דר רחוב נעצר היום (שבת) בחשד להצתת הפסל "בן-גוריון עומד על הראש" בחוף פרישמן בתל אביב. פקחי השיטור העירוני של עיריית תל-אביב–יפו, הבחינו בפסל השרוף והמפוחם ופינו אותו מהמתחם. המשטרה פתחה בחקירה, ובה נעצר החשוד בן ה-34.

הוצת פסל "בן-גוריון עומד על הראש"

באחת ממצלמות האבטחה במקום זוהתה דמות חשודה סמוך לפסל זמן קצר לפני ההצתה. בעקבות התקרית החליטו בבית בן-גוריון בתל אביב להגביר את האבטחה סביב ביתו הפרטי של ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון. "עצוב מאוד שבתחילת השנה החדשה מישהו החליט לפגוע באחד הפסלים הכי אהובים בעיר, פסלו של סמל תקומת ישראל - דוד בן-גוריון", כתב ראש עיריית תל אביב רון חולדאי. "נחדש את הפסל בהקדם כדי שיעמוד מחדש במהירות האפשרית וישוב לשמח את תושבי ותושבות העיר, ובעיקר את הילדים".

תמונתו של דוד בן-גוריון שעומד על ראשו בחוף הים, שעליה מבוסס הפסל, נחשבת לאחת המפורסמות והמיוחדות בתולדות המדינה. מושי בן אליעזר, נכדו של בן-גוריון, הכיר היטב את סבו ואת התמונה. בחוף בתל אביב שבו הוצב הפסל סיפר בעבר בן אליעזר בריאיון לחדשות 12 על המשמעות של עמידת הראש עבורו: "מבחינתי, זה היה לראות את העולם בצורה שונה מאשר שאר בני האדם". בן אליעזר הוסיף: "אני מרגיש געגועים בשתי רמות. ברמה אחת, כמובן, לסבא. אני זוכר אותו מלמד אותי לעמוד על הראש. אני זוכר שתרגלנו את זה יחד. הדבר השני הוא געגועים למנהיגות שלו, ליושר, לעוצמה. לכל הדברים שהיום כבר לא נמצאים כאן".

_OBJ

מי שתיעד את הרגע הייחודי של בן-גוריון היה פאול גולדמן, שעלה ארצה מהונגריה בשנת 1940. "מה שרואים בתמונה הוא מעין רגע מכריע", סיפר גיא רז, אוצר צילום במוזיאון ישראל. "אף אחד אחר לא תפס את בן-גוריון עומד על הראש. רק גולדמן. יש פה איזה רגע שנצרב בתודעה, בגלל זה הוא גם איקוני".

התמונה צולמה בחוף השרון, שם נהג בן-גוריון לבלות כמה פעמים בשנה. "הוא אהב להתבודד פה", נזכר מאבטחו של ראש הממשלה המנוח אהרון שרף. באותו יום בשנת 1957 הגיע ראש הממשלה לחוף להכנת כתבה מצולמת. הוא הגיע מלווה בשומר ראש אחד, דוד בשארי ז"ל, שהיה לבוש בגד ים וליווה אותו מקרוב גם לתוך המים. "אני ועוד אחד נשארנו בתצפית עליהם", שחזר שרף. משם הוא ראה את ראש הממשלה עומד על הראש.