"קנוניה עם האסירים" (צילום: חדשות 2)
"קנוניה עם האסירים" | צילום: חדשות 2

הסוהרות מפרשת ההטרדות המיניות בכלא גלבוע מדברות לראשונה: הפרסום על קצין מודיעין בשב"ס שחשוד שהציב בכוונה סוהרות באגף האסירים הביטחוניים על מנת שיוטרדו מינית בידי אחד מהם עורר סערה בשנה שעברה לאחר שנחשף בערוץ 20. כעת, שלוש הסוהרות שהתלוננו בפרשה חושפות בריאיון למרב בטיטו שפורסם היום (חמישי) ב"ידיעות אחרונות" פרטים חדשים ומטרידים על האירוע.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

המתלוננות מספרות על מסכת ההשפלות וההצקות שעברו, על תחושת הסכנה היומיומית באגף ועל התגובה האדישה של הקצינים שהיו אמורים להגן עליהן אבל העדיפו להתעלם כדי לשמור על "שקט תעשייתי".

האסיר הביטחוני שהטריד את הסוהרות ועל פי החשד פעל בתיאום עם בכירים בכלא הוא מוחמד עטאללה, איש פת"ח שמרצה מאסר עולם בגין רצח אישה פלסטינית ב־2003. נוגה (שם בדוי), אחת המתלוננות, מעידה כי הבינה שמשהו לא בסדר כבר ביום הראשון שלה בעבודה, כשהוצבה לבדה באגף עם 70 אסירים ונשלחה לקבל הנחיות מעטאללה, דובר האסירים.

"הייתה לי תחושה רעה מהרגע שהקריאו את השיבוצים", שחזרה נוגה. "שמעתי צחקוקים והתלחשויות. רק בדיעבד הבנתי ששלחו את הטרף לאריה, לא היה לי סיכוי מולם". אחרי שספגה הערות מטרידות מהאסיר במשך תקופה, פנתה למפקדיה והופתעה לגלות שהנושא מצחיק אותם והם אף מכנים אותה מאחוריה גבה "המאהבת של עטאללה".

שלוש המתלוננות העידו כי האסיר עטאללה נגע בהן בניגוד לרצונן. "הוא הלך מאחוריי, והעביר מין לטיפה כמעט בלתי נראית", סיפרה נוגה. "האיש הזה מנוול וחד ברמות, עושה את זה בלי שאף אחד יראה". אחרי שהתלוננה למפקד האגף, העצה שנתן לה הייתה: "אל תתייחסי אליו". באוקטובר 2017 הועברה נוגה לכלא אחר לאחר שזומנה לשימוע: "בתקופה ההיא כבר בקושי תיפקדתי, לא הבנתי למה העבירו אותי מכלא גלבוע במקום להעניש את האשמים. הרגשתי חסרת ביטחון ואיבדתי את האמון בעצמי".

חווייתה של יעל (שם בדוי), חיילת בשירות קבע ששירתה בכלא, הייתה דומה. בנובמבר 2017 הוטרדה מינית על ידי האסיר בזמן שליוותה אותו במעבר בין אגפים. "הרגשתי יד על הישבן שלי", שחזרה. "ברגע הראשון הייתי משוכנעת שאני מדמיינת. זזתי טיפה במקום, לא סובבתי את המבט, הוא שוב נגע בי. הבנתי שזה אמיתי ואני לא מדמיינת".

"קצין המודיעין מסרסר בנו ולאף אחד לא אכפת"

לאחר שהתלוננה, יעל לא זכתה לשום מענה: "מעולם לא זומנתי לפגישה אצל קצין המודיעין. להפך, הרגשתי שהוא מתחמק ממני, נמנע מלפגוש אותי, משפיל מבט כשפוגש אותי במקרה. כבר אז התחלתי להרגיש שמשהו לא רגיל כאן. שם חשדתי לראשונה שעושים עליי מניפולציה, קנוניה עם האסירים".

