סמים, ג'וינט, מעשן, סיגריה, מעשנים (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

תפיסות סמים ברשת - הצהרות לחוד ומעשים לחוד: המשטרה משקיעה כסף ומאמץ רב בניטור עבירות סמים באינטרנט, מתוך מאמץ - לכאורה - להיאבק בעבירות החמורות. אך ממסמך פנימי של משטרת ישראל, שהגיע לידי חדשות 2 Online, עולה כי מרבית התיקים שנפתחים מפעילות זו הם בגין שימוש עצמי והחזקה של סם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהמסמך המשטרתי, שהופק לבקשתה של ח"כ תמר זנדברג (יו"ר הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול של הכנסת), עולה כי חקירות הסייבר מובילות לבסוף בעיקר לתיקים נגד צרכנים ולא נגד מפיצים או מייבאים - וזאת בניגוד להצהרות הרשמיות של משטרת ישראל כי ההתמקדות היא בעבירות החמורות.

חשיפה: אלו תיקי הסמים שנפתחו
חשיפה: אלו תיקי הסמים שנפתחו | צילום:

בשנת 2014 נפתחו, דרך חקירות סייבר, 74 תיקים פליליים בגין שימוש עצמי והחזקה - בעוד שנפתחו רק 29 תיקים בגין עבירות ייבוא, ייצוא ומסחר של סמים (פי שניים וחצי). גם ב-2015 המגמה נמשכה: עד חודש ספטמבר נפתחו 128 תיקים בגין שימוש עצמי ו-60 בלבד בגין סחר - יותר מפי שניים.

עוד עולה מהנתונים כי גם בעבירות החמורות של הדחת קטין לסמים מסוכנים ושידול קטינים לעבירות סם נפתחו רק עשרה תיקים ב-2014-2015 – פחות מ-5% ממספר התיקים שנפתחו נגד משתמשים פרטיים.

עיקר האכיפה - נגד המשתמש
עיקר האכיפה - נגד המשתמש | צילום:

בניגוד להנחיות: פותחים תיקים על שימוש גם לקטינים 

המסמך מפרט גם את האכיפה בקרב קטינים: ב-2014 נפתחו 11 תיקים בגין שימוש עצמי ו-11 בגין סחר, ייצוא וייבוא. ב-2015 נפתחו 24 תיקים פליליים כנגד משתמשים ו-7 בלבד נגד סוחרים, יותר מפי שלושה. ככלל, מספר התיקים שנפתח בגין עבירות סחר בסמים נמוך בהרבה בהשוואה לעבירות האחרות.

במקרים של קטינים, הנחייתו של היועץ המשפטי לממשלה היא נחרצת אף יותר וגורסת שיש להימנע מפתיחת תיק במקרה של שימוש והחזקה, מכיוון שפתיחת התיק גורמת לקטין לנזק גדול לאין שיעור מתועלת לחברה.

בניגוד להנחיות - אכיפה גם נגד קטינים
בניגוד להנחיות - אכיפה גם נגד קטינים | צילום:

מ', בן 25 ממרכז הארץ ללא כל עבר פלילי, נעצר לאחר שהעלה תמונה מפלילה של פרח קנאביס לקבוצת הפייסבוק "מפלגת קוד פתוח". המשטרה מכירה היטב את הקבוצה ופועלת בה כדי לאתר סוחרי סמים. את הצעיר העירו בלשים בחמש לפנות בוקר, ולאחר חיפוש מצאו בחדרו עלי קנאביס יבשים. "התנהגו אליי כאילו שאני פבלו אסקובר", סיפר מ' לחדשות 2 Online.

"אני סובל ממחלה שגורמת לי כאבים ולא הייתי מוכן להוציא רישיון לקנאביס, הם רצו שאקח כדורים למשך שנה רק כדי להוכיח שכואב לי", הסביר. "התיק עדיין פתוח ואני לא יודע איך הוא יסתיים, אבל החוויה שעברתי הספיקה לי לטיפול פסיכיאטרי לעשור הקרוב. המעצר באמצע הלילה, לקיחת טביעות אצבעות, צילומים וחקירות - זה לא דבר פשוט למישהו שלא נעצר מעולם".

עו"ד יניב פרץ
עו"ד יניב פרץ | צילום:

קל יותר לתפוס את המשתמשים

עו"ד יניב פרץ, המייצג את מ', הוסיף: "שוב נתפסת משטרת ישראל כאשר היא עוסקת בזוטות". לדבריו, המשטרה "משקיעה משאבים על חקירת מקרים מיותרים אשר פשוטו כמשמעו אין לציבור עניין בהם - גם אם יוגש בסופו של דבר כתב אישום על שימוש עצמי בסם. בעולם מתוקן שימוש בקנאביס איננו עילת מעצר."

בשנים האחרונות המשטרה הבינה כי זירת האינטרנט הפכה לקרן הרחוב בה מוכרים וקונים סמים, והיא משקיעה משאבים בהתאם ויחידות הסייבר המשטרתיות עובדות ללא הרף כדי לנטר עבירות סמים, אך גם ברשת - כמו ברחוב - קל יותר לתפוס את המשתמשים ולא את הסוחרים או המגדלים. מעבר להנחיות היועץ המשפטי לממשלה, המפכ"ל לשעבר יוחנן דנינו הצהיר בכמה הזדמנויות כי משטרת ישראל מעדיפה להתמקד בעבירות החמורות יותר ולא לעסוק במשתמשים. הנתונים במסמך, כאמור, מראים בדיוק את ההיפך.

"מהלך דרמטי לחיזוק השמאל", זנדברג (צילום: פלאש 90 - מרים אלסטר, חדשות)
יו"ר הוועדה זנדברג | צילום: פלאש 90 - מרים אלסטר, חדשות

"הרדיפה אחרי המשתמשים - בזבוז כספי מסים"

ח"כ תמר זנדברג, העומדת בראש הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול, מסרה לחדשות 2 Online בתגובה למסמך: "טיפול המשטרה בנושא שימוש ברשת לעבירות סמים אינו שונה לצערי מהטיפול הכללי שלה בנושא - גם פה אנחנו נתקלים ברוב מכריע של תיקי עבירות שימוש עצמי ומיעוט תיקי סחר ואכיפה. הפעילות של המשטרה לא צריכה להתמקד באדם הפשוט שמעשן קנאביס בסוף השבוע, אלא במי שמשתמשים ברשת כדי למכור ולהפיץ סמי פיצוציות וסמים מסוכנים אחרים. רדיפה אחר משתמש הקצה היא בזבוז כספי המסים שלנו".

ומ', הצעיר שעבר חוויה קשה מול המשטרה בעקבות התמונה שהעלה לרשת, מסכם: "ברור שלא הפסקתי לעשן - אני לא יכול לפחד מהחוק ולסבול. אני יודע ששום דבר אחר לא עוזר לי, אם אמתין לרישיון או אקח את הכדורים שהם נותנים לי נגד הכאב לא אוכל לתפקד". ייתכן שהמאבק בסמים ברשת רק מרתיע את המשתמשים ולא פוגע בסוחרים: "אם למדתי משהו מהסיפור, זה לא להעלות שום דבר שנוגע לזה לפייסבוק", הסביר מ'.

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.co.il

הצטרפו לדף הפייסבוק של עזרי עמרם