שחור על גבי לבן: הרכב השופטים במשפט נתניהו פרסם אתמול (חמישי) את תמצית השיחה שקיימו בנוגע לסעיף השוחד בתיק 4000. הם אישרו שהציעו למדינה לשקול לחזור בה מהאישום בשוחד. גישור, הסדר והתקדמות המשפט – N12 עושה סדר עם כל מה שאתם צריכים לדעת.

חזרה מאישום

האפשרות הראשונה, זו שהציעו השופטים לשקול, כבר ירדה מהר מאוד מהפרק. הפרקליטות והיועצת המשפטית לממשלה עדיין מאמינים באישום בשוחד בתיק 4000. נכון לעכשיו, אין בכוונתם לחזור מהאישום בשוחד.

גישור והסדר

היועצת המשפטית לממשלה מתנגדת לגישור פלילי, אך מבחינתה אם נתניהו יבחר לפנות לצורך קידום מגעים להסדר - דלתה פתוחה והיא תבחן את ההצעה.

השופטים אולי מקווים שהמסר הברור שהעבירו יפעיל לחץ על הפרקליטות ויגביר את האינטרס שלה בהסדר טיעון. עם זאת, יש הסבורים כי המסר שהעבירו השופטים מקטין את האינטרס של נתניהו בהסדר טיעון. עד כה ההנחה הרווחת הייתה שהסדר טיעון יכלול ויתור על סעיף השוחד בתיק 4000 וכן על תיק 2000, לצד הרשעה במרמה והפרת אמונים בתיקים 1000 ו-4000. השיחה שקיימו השופטים טורפת את הקלפים ומשנה את מערך האינטרסים של הצדדים.

גלי מיארה בהרב, ביבי נתניהו (עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90)
מתנגדת לגישור, אך דלתה פתוחה. בהרב-מיארה ונתניהו | עיבוד: אייל מרגולין, פלאש 90

מהיר יותר, סוער יותר

השופטים הודיעו שיוסיפו ימי דיונים למשפט נתניהו, כדי להגביר את קצב התקדמות המשפט. המשמעות היא שבשנת המשפט הבאה יתקיימו ככל הנראה יותר משלושה דיונים בשבוע. המהלך עשוי אף להקדים את רגע השיא של המשפט - עדותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שצפויה להתקיים במהלך השנה.

שופטי ההרכב במשפט פרסמו הערב רשמית את תמצית השיחה שניהלו עם הצדדים - ובה הודו שהמליצו שהמדינה תחזור בה מהאישום בשוחד בתיק 4000. "קיימים קשיים בביסוס עבירת השוחד שבאישום הראשון בכתב האישום", כתבו והוסיפו: "על רקע קשיים אלה, הוצע כי המדינה תשקול לחזור בה מעבירת השוחד באישום זה".

משפט בנימין נתניהו (עיבוד: מתוך האתר הרשמי של הרשות השופטת‎)
משפט בנימין נתניהו | עיבוד: מתוך האתר הרשמי של הרשות השופטת‎

הפרוטוקול על סעיף השוחד

השופטים רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם ועודד שחם הסבירו שקיום הישיבה הסגורה נבע מרגישותו של העניין. "איש מן הנוכחים לא הביע הסתייגות כלשהי מקיום הישיבה בדרך זו ואיש לא ביקש רישום פרוטוקול", כתבו.

השופטים ציינו שבמהלך הישיבה התקיים שיג ושיח קצר עם פרקליטי הצדדים, שבסופו צוין הצורך בסיום המשפט "לטובת העניין והמדינה". לדבריהם, הדברים נאמרו ללא קשר לאופן סיום המשפט וללא קשר לתוצאת המשפט.

ליאת בן ארי בבית המשפט (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד ליאת בן ארי | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

גם הפרקליטות התייחסה במסמך רשמי בתחילת השבוע להמלצת השופטים, וכתבה: "השיח שהתקיים בלשכת השופטים, לבקשת ההרכב הנכבד, הודלף לתקשורת באופן מגמתי ולא מדויק ובאופן שיש בו כדי לפגוע בהתנהלותו התקינה של המשפט". 

לקריאת התייחסות הפקליטות לשופטים - לחצו כאן

את המסמך חתמה הפרקליטות בבקשה לנקוט מעשים: "לפיכך, מבוקש כי מעתה ואילך, כל שיