"אצלנו, במגזר הערבי, יש נרצחים אבל אין רוצחים": פיגוע הירי בתל אביב בסוף השבוע שעבר העלה מחדש את הדיון על הנשק הבלתי חוקי במגזר הערבי. 1,100 אזרחים ערביים נהרגו בישראל מאז אוקטובר 2000, פי חמישה באופן יחסי למגזר היהודי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"93% מהחברה הערבית בישראל, הכי מציק לה זה נושא הביטחון האישי, כי כל אחד דואג שהבן שלו יוצא והוא לא יחזור", אמר לחדשות 2 כרמל ריאן, לשעבר ראש מועצת כפר ברא. הוא הפך את המלחמה בנשק הלא חוקי לרדיפה אישית, לאחר שהנשק הרג את בנו.

"אין שכונה ביישובים הערביים שלא שתתה מהכוס המרה הזאת", הוא הוסיף. "הייתי מצפה שלמשטרה יהיה סניף בכל יישוב, אבל דווקא לספקי הנשק יש סניף בכל יישוב. העניין הפך לג'ונגל, לתרבות כזאת. זה פחד מוות".

"פחד מוות". כרמל ריאן
"פחד מוות". כרמל ריאן | צילום:

"פה אין אכיפה כמו בתל אביב"

השבוע פגשנו את אחמד (שם בדוי) שהחזיק בנשק בלתי חוקי בנעוריו. "זה היה כדי להפגין שליטה, להפגין נוכחות, להראות שאני פה, שאני חזק, שאני יכול לאיים, מי שייתן לי מכות - אני יכול לירות לו על הבית", הוא סיפר בריאיון נדיר.

אחמד התחיל באקדח ועבר אחר כך לרובה. "היה לי כלי נשק וסתם שיעמם לי, אז לקחתי חבר, אמרתי לו 'בוא נעשה סיבוב בעיר, בוא ננסה את הנשק, הבאתי חדש, על מי ללכת?'", הוא תיאר. "החבר אמר 'וואלה, ההוא יצא מניאק', הלך, פתח כלי נשק, ירה לו על הבית, חורר לו את האוטו, לא חשב לרגע".

"זה היה כדי להפגין שליטה". אחמד
"זה היה כדי להפגין שליטה". אחמד | צילום:

בעיקר בימים כאלו, לאחר פיגוע הירי בתל אביב, גואה התסכול בקרב ערביי ישראל. מצד אחד ישנה הקלות הבלתי נסבלת שבה כמעט כל אחד במגזר הערבי יכול להשיג נשק ולהשתמש בו, ומצד אחר ישנה התחושה שהשלטון וגופי האכיפה בוחרים להעלים עין מהתופעה, לפחות עד שהנשק מופנה כלפי יהודים.

"אתמול ירו בבן אדם, חמישה מטרים מכאן", סיפר באדיר באדיר, תושב כפר קאסם. "איפה המשטרה? למה הם לא מצאו את הבן אדם? הם אפילו לא חקרו. הם לא עשו מרדפים כמו בתל אביב, למה? פה אין אכיפה".