ביטן לאחר חקירתו (ארכיון) (צילום: החדשות)
ביטן בצאתו מהחקירה, ארכיון | צילום: החדשות
פרשת השחיתות בעיריית ראשון לציון ממשיכה להסתעף: במסגרת חקירת "תיק 1803", במשטרה חושדים כי חבר הכנסת דוד ביטן ומקורבו, איש העסקים משה יוסף שזכה לכינוי "הגזבר של ביטן", תיווכו בין משרד התחבורה לחברת נדל"ן לצורך השתלבות במכרז גדול של המשרד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי החשד, רונן גינזבורג, מנכ"ל חברת "דניה סיבוס" שמצויה במרכז חקירת היחידה הארצית לחקירות הונאה, התעניין לקבוע פגישה עם מנכ"ל משרד התחבורה, עוזי יצחקי. לכאורה מדובר בבקשה פשוטה והגיונית, אלא שגינזבורג לא פנה ישירות למשרד התחבורה. לפי המידע שנחקר במשטרה, מנכ"ל "דניה סיבוס" הפעיל את יוסף, אותו שכר כ"מאכער", שפנה לביטן בבקשה שיסייע בקידום ענייניה של החברה. 

ביטן, אז יו"ר הקואליציה, פנה לחברו וראש המטה של שר התחבורה, עידן פרץ, שנענה לבקשה ופעל אף הוא כ"מאכער" כדי לסדר לפחות שתי פגישות בין גינזבורג למנכ"ל משרד התחבורה. כלל המעורבים מצויים במרכז הפרשה שנחקרת ביחידה הארצית, שעוסקת בין היתר בשאלה מדוע חברה קבלנית משמעותית במשק צריכה לפנות למאכער, בעל חנות רהיטים קטנה מראשון לציון, כדי להשיג פגישה עם מנכ"ל משרד התחבורה.

כך פעלה השיטה (צילום: החדשות)
כך פעלה השיטה | צילום: החדשות

מעורך הדין אייל כהן מהמשרד "כהן סטרשנוב לונדון" המייצג את עידן פרץ נמסר בתגובה: "אנו מכבדים את בקשת המשטרה לפיה אין להתבטא בתקשורת בנושא החקירה. יחד עם זאת יובהר כי מר פרץ פעל בנושא שנחקר לגביו על פי דין, ביושר ובשקיפות וכי לא נפל כל רבב במעשיו".

איתן מעוז, פרקליטו של מנכ"ל "דניה סיבוס" מסר: "מאחר שהנושא כולו נתון לבדיקה אין לנו לצערנו אפשרות להתייחס לגוף הטענות". במשרד התחבורה מדגישים שהשר ישראל כץ לא מעורב בפרשה.

רונן גינזבורג (צילום: FLASH 90 , יונתן סינדל)
רונן גינזבורג | צילום: FLASH 90 , יונתן סינדל

הדברים באים במקביל להתפתחות הדרמטית בחקירת פרשת ביטן עליה פורסם אתמול וכן בעקבות העדות המפורטת שמסר יזם הנדל"ן דרור גלזר לחוקרים. גלזר סיפר לחוקרים כיצד העביר לביטן 250 אלף שקלים באמצעות משה יוסף, ולפי גרסתו - ביטן פעל אצל סגן ראש עיריית תל אביב, ארנון גלעדי, לקידום פרויקטים.

עדותו של גלזר מפלילה ככל הנראה בעיקר את ארנון גלעדי המכהן כסגן ראש עיריית תל אביב, גלזר העביר גם ראיות 'חפציות' לחוקרים. גלעדי התייחס בעבר להיכרותו ארוכת השנים עם ביטן. "הרבה שנים אנחנו הולכים ביחד, גם ברמה הפוליטית", סיפר והוסיף כי לא ידוע לו על דברים לא חוקיים שנעשו במסגרת הקשר בין השניים. "אני לא יודע איזה הפרת אמונים, אני איש ציבור שעושה עבודתי".

החשדות נגד ביטן: שוחד מצטבר בסך חצי מיליון שקלים

לעת עתה חבר הכנסת ביטן, שכבר נחקר 5 פעמים במסגרת הפרשה, עדיין לא החליט אם בחקירתו הקרובה ישתף פעולה עם החוקרים או ימשיך לשמור על זכות השתיקה. עם זאת, לפי פעולותיהם של צוות החקירה, נראה שהמשטרה לא מחכה להחלטה של ביטן ומבססת את התיק.

קו ההגנה העיקרי של יו"ר הקואליציה לשעבר הוא שלחוקרים אין הוכחות חד משמעיות להעברת כספים במזומן או בהעברות בנקאיות ממשה יוסף לביטן. לטענת מקורביו, הכספים שעברו מגלזר ויועדו לביטן 'עצרו' אצל מקורבו של ביטן - משה יוסף.

משה יוסף בהארכת מעצרו, ארכיון (צילום: החדשות)
משה יוסף בהארכת מעצרו, ארכיון | צילום: החדשות

בשלב זה ביטן חשוד בקבלת שוחד מצטבר בסך יותר מחצי מיליון שקלים. מדובר בשתי פרשיות שנחקרות בעניינו של יו"ר הקואליציה לשעבר: קבלת שוחד בסך 250 אלף שקלים מהיזם דרור גלזר, זאת לצד החשד לקבלת שוחד בגובה 300 אלף שקלים מחברת "דניה סיבוס".

בלב החקירה עומדת חברת הבנייה, כשעל פי החשד, ביטן קיבל ממנה שוחד. מעצרו של מנכ"ל החברה, רונן גינזבורג, בתחילת החודש הוא ככל הנראה רק אחד התוצרים הראשונים של העדות שהחל למסור איש העסקים משה יוסף, מקורבו של יו"ר הקואליציה, לפני כשבועיים.

במשטרה מעריכים כי הכספים הועברו במסגרת פרויקט בנייה בראשון לציון בו התעניינה החברה, אך לא מדובר ב"מתחם האלף" עליו פורסם בתחילת החקירה. על פי החשד, בחברה פנו לביטן, שהפנה אותם לחברו והעד המרכזי בפרשה, איש העסקים משה יוסף, שקיבל מחברת הנדל"ן 300 אלף שקלים. לאחר מכן יוסף הנפיק חשבוניות, שהמשטרה חושדת שהן פיקטיביות, עבור מתן ייעוץ.