי גופת השוטר ארז (עמדי) לוי ז"ל שנהרג נבדקה אף היא במכון לרפואה משפטית ונמצא שהוא לא נורה ואין בגופו שום קליע - וזאת בניגוד לטענות לפיהן אולי גם השוטר נפגע מאש השוטרים.

חוקרי מח"ש צפויים להחליט בהתייעצות עם הפרקליטות, אם ממצאי הבדיקה של אירוע הדריסה באום אל חירן מצדיקים מעבר לחקירה פלילית מלאה. פעולות מח"ש מתמקדת כעת בבדיקה בליסטית שאמורה לקבוע מאיזה נשק נורה הקליע שפגע בברכו של הנהג הדורס. ממצאי נתיחת גופתו של הנהג העלו כי הוא נפגע מקליע אחד בברך ואחד בשכם. חוקרי מח"ש בודקים גם אם הייתה כלל הצדקה לירי הראשון של השוטר וסוגייה משמעותית נוספת - מדוע התעכב הטיפול הרפואי בנהג הדורס, שכן מותו נקבע בסופו של דבר כתוצאה מאובדן דם דקות ארוכות לאחר האירוע. בנוסף מתברר שלא מדובר בטיפול של מד"א, אלא בטיפול של גורמי רפואה של המשטרה שהיו במקום.