מבזק הטכנולוגיה: הסוף לפרטיות (צילום: AP)
אילוסטרציה | צילום: AP

יום לאחר אישור החוק האוסר על הפצת תכנים מיניים ברשת, לא כולם משוכנעים שאפשר לאכוף את החלטת הכנסת להרחיב את החוק למניעת הטרדות מיניות ולהטיל עונש של עד חמש שנות מאסר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גורמים במשטרה מדגישים כי קשה מאוד לאתר את המפיצים של סרטוני ותמונות בעלי גוון מיני, זאת למרות שנעשות פעולות חקירה רבות גם מול פייסבוק וחברות עולמיות נוספות. "יש כל מיני חוקרים אזרחיים שאומרים שאפשר לעקוב אחרי סרטון שרץ בפייסבוק או ב'ווטסאפ', אבל זה לא מדויק ואפילו חוטא לאמת. קשה מאוד לאתר את המקור", כך אומר לחדשות 2 Online ראש מחלק הסייבר במחוז ת"א, רפ"ק ירון בן צבי.

"ברגע שמדובר ברשת חברתית אין ממש דרך מיידית לאתר טכנולוגית את המפיץ על ידי פנייה לחברות ", הוא מבהיר. "אם הסרטון הגיע אליך, והוא המקורי, ולא נעשה עליו שום עריכה, אז במקרים מסוימים אפשר להפיק ממנו תועלת לחקירה באמצעים טכנולוגיים".

במשטרה מוסיפים כי כל אירוע נחקר בלי קשר להצעת חוק כזאת או אחרת. מעת לעת מוצאים צווים לרשתות חברתיות, ואנשי המחלק נמצאים מדי יום בקשר עם פייסבוק העולמית. במקביל מזהים במחלק הסייבר החמרה בתופעת שליחת הסרטונים והתמונות, ומצביעים על הווטסאפ והסמארטפונים כסיבה עיקרית לכך שבכל שנה יש יותר ויותר תלונות בנושא. "אתמול טיפלתי בנערה שסרטון שלה הועלה לאתר אינטרנט בחו"ל ופנינו אל המנהלים כדי להוריד אותו", מספר הקצין, ומדגיש: "למשטרה יש את האמצעים החקירתיים והטכנולוגיים הטובים ביותר בשביל לאתר את המפיצים".

100% פרטיות היא חד קרן- דמיונית
הצעת החוק ישימה? ארכיון | צילום:

"הצעת החוק לא ישימה"

חוקר פשעי המחשב והסכנות באינטרנט גלעד האן, ששירת עם בן-צבי במשטרה בתחום, מצביע על כוח אדם מצומצם ביחידה, שכן היום מרכיבים את מחלק הסייבר תשעה שוטרים בלבד. עם זאת, התכנון הוא שמצבת כוח האדם תגדל משמעותית לקראת סוף השנה.

"המשטרה לא עושה מספיק", קובע האן, שמטפל בעשרות מקרים של עבירות מין ברשת. לדבריו, מלבד היעדר טכנולוגיה מתאימה, במשטרה לא מיסדו את הקשר עם "ווטסאפ", זאת כיוון שאין לה נציגות בישראל.

"הם מדברים עם פייסבוק העולמית רק במקרי קיצון ולא באופן יום יומי", מציין האן, בניגוד לטענות המשטרה. "הם לא פועלים בגלל תקציבים נמוכים וחוסר בכוח אדם, ואין להם את הרצון לטפל באותם אירועים - כי זה דורש המון עבודה".

"יותר קל מלמצוא גנב או רוצח"

כך לדוגמה, לטענתו, בשביל לאתר מפיץ של תמונה, צריך לזהות את הקוד שלה ולפנות לחברה, כך שמדובר בתהליך מורכב יחסית. האן אומנם מברך על הצעת החוק שאושרה, אך מטיל ספק ביכולת ליישם אותה ובאפקט ההרתעה שלה: "מי שמפיץ יודע שאף פעם לא ימצאו אותו".

אין תמונה
"לא אוותר למשטרה". ח"כ קריב

"כ יפעת קריב (יש עתיד), שיזמה את הצעת החוק, לא מתרגשת מההסתייגויות ומדגישה כי אינה מתכוונת לוותר למשטרה בנושא. "זה יותר קל מלמצוא גנב או רוצח", היא מצהירה. בניגוד לטענות, משוכנעת קריב כי "אין בעיה" למצוא את מפיצי התכנים המיניים. "כך למשל גבר ואישה קיימו יחסי מין, הסרטים הופצו, ברור שהוא הפיץ אותם, והוא צילם. אין פה יותר מדי אנשים שהיו בחדר. זה פשוט", היא אומרת.