"אפס סובלנות כלפי הטרדה מינית" (צילום: Africa Studio, Shutterstock)
נתונים מדאיגים באשר להטרדות מיניות | צילום: Africa Studio, Shutterstock

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת נתוני סקר שנערך עבור המשרד לביטחון פנים באשר לתחושת הביטחון האישי שחשים אזרחי ישראל. הנתונים מציגים תמונת מצב מדאיגה, לפיה מרבית עבירות המין בשנה החולפת כלל לא דווחו. עוד עולה מהסקר כי זירת האינטרנט הפכה בשנת 2014 למקום מסוכן שבו מתרחשות רוב העבירות הפליליות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי נתוני הסקר, בשנה החולפת נפגעו כ-714 אלף בני אדם בגילאי 20 ומעלה מעבירות מסוגים שונים - מדובר ב-13.8% מהאוכלוסייה בקרב גילאים אלו. העבירה השכיחה שעליה דווח הייתה פגיעה מקוונת, באמצעות האינטרנט והרשתות הסלולאריות (5.8% מהנשאלים). העבירות הבאות - גניבה (3.3% מהנשאלים), אלימות או איום באלימות (1.8%) ונפגעי הטרדה מינית ועבירות מין (0.2%).

מחשב (צילום: רויטרס, חדשות)
מרבית העבירות - ברשת | צילום: רויטרס, חדשות

הנתונים חושפים תמונת מצב מדאיגה באשר לאמון הציבור במשטרה ובאופן הטיפול בעבירות השונות. מרבית הנפגעים כלל לא דיווחו למשטרה על האירועים, בעוד שאחוז ניכר מאלה שכן דיווחו, הביעו חוסר שביעות רצון מטיפול המשטרה. אחד הנתונים המדאיגים ביותר בסקר מעלה כי 98% מנפגעי הטרדה מינית לא דיווחו על כך כלל למשטרה. על פי הסקר, כ-69% מנפגעי אלימות שדיווחו למשטרה לא היו מרוצים מהטיפול, בקרב נפגעי גנבה ונפגעי פגיעה מקוונת שיעור הלא מרוצים בקרב המדווחים נמוך יותר (61% ו-59%, בהתאמה).

הסקר בדק את תחושת הביטחון שחשים אזרחי ישראל במחוזות שבהם מתגוררים לפחות 200 אלף תושבים. על פי הנתונים, תחושת הביטחון הנמוכה ביותר נרשמה בשנה החולפת בירושלים - נתון העולה בקנה אחד עם התגברות הטרור העממי בעיר. את תחושת הביטחון הגבוהה ביותר הביעו תושבי יהודה ושומרון.

דאגה בירושלים, ארכיון (צילום: רויטרס)
דאגה בירושלים, ארכיון | צילום: רויטרס

73% מקרב בני ה-20 ומעלה ציינו כי הם מרגישים בטוחים ללכת לבד באזור מגוריהם בשעות החשכה במידה רבה מאוד או במדינה רבה. תחושת הביטחון הזו משתנה אצל הנשאלים המבוגרים מגיל 65, שם צונחים האחוזים ל-64% בלבד. שיעור הגברים המרגישים בטוחים ללכת בחשכה גבוה לעומת הנשים, בעיקר באוכלוסייה המבוגרת - 78% מהגברים לעומת 54% מהנשים.

הסקר בדק גם את הפגיעה בילדים מתחת לגיל 18: מתוך כ-1,125 מיליון משקי בית שבהם יש ילדים, בכ-76 אלף מהם נפגעו ילדים - כ-7% ממשקי הבית בישראל. העבירה השכיחה ביותר שנרשמה בשנה החולפת היא אלימות, לאחריה גניבה, פגיעות מקוונות ועבירות מין. עוד עולה כי במגזר הערבי מספר המקרים שדווח עליהם למשטרה היה נמוך מזה שהתקבל במשקי הבית היהודים.

מחקר: תחושת משמעות מאריכה חיים (צילום: רויטרס, חדשות)
קשישים חוששים יותר | צילום: רויטרס, חדשות

מנכ"ל המשרד לביטחון הפנים רותם פלג, ציין כי "כדי לייצר שינוי משמעותי, עמוק ולאורך זמן, יש להקצות משאבים משמעותיים לכל נושא מניעת האלימות ועבירות אלימות, בנוסף למשאבים שהשקיע המשרד עד כה". הסקר לדבריו, יצור תשתית חדשה ורחבה לקבלת מידע שיאפשר למשרד לביטחון הפנים על גופיו לבצע הערכת מצב טובה יותר, וביסוס מדיניות בעלת ראייה רחבה ואפקטיבית יותר. בכוונת המשרד להמשיך ולערוך את הסקר על מנת לעקוב אחר השינויים ולהצביע על מגמות בפשיעה בישראל.