באמצע חודש דצמבר 2018, בקומה התשיעית של אחד המגדלים בתל אביב, מתכנס לראשונה הצוות שאמור להוציא מתחת ידו את אחת ההחלטות הדרמטיות שאי פעם הונחה לפתחה של מערכת אכיפת החוק. סביב שולחן הדיונים יושבים כל מי שליוו במשרד המשפטים את תיקי נתניהו בשלוש השנים האחרונות, ובראשם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

מנדלבליט יודע שרק שם אחד יהיה חתום על ההחלטה, ובפרויקט מיוחד הוא מאפשר הצצה לתיקים שבהם חשוד ראש הממשלה - דרך העיניים שלו.

מדובר על התיק המשמעותי ביותר שנדון במדינת ישראל, בוודאי בתחום השחיתות הציבורית. את התיקים הללו ישפטו לפי רמת המקצועיות שבה עסקו בהם. ומנדלבליט - נשאר לבד, ואין מי שיחליט בשבילו.

מנדלבליט אומר כי כאשר התפרסם תאריך הבחירות ב-9 באפריל, לא קרה כלום, וכי העניין לא שיבש לא את התכניות. "אני צריך לעשות את העבודה שלי כמה שיותר מהר", הבהיר היועץ. "אבל כמובן, בלי להתפשר על היסודיות והמקצועיות".

נתניהו. קורא ללכידות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
חקירה כבדת משקל, נתניהו (ארכיון) | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

על הטענה כי הבחירות קרובות וכי נתניהו אומר שלא לגיטימי להגיש כתב אישום בזמן סמוך כל כך לבחירות אמר: "אני עושה את העבודה שלי ולא מתייחס לשום דבר אחר".

הלחץ על מנדלבליט הלך וגבר לאורך הדרך, מהרגע שבו נכנס ללשכת היועץ המשפטי לממשלה בחודש פברואר 2016: הפגנות בפתח תקווה, בסופר ואפילו סמוך לבית הכנסת שבו הוא מתפלל. מנדלבליט היה אמור להיות היועץ הכי נוח לנתניהו. הוא בית"רי מבטן ומלידה, איש המערכת שצמח בפרקליטות הצבאית עד שעמד בראשה.

הוא גם היה מזכיר הממשלה ועבד צמוד לראש הממשלה נתניהו במשך 3 שנים, אבל על שולחנו בלשכה המתינה לו ירושה שהותיר לו היועץ הקודם, יהודה וינשטיין. כבר בוועדת האיתור הוא נשאל האם יהיה מסוגל להעמיד לדין את נתניהו, והוא ענה שכן.

חודשיים בלבד אחרי שנכנס לתפקיד התכנסה בלשכתו הישיבה הראשונה המשמעותית - שתהפוך במהרה לישיבות עדכון דו-שבועיות. בחדר נמצאים ראש אגף החקירות מני יצחקי, ראש היחידה הארצית לחקירות הונאה תת ניצב כורש ברנור והצוות שלו, אנשי מודיעין, פרקליט המדינה, פרקליטת מחוז ירושלים, ובסך הכל 30 איש שהגיעו עם קלסרים רבים ועבים.

החוקרים פורסים את כל קצוות החוט שהצטברו: הזרמות כספים חשודות מגורמים בחו"ל, חשד למערך סודי למימון פריימריז, חליפות שניקנו, מתנות שהביאו נדבנים, סיגרים, וגם סיפורים סביב רעיית ראש הממשלה - שרה נתניהו.
לאחר שהסתיים הדיון הראשון, היועץ נותן לחוקרים אור ירוק לבדיקה סמויה.

"אני באמת מאמין שבמדינה דמוקרטית שלטון החוק הוא אחד לכל אדם - מהאזרח הפשוט ועד לראש הממשלה. כך היה וכך צריך להמשיך להיות", הבהיר מנדלבליט. "אנחנו נוטים לפספס את טבע האדם. כאשר יועץ משפטי מתמנה לתפקיד, ולא חשוב מי מינה אותו, הוא חדל להיות מחויב למי שמינה אותו, כי הוא יודע שהוא מחויב למקצועיותו שלו בלבד".