יומיים לאחר שדיווחה בכתב על האירוע, שובצה שוב לעבוד באגף המדובר: "התחלתי לצרוח ולבכות כמו משוגעת. 'אין מצב שאני הולכת למשמרת באגף 5, עטאללה מטריד אותי, על גופתי המתה'. רציתי שכולם ישמעו אותי, קיוויתי שכולם יצאו מהמשרדים שלהם ויקשיבו למה שעושים לי. אף אחד לא יצא, שולחים סוהרת לאגף שבו יושב המטריד שלה וכולם שותקים במשרדים שלהם".

אסירי חמאס מעזה - לא זכאים לביקורים (צילום: מיכל פאתל / פלאש 90, חדשות)
"הועברתי לאגף 5, לבקשת האסיר" | צילום: מיכל פאתל / פלאש 90, חדשות

"מעבירים אותנו מאגף לאגף כאילו בשביל 'צורכי המערכת'. כולנו יודעות טוב מאוד מה עומד מאחורי זה. אמרתי לו 'יש פה משהו מסריח, אני מתלוננת על אסיר ספציפי, ויום לאחר מכן משבצים אותי לתורנות באגף? קצין המודיעין מסרסר בנו ולאף אחד לא אכפת'", סיפרה יעל.

"הרגשתי שחיללו את הגוף שלי"

המתלוננת השלישי, איילת (שם בדוי), הגיעה לכלא גלבוע בינואר 2016, ולטענתה הוצבה באגף של עטאללה לפי בקשתו של האסיר. "מרגע שהעבירו אותי לאגף 5 עטאללה חתר למגע. התחככות כזו כאילו לא מורגשת, נגיעות, החלקה של היד שלו על אזורים אינטימיים שלי. הרגשתי שחיללו את הגוף שלי, שניצלו את התמימות שלי, את העובדה שאני צעירה בתחילת הדרך שלי ואפשר פשוט לעשות איתי מה שרוצים".

אחרי שפורסם המקרה שלוש הסוהרות הוזמנו לתת עדות ביחידה הארצית לחקירות סוהרים (יאח"ס) בלהב 443, ומשם התחיל כדור השלג להתגלגל. בדצמבר האחרון הודיעה המשטרה כי סיימה לחקור את תלונותיהן של הסוהרות מכלא גלבוע, ומאז הן ממתינות להחלטת הפרקליטות בדבר הגשת כתב אישום נגד קצין המודיעין של הכלא שנחקר באזהרה.

מהשב"ס נמסר בתגובה: "מיד עם היוודע המקרה בנובמבר 2017 נפתחה חקירת משטרה בנוגע לחשד להטרדה מינית על ידי אסיר ביטחוני בבית סוהר גלבוע. ביוני 2018, לאור ממצאים חדשים של קצין בודק מטעם שב"ס, חודשה והורחבה חקירת המשטרה בנושא. מיד עם היוודע המקרה והחשדות, הוצאו שני קצינים מעורבים לחופשה כפויה (קצין אחד עדיין בסטטוס הזה). האסיר נענש בבידוד והועבר לבית סוהר אחר. נדגיש כי מדיניות שב"ס היא טיפול מיידי ובלתי מתפשר בהפרות משמעת של אסירים. כמו כן, הטיפול בסגל נעשה וייעשה באופן המקצועי, הערכי וההגון ביותר. לא נאפשר ניצול של אנשי סגל את מעמדם לפגיעה באחרים".

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "תיק החקירה התקבל בפרקליטות בחודש מרץ 2018. לאחר שנבחן, נשלח להשלמות חקירה וכן התקיימה פגישה עם המתלוננות. התיק נמצא לקראת קבלת החלטה".

מעו"ד ברבי אמירי, סניגורו של קצין המודיעין ר', נמסר בתגובה: "במסגרת תפקידו מרשי אמון על ביטחון בית הסוהר וביטחון מדינת ישראל. על מנת להגן על דרכי פעולה ושיטות עבודה לא ניתן להתייחס באופן פרטני להאשמות שהועלו כנגדו. ככל שיתברר כי המעשים בוצעו, הרי שמדובר לכל היותר בטעות בשיקול הדעת".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו