מני נפתלי ואלדד יניב בבית המשפט, ארכיון (צילום: Roy Alima/Flash90, חדשות)
יניב ונפתלי בדיון בבית המשפט, אתמול | צילום: Roy Alima/Flash90, חדשות

פחות מיממה לאחר שבית המשפט הורה לשחררו ממעצר, מני נפתלי התראיין הבוקר (שני) לגלי צה"ל והתייחס גם לביקורת על התנהלות המשטרה והשב"ס. על האיזוק אמר: "ברגע שהיה את המקרה עם בני סלע החליטו לאזוק את כולם גם בידיים וגם ברגליים. אני התעקשתי שישאירו לי את האזיקים כי הם חשבו להוריד בגלל הצלמים. שב"ס הבין שיש עשרות צלמים ואמרתי למפקד שם 'למה להוריד את האזיקים?'. המשטרה עושה את כל הטעויות כדי שהמחאה תעלה למעלה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נפתלי, אב הבית לשעבר במעון רה"מ ומראשי המחאה נגד היועמ"ש בפתח תקווה, הוסיף כי ההתנהלות של המשטרה בכל הנושא שגויה: "ראו שהמשטרה הבינה שטעתה". על מעצרו אמר: "אני ממשיך בכל הכוח. זו הפעם הרביעית שלי אז התרגלתי. היה לי חשד סביר שיעצרו אותי. הייתי בכניסה לפתח תקווה. עצרו אותי עם הרכב וביקשו ממני להתלוות לניידת. לא אמרו לי למה, פשוט אמרו לי 'אתה מעוכב'. אני מכיר את השתלשלות האירועים. שאלתי 'מה עשיתי' אז הם אמרו פוסט בפייסבוק והעבירו אותי לכלא הדרים".

נפתלי טען שמעצרו בכניסה לפתח תקווה במוצאי שבת בדרכו להפגנה, בוצע ב"רוח המפקד": נפתלי טען כי המעצר שלו ושל אלדד יניב נובע מיד מכוונת: "ברור שזה פקודות מלמעלה, מהמפכ"ל ורה"מ לכאורה - זה ידוע וברור. כל כך הרבה שוטרים במקום כאילו רצחתי מישהו. אתה מבין שיש פה פקודות מלמעלה. זה לא נעים אבל שרדתי את זה", הוסיף. "הייתי עם אלדד יניב באותו תא".

ההפגנה שלשום בפתח תקווה (צילום: חדשות 2)
ההפגנה שלשום בפתח תקווה | צילום: חדשות 2

תמיכה מפתיעה מהימין למחאת פתח תקווה

"אף אחד לא אמר לפני האירוע שכיכר גורן זה מקום סגור", הוסיף נפתלי. "ניסינו לבקש אישור מהמשטרה ואמרו לנו 50 איש, אבל המפגינים לא מוכנים להקשיב". על הטענה כי יש להעתיק את ההפגנות לירושלים, מול משרדו של מנדלבליט, אמר: "היועמ"ש הוא קובע גורלות במדינת ישראל. השיטה עצמה היא טעות. הוא קשור להמון נושאים והוא גם תובע כללי. אנחנו מבינים שמקום דמוקרטי לפי החוק לא צריך לקבל רישיון מהמשטרה. לא הגעתי למצב שאני אנרכיסט. אולי כדאי לשנות את השיטה של בחירת היועמ"ש".

הבוקר זכה נפתלי לתמיכה מפתיעה: ראשי עוצמה יהודית, בהם מיכאל בן ארי, ברוך מרזל ועו"ד איתמר בן גביר, פנו לבית המשפט העליון בבקשה להופיע כצד בעתירה - בעד המחאות בפתח תקווה. חברי ארגון הימין מבקשים להביע תמיכה במחאה בסמוך לביתו של היועץ המשפטי לממשלה: "מתעבים את אלדד יניב אך מצדדים בזכות למחות מול בית היועץ המשפטי לממשלה".

הפעילים פנו לבית המשפט העליון וביקשו להופיע בדיון, ופירטו שורת בקשות שהם הגישו בשנים האחרונות בדרישה לאפשר להם למחות מול בתים של היועץ המשפטי לממשלה או של הרב הצבאי הראשי (דאז) הרב ישראל וייס בתקופת ההתנתקות. ברוך מרזל אמר: "אני סבור שיש לאפשר מחאות באיזונים שונים מול בתים של עובדי ציבור". עו"ד איתמר בן גביר הוסיף כי "אמנם המחאות של אלדד יניב לא לרוחנו ואנחנו מתעבים אותו ואת סגנונו ברור לכולם כי מדובר בהפגנות של השמאל הקיצוני וההזוי ואנחנו גם סבורים שיש גבול לחופש הביטוי, אך יחד עם זאת אנחנו סבורים שעקרונית יש לאפשר מחאות מול בתים של עובדי ציבור". נפתלי הגיב לכך בריאיון ואמר:"אני שמח שמרזל ובן גביר רוצים להצטרף לעתירה. זה רק מראה שיש כאן דמוקרטיה".

אלדד יניב הגיב בסרטון משלו (צילום: חדשות)
אלדד יניב, ארכיון | צילום: חדשות

אמש פרסם כתבנו משה נוסבאום במהדורה המרכזית ביקורת חריפה שנשמעה על התנהלות שירות בתי הסוהר במהלך מעצרם של יניב ונפתלי. הביקורת מתמקדת בעובדה שהשניים נאזקו לכל אורך מעצרם חרף העובדה שאיש לא מאמין שהם מהווים סכנה כלשהי.

שלוש פעמים נאזקו השניים: תחילה כאשר שוטרים העבירו אותם ממשטרת פתח תקווה, שם נעצרו, לבית המעצר הדרים. בפעם השנייה אתמול, כאשר סוהרי שב"ס העבירו אותם מתא המעצר לבית המשפט - שם, על פי יניב, אחד הסוהרים אמר לחברו כי יש להסיר את האיזוק בשל התקשורת. ובפעם השלישית, לאחר שהוחלט לשחררם ללא תנאים מגבילים. בשב"ס אמנם טוענים כי "כך נוהגים עם כולם", אך נראה שבמקרה הזה, כמו באחרים, לא הופעל כלל שיקול דעת ולא נבחנה האפשרות שלא לאזוק את מי שלא מהווה סכנה.