הקבר שהושחת (צילום: חדשות)
קבר אביו של מנדלבליט שהושחת | צילום: חדשות

הבדיקה הסמויה נמשכה עד חודש יוני 2016, ואז התקיימה בדיקה נוספת בעניין נתניהו - בחשאיות מוחלטת. מהרגע הזה היועץ לוקח פיקוד על הבדיקה וכיוון את החוקרים בנתיב ההתקדמות.

אז גם מתחילות ההדלפות נגדו על כך שהוא מגן על הבוס לשעבר, בולם את החוקרים ומורח את החקירה. במקביל, מתחילים להתגבש חשדות הקשורים לקשר בין משפחת נתניהו לארנון מילצ'ן, על כך שהקשר בין השניים הופך לחשד לעבירה על טוהר המידות, וראש הממשלה מוזמן לחקירה.

בעוד תיק 1000 הולך ומתגבש לחקירה, נולד גם תיק 3000 - פרשת הצוללות, שבה מנדלבליט אמר שאין פן פלילי. אבל בתיק 1000, נתניהו זומן לחקירה ראשונה באזהרה, כשהחוקרים ביקשו גם לחקור את שרה נתניהו במקביל לראש הממשלה.

"מילצ'ן לא דיבר איתי בעניין אישי". רה"מ (צילום: החדשות)
מילצ'ן ונתניהו (ארכיון) | צילום: החדשות

בתחילת 2018 - פרשה חדשה וחמורה: בזק-וואלה, הפרשה שבגללה אולי יומלץ להגיש נגד נתניהו כתב אישום בגין שוחד. אחרי החקירה הראשונה של אילן ישועה, מנכ"ל וואלה, בלשכת היועץ מדברים על מגה-אירוע, וחיזוק נוסף למה שזיהו מזמן - האובססיה של נתניהו לתקשורת.

אבל מה שיהפוך את החקירה הזו להמלצה להעמיד לדין את ראש הממשלה באשמת שוחד ולתיק הכי משמעותי נגד נתניהו הם עדי המדינה שחותמים בזה אחר זה על הסכמים, ופותחים הכול: שלמה פילבר וניר חפץ.

בכל תקופת החקירות, מנדלבליט ממשיך לעבוד עם נתניהו צמוד בכובע השני שלו כיועמ"ש. יש להם פגישות עבודה אחת לשבוע, לפעמים גם שיחות בארבע עיניים, עניין שגורר לא מעט ביקורת, אבל מקבל הכשר של בג"ץ.

אחרי שלוש שנים של חקירות ושלושה תיקים עם המלצות משטרה לכתבי אישום בעבירות של שוחד והפרת אמונים, נותרה החלטה אחת שאיש אחד צריך לקבל.

נוני מוזס, ארכיון (צילום: פלאש 90, קוקו, חדשות)
פגישה בת 4 שעות עם רה"מ, נוני מוזס | צילום: פלאש 90, קוקו, חדשות

"אני מקצוען. אני עובד לפי ראיות וזה הכול. אסור לתת למתקפות להשפיע וזה לא ישפיע. צריך לתת למערכת המקצועית לעשות את העבודה שלה", מנדלבליט חוזר ואומר. "יש מוסד של היועץ המשפטי לממשלה וזו המשמרת שלנו. לראש הממשלה עומדת לו חזקת החפות, ואם יהיה שימוע, אז בוודאי שצריך לשמוע את זה בלב פתוח ובנפש חפצה. זו האחריות שלי, ואני יודע לשאת באחריות".

ההפגנות נגד רה"מ בפתח תקווה (צילום: חדשות 2)
ההפגנות נגד רה"מ בפתח תקווה | צילום: חדשות 2

בסופו של יום במשרד של מנדלבליט יושבים מול הררי ראיות ומסמכים במרוץ נגד הזמן ונגד הבחירות כדי להגיע לשורה
תחתונה שכך או אחרת תטלטל את המדינה. נדמה שאין איש כמו מנדלבליט שמבין את גודל השעה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו