היום (שלישי), לאחר דיונים משפטיים ובדיקה ממושכת, יפרסם מבקר המדינה את הדוח השנתי ובו פרק מיוחד העוסק בפרשה שזכתה לכינוי "ביביטורס". במסגרת הפרשה נבדקו טיסות של נתניהו ומשפחתו בתקופתו כשר אוצר וחבר כנסת בממשלת שרון - כלומר בין כהונותיו כראש ממשלה, ובעיקר בין השנים 2003-2005. איך התחילה הפרשה ואיפה היא עומדת? תמונת מצב.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

אתמול פרסם כתב חדשות 2 משה נוסבאום כי המשטרה חידשה את בדיקתה בעניין - בדיקה שנועדה לקבוע אם יש בסיס לפתוח בחקירה פלילית מלאה בפרשה. נושא נסיעותיו של נתניהו כבר נבדק במשטרה בעבר, אך בעקבות ההתפתחויות בפרשה הטיפול בנושא חזר לטיפול אגף החקירות. שני נושאים עיקריים נבדקים כעת: חשד למימונים כפולים לנסיעותיו של נתניהו, מה שאפשר לכאורה לממן גם את הנסיעות של משפחתו - השימוש שנעשה על פי החשד בנקודות הבונוס - האן הם נוצלו למטרות פרטיות של משפחת נתניהו. נושאים אלו אינם מופיעים בדוח שיתפרסם.

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "בנסיעותיו של מר נתניהו לא נפל כל דופי ולא היה שום מימון כפול. היועץ המשפטי לממשלה כבר בדק את הדברים והגיע למסקנה שאין כל סיבה לפתוח בחקירה על סמך החומר שהובא לידיעתו בשנת 2013. אנו משוכנעים שכך יהיה גם עם הספיח שהועבר אליו שנתיים לאחר מכן. במשך שנים ארוכות סורקים את נתניהו ורעייתו במסרקות ברזל ולא מוצאים כלום - כי אין כלום".

כיצד החלה הפרשה?

תחקיר של רביב דרוקר ששודר במרס 2011 בתכנית "המקור" בערוץ 10, עסק במימון נסיעותיו ושהייתו של נתניהו לחו"ל בתקופה שבה כיהן כחבר כנסת וכשר, ובחשד כי איש עסקים העביר כספים לראש הממשלה. כמו כן נטען בתחקיר כי ראש הממשלה ומשפחתו לנו במלונות יוקרה וסעדו במסעדות פאר. זמן קצר לאחר שידור התחקיר התייחס נתניהו לפרשה בשידור חי בחדשות 2 Online ואמר: "שום דבר לא מומן שלא כדין. הכל נעשה לפי הדין, אבל אפעל לפי מה שייקבעו הגורמים".

"יש מסע מאורגן ומתוזמר של הכפשה. זו לא הפעם הראשונה שזה קורה לי. אלו סיפורים מופרכים ומוגזמים שנגועים בצביעות. יש אנשים שלא אוהבים את זה שאני ראש הממשלה והם מנסים בדרכם שלהם לשנות את זה. הרבה דברים לא נכונים, והדבר העיקרי הוא שבכל שנה יש מאות נסיעות של חברי כנסת, של שרים, של סגני שרים, של ראשי ממשלה לשעבר ושל נשיאים במשך תקופת ה'תחקיר'. הסטנדרט של ראשי הממשלה לא שונה משל מנהיגים כמו קלינטון או טוני בלייר. יש פה צביעות נוראית. בכל הנסיעות האלה לא טסו בצ'רטר, לא נסעו באוטובוסים ולא לנו באכסניות נוער - כולל הצטרפות הרעייה שזה הסטנדרט", הוסיף אז נתניהו.

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
ערך שימוע לנתניהו. המבקר שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

נתניהו בתגובה: "מטווחים את אשתי"

על הטיסות שלפי התחקיר מומנו על ידי גופים ואישים פרטיים הסביר נתניהו: "מדובר באירועים ציבוריים שמומנו על ידי גופים שבאים לעזור למדינת ישראל, שבאים לגייס כסף לישראל, לנזקקים, לנפגעי טרור או לעלייה. לשרים, לחברי כנסת ולראשי ממשלות היו מאות נסיעות שמימנו ארגונים שהזמינו אותם למען מטרות טובות. מי שמימן את זה הם תורמים, שהם בדיוק אלה שמממנים הרבה גופים כמו האגודה למען החייל".

בנוגע לתחקיר עצמו ולמאבק המשפטי נגד ערוץ 10, אמר ראש הממשלה: "זה היה ניסיון לפגוע בי והאמת תצא לאור. מנסים לייצר סטנדרט שלא היה קיים כלפי כולם. הדבר הכי נורא הוא שכדי לפגוע בי הם מטווחים ישר את אשתי בצורה איומה ולא הוגנת. כל התרעלה הזאת יוצאת מכמה עיתונאים שבאמת לא אוהבים אותי. חבר'ה, זה לא יעזור לכם. זו רשעות וצביעות ואני אשאר כאן עוד שנים רבות ואמשיך להנהיג את המדינה".

בדצמבר 2012 העביר המבקר שפירא את החלק בטיוטת הדוח הנוגע לנתניהו בכהונתו כחבר כנסת לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה. על הבדיקה הופקד עו"ד אורי קורב מפרקליטות מחוז ירושלים, שצבר ניסיון ומומחיות בטיפול בנושאים אלה, בתפקידו כתובע בתיק ראשונטורס נגד ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט.

טיוטת הדוח בפרשת "ביבי-טורס" הועברה כבר ב-2012 על ידי מבקר המדינה יוסף שפירא לעורך דינו של נתניהו - ולא רק לו: כ-30 שרים וסגני שרים שכיהנו בשנים 2011-2003 קיבלו גם הם את טיוטת הדוח, שכבר זכה לשם הכולל "דוח הנסיעות". הטיוטה הועברה לקבלת התייחסות מפוליטיקאים שטסו לחו"ל במימון גורמים פרטיים.

הורה לחקור. יהודה וינשטיין (צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות)
סגר את התיק. וינשטיין | צילום: יונתן סינדל פלאש 90, חדשות

לפני 4 חודשים: שימוע לנתניהו

במקביל לדוח שעבר מספר שינויים, החומרים הועברו גם לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה: למרות שוינשטיין החליט לא לפתוח בחקירת הפרשה, הועברו מסמכים נוספים לעיונו של היועץ המשפטי הנכנס אביחי מנדלבליט. בספטמבר 2014 הודיע דאז היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין כי החליט לסגור את התיק ולסיים את הליך הבדיקה בפרשה. "בסופו של דבר, לאחר בחינת מכלול החומר שנאסף, המליץ בפניי ראש אח"מ לסיים את הליך הבדיקה, משלא נמצאה תשתית ראייתית לפתיחה בחקירה פלילית", אמר אז וינשטיין.

וינשטיין הוסיף כי "הפרקליטות הצטרפה לעמדת המשטרה והוסיפה כי להערכתה אין סיכוי של ממש שהמשך בדיקה, ואף חקירה פלילית, יובילו לממצאים ברמה הנדרשת להעמדה לדין - בין היתר בשל חלוף הזמן הרב מאז התרחשות האירועים המתוארים".

בחודש ינואר האחרון ערך שפירא שימוע לנתניהו בנושא מימון נסיעותיו לחו"ל, במסגרת המאמצים להשלים את הדוח. השימוע נערך לבקשת נתניהו לאחר שזה חש כי לא הצליח להפריך את החשדות בשימועים קודמים שנערכו לו.