גטאס בבית המשפט, ארכיון (צילום: יאיר שגיא)
גטאס בבית המשפט, ארכיון | צילום: יאיר שגיא

הח"כ החשוד מורחק מהכנסת: ‏ועדת האתיקה של הכנסת החליטה היום (שני) להרחיק את ח"כ באסל גטאס מהכנסת לחצי שנה, בעקבות החקירה שמתנהלת נגדו. הח"כ החשוד בהברחת טלפונים סלולריים לאסירים ביטחוניים ימשיך לקבל שכר במהלך ההשעייה. ההחלטה לא התקבלה פה אחד: ח"כ יוסף ג'בארין מהרשימה המשותפת ביקש לחכות למיצוי החקירה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ועדת האתיקה החליטה "להרחיק את חבר הכנסת באסל גטאס מדיוני הכנסת והוועדות לתקופה של שישה חודשים", נכתב בהחלטה שפורסמה. חברי הכנסת ציינו כי המהלך מגיע בעקבות "קובלנות שהוגשו והתקבל ברוב דעות". במהלך תקופת ההרחקה לא תישלל זכות ההצבעה או שכרו.

"הוועדה סבורה כי המעשה לגביו נחקר ח"כ גטאס, של החדרת טלפונים סלולאריים וחומר נוסף לאסירים ביטחוניים בבתי הכלא, מהווה עבירה על כללי האתיקה", סיכמו חברי הכנסת. הפרשה נחשפה לראשונה בחדשות 2 בשבוע שעבר על ידי משה נוסבאום.

ח"כים מהרשימה המשותפת מפגינים לשחרורו (צילום: דוברות בל"ד)
חברי בל:ד בהפגנה למען גטאס. אתמול | צילום: דוברות בל"ד

ח"כ גטאס: "נקמנות פוליטית"

ח"כ גטאס תקף בחריפות את ההחלטה. "החלטת ועדת האתיקה הינה החלטה פוליטית נקמנית שמעולם לא התקבלה כנגד אף ח"כ אחר בעת שהתנהל נגדו הליך פלילי שטרם הסתיים", מסר. "בטרם הסתיימה החקירה ובטרם הוחלט אם יש מקום בכלל להגשת כתב אישום, חברי ועדת האתיקה מינוי את עצמם לשופטים ונתנו פסק דין וגזר דין בטרם התבררו החשדות הנטענות נגדי, כך שברור לכל בר דעת שמדובר בהחלטה לא עניינית".

"המערכת הפליטית ומערכת אכיפת החוק לא מפסיקות לשבור שיאים ביחס לח״כ ערבי שנפתח כנגדו הליך פלילי, בעוד שלחברי כנסת אחרים בראשם רה״מ נתניהו אשר מתחמק מחקירה וחשוד במעשי הפרת אמונים חמורים, הוועדה אפילו לא מעזה להתכנס ולדון", הוסיף. "לאחר קבלת ההחלטה לידי אבחן לפנות לבג״צ על מנת לבטלה".

את הפניות להרחקת גטאס הגיש יו"ר הקואליציה דוד ביטן - וגם חברי הכנסת יעקב פרי ומיקי לוי מהאופוזיציה (יש עתיד). פרי ולוי קראו לוועדה "להשתמש בסמכויותיה ולהורות על עונשים במלוא חומרת הדין, לרבות שלילת שכר ותשלומים ומניעת הגעת ח"כ גטאס לדיוני הוועדות ולדיוני המליאה עד לתום ההליך הפלילי נגדו". בלאחר פרסום ההחלטה אמר פרי כי "במעשיו יש משום בגידה חמורה במדינת ישראל ובציבור כולו - לא יעלה על הדעת שאזרחי המדינה יממנו מכיסם את משכורתו של ח"כ גטאס הפועל כדי לפגוע בהם".

התפטר מהכנסת. גטאס (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
יוכל להמשיך להצביע. גטאס | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90

גטאס: "החקירה - חיסול פוליטי של חבר כנסת"

בשבוע שעבר שלח בית המשפט את גטאס ל-10 ימי מעצר בית, לאחר שלא קיבל את בקשת המשטרה למעצר בית של חודש וחצי. המשטרה תוכל לבקש בעת הצורך להאריך את התקופה. בנוסף למעצר הוטלה על גטאס ערבות אישית של 50 אלף שקל והוצא לו צו עיכוב יציאה מהארץ למשך 180 יום.

שעות ספורות בלבד לאחר שנשלח למעצר בית, התראיין גטאס לרשת אל-גז'ירה ואמר כי מעצרו הוא חלק מגל של הסתה. "המטרה שלו היא לבצע חיסול פוליטי של חבר כנסת ערבי", אמר גטאס. "אני חושב שזה חלק מההידרדרות הפוליטית שחלה בישראל שכוללת את הגזענות, את עליית הימין ואת הקיצוניות הפוליטית והדתית. אנו מוכנים בכל מצב לשלם כל מחיר שיידרש כדי להגן על זכויותינו ועל זכויות עמנו ואסירינו בפרט".

"היה ברור מהרגע הראשון שהמעצר הזה, שהוא תקדים של המשטרה נגד חבר כנסת, הוא חלק מהניפוח הפוליטי של התיק הזה, האשמת חבר כנסת ערבי בכך שביצע עבירות ביטחוניות, ולי היה ברור מהרגע הראשון שלא עשיתי שום דבר ממה שאומרים", הוסיף גטאס. "הקשר שלי באופן אישי כחבר כנסת עם האסירים הפלסטיניים בבתי הכלא ידוע. אני עוקב אחר הבעיות שלהם ומבקר אותם בבתי הכלא. זה כבוד וגאווה מבחינתי. לא ביצעתי שום דבר ממה שאומרים".