פרסום ראשון: היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה אישרה היום (חמישי) את בקשת המשטרה להשתמש בתוכנת הרוגלה "פגסוס" לצורך פענוח הטבח בבסמת טבעון אתמול. 5 בני אדם, בהם 4 גברים ואישה אחת, קרובי משפחה אחד של השני, נורו למוות ביישוב הבדואי שבצפון, צוותים רפואיים של מד"א איתרו אותם בזירה עם פציעות חודרות וללא סימני חיים. צו איסור פרסום מוטל בשלב זה על כל פרטי החקירה.

הירי בבסמת טבעון התרחש שעות לאחר שגבר כבן 50 נרצח ביריות ברכב בחיפה, ובמשטרה מעריכים כי מדובר בנקמה. המפכ"ל שבתאי הגיע לזירת האירוע, וכך גם השר בן גביר שאמר: "אני מביע זעזוע עמוק מהאלימות וממרחץ הדמים בחברה הערבית שגבה היום קורבנות נוספים". בהודעתו חזר השר על עמדתו לפיה יש להפעיל את הכלי של המעצרים המנהליים, ועקץ את בהרב-מיארה: "לצערי היועמ"שית מונעת ממני".

כוחות משטרה לאחר הטבח בבסמת טבעון
כוחות משטרה לאחר הטבח בבסמת טבעון

שבתאי כינס הערכת מצב בזירת הטבח, ואמר כי כל המשטרה מגויסת לחקירת הרצח. "נחצה פה קו אדום", הבהיר. "מי שביצעו את הרצח הזה הם מחבלים, מבחינתנו זה פיגוע. המשטרה תעשה הכול כדי להגיע לרוצחים". המפכ"ל דרש להשתמש בחקירה בכל האמצעים הטכנולוגיים שיש ברשות המשטרה ושילוב זרועות בחקירה של יחידות ארציות ומחוזיות.

השר בן גביר הגיע לזירת הטבח - והתקבל בקריאות בוז

זעם התושבים על אוזלת היד הממשלתית בטיפול בפשיעה המשתוללת במגזר הערבי התפרץ אתמול החוצה. אחד מהם תקף במילים חריפות את השר לביטחון לאומי בן גביר וצעק לעברו: "בשביל מה הוא בא לפה? מה יש פה, תיאטרון?".

השר בן גביר הגיע לזירת הטבח והתקבל בקריאות בוז (צילום: חדשות 12)
השר בן גביר הגיע לזירת הטבח והתקבל בקריאות בוז | צילום: חדשות 12

"תראה איך נראה כל המגזר", המשיך תושב היישוב. "עוד מעט יתחיל גם במגזר היהודי, זה לא ייגמר. הגיע הזמן שהשר הזה ילך הביתה. בשביל מה הוא בא לפה? בושה וחרפה למדינת ישראל". התושב הפנה את זעמו גם לראש הממשלה נתניהו, וקרא לו לרדת לשטח. "בוא תגיע לכפר. כשהיה בחירות הבטחת, ושום דבר לא עשית".

השר הגיע לבסמת טבעון - ועזב. הוא שוחח עם המפקדים בזירה ועם בני המשפחה, והתקבל בקריאות נגד הגעתו למקום. שכנים צעקו לעברו: "אתה לא מקובל כאן" ורוב האנשים בשכונה אמרו "שירתנו במדינה, לא עזרו לנו".

188 ערבים קיפחו את חייהם בשנת 2023 בנסיבות שקשורות לאלימות ולפשיעה. מבין הנרצחים השנה, 13 הן נשים. בתקופה המקבילה בשנה שעברה היו 80 קורבנות לאלימות בחברה הערבית.

ועדת חקירה ממשלתית חדשה תוקם לפרשת הרוגלות

לפני כחודש הממשלה אישרה את הקמת ועדת הבדיקה הממשלתית בנוגע לרוגלות, שתהיה בעלת סמכויות של ועדת חקירה, זאת על אף התנגדותה של היועמ"שית בהרב-מיארה. בשונה מוועדת חקירה ממלכתית, בוועדה ממשלתית מי שקובע מי יהיו חברי הוועדה הוא השר שיזם את הקמתה. כלומר, חברי הוועדה אינם ממונים באופן עצמאי אלא פוליטית, במקרה זה, בידי שר המשפטים יריב לוין.

לפי הצעתו של לוין, הוועדה תהיה מוסמכת לבחון את התנהלות המשטרה, הפרקליטות, הייעוץ המשפטי לממשלה והמחלקה לחקירות שוטרים בכל הקשור לתוכנות מסוג רוגלה, ובפרט לפעולות רכש, מעקב ואיסוף. ראשי השב"כ והמל"ל המליצו שלא להקים את הוועדה, בייעוץ המשפטי של משרד המשפטים ציינו שמתעוררים קשיים משפטיים שונים, אך שאין מניעה להקים אותה - למעט בנוגע להסמכת הוועדה לדון בתיקים תלויים ועומדים.