נתניהו. משבר בצוות ההגנה (צילום: הדס פרוש - פלאש 90, חדשות)
תועמד לדין? שרה נתניהו | צילום: הדס פרוש - פלאש 90, חדשות

פרשת המעונות תוכרע בקרוב - כך הודיעו היום (רביעי) היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן. הודעתם של השניים נמסרה לבג"ץ בתגובה לעתירתו של העיתונאי אורי משגב מ"הארץ", שדרש מבג"ץ "להורות למשיבים לקבל החלטה בתיק ללא דיחוי".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לפני כשבועיים פרסם לראשונה כתבנו גיא פלג כי שרה נתניהו, אשתו של ראש הממשלה, תואשם בארבע עבירות שונות במסגרת החקירה שכונתה "פרשת המעונות" - כך החליט היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שצפוי להגיש את כתב האישום בכפוף לשימוע. נתניהו חשודה במסגרת חקירת ארבע פרשות שונות, שעלותן הכוללת לקופת המדינה מוערכת במאות אלפי שקלים.

משגב ביקש להציב לפרקליט המדינה והיועץ המשפטי לממשלה לוח זמנים, על מנת שיקבלו החלטה בתיק  - כשנה לאחר שהמשטרה המליצה להעמיד את רעיית ראש הממשלה לדין.

נתניהו ומנדלבליט (ארכיון (צילום: חדשות)
מנדלבליט וניצן, ארכיון | צילום: חדשות

"התיק עדיין לא בשל"

מנדלבליט וניצן ביקשו היום מבג"ץ לדחות את העתירה וגם לחייב את משגב בהוצאות ההליך המשפטי: "הניסיון לכפות לוח זמנים לקבלת הכרעה בתיק חקירה נעדר כל בסיס משפטי, ויש בו כדי להביא לפגיעה קשה בעבודת רשויות אכיפת החוק".

השניים ציינו כי "לפי הנמסר מהגורמים הנוגעים בדבר, הטיפול בתיק נמצא בישורת האחרונה, והחלטה בו צפויה להתקבל במועד קרוב".

שי ניצן, ארכיון (צילום: Olivier Fitoussi /FLASH90)
שי ניצן, ארכיון | צילום: Olivier Fitoussi /FLASH90

"מסגרת הזמנים נגזרת מן הפעולות הנדרשות ומן הצורך לקבל החלטה מושכלת על יסוד תשתית עובדתית ומשפטית מלאה", כתבו השניים – שציינו כי התיק "עדיין אינו בשל לקבלת החלטה".

מנדלבליט וניצן הדגישו כי "אם היינו נעתרים לדרישה ומקבלים החלטה תוך חודש ימים, שאותו העותר 'קצב' בפנייתו, הייתה בכך בשום מעילה בתפקידנו – שמחייב אותנו לקבל החלטה רק כאשר התיק בשל לכך ורק לאחר שמוצו כל השלמות החקירה הנדרשות".

עוד ציינו בתשובה לעתירה כי מאז שהועבר חומר החקירה לפרקליטות במאי 2016 "בוצעו השלמות חקירה, שנדרשו לשם יצירת תמונה עובדתית מלאה ככל הניתן שתשמש לקבלת החלטה בדבר תיק החקירה".

לדבריהם, פרק הזמן שנדרש לחקירה עד כה הוא סביר מכיוון ש"בחקירה נאספה כמות לא מבוטלת של חומר חקירה, נגבו עשרות עדויות ונאספו מאות מסמכים במספר פרשות משנה. עיבודם וניתוחם של חומרים אלה וגיבושם לכדי חוות דעת משפטית הנה מלאכה הדורשת עבודה לא מעטה".

מעון ראש הממשלה בירושלים (צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות)
מעון רה"מ הרשמי, ארכיון | צילום: נתי שוחט, פלאש 90, חדשות

ההמלצה להעמדה לדין - כבר במאי 2016

הפרשה הראשונה היא העסקת חשמלאי, שלא זכה במכרז, באופן פרטי ותוך גלגול ההוצאות לקופת המדינה; השנייה היא העסקת עובדת עבור מעון ראש הממשלה, כשבפועל היא טיפלה באביה המנוח של נתניהו, כששכרה ממומן על ידי המדינה; השלישית היא רכישת ריהוט גן עבור מעון ראש הממשלה הרשמי והעברתו למעון הפרטי של משפחת נתניהו בקיסריה; והרביעית היא ניפוח הוצאות ארוחות בבית ראש הממשלה.

מדובר בפרשה במסגרתה כבר לפני כשנה ושלושה חודשים המליצה המשטרה להעמיד לדין את רעיית ראש הממשלה, ולאחרונה הצטרפו להמלצה גם פרקליט המדינה וגורמים נוספים בפרקליטות. בשבוע שעבר זומנה נתניהו למשרדי להב 433 לחקירת השלמה בפרשה, לבקשת היועץ - ככל הנראה בקשר לעבירה הרביעית.

בחודש מאי 2016 המליצה המשטרה להעמיד לדין את שרה נתניהו בפרשה, לאחר שהודיעה על סיום החקירה והעבירה את הממצאים לידי פרקליטות המדינה. מלבד נתניהו עצמה, הצטבר בחקירה חומר ראייתי המצדיק לטענת המשטרה הגשת כתב אישום גם נגד סמנכ"ל משרד ראש הממשלה עזרא סיידוף, והחשמלאי אבי פחימה.

בדצמבר שלאחר מכן נחקרה שוב רעיית ראש הממשלה, במשך 12 שעות, ונשאלה על שורה של נושאים, מפעילות החשמלאי אבי פחימה ועד הוצאות על אירוח במעון ראש הממשלה. "היחידה הארצית של משטרת ישראל סיימה חקירה בעניין מעונות ראש הממשלה", נכתב אז בהודעת המשטרה. "בסיומה של החקירה, הועברו כל הראיות לכאורה, הממצאים והתובנות שנאספו בחקירות המשטרה לפרקליטות מחוז ירושלים, שליוותה את החקירה, לצורך עיון והחלטה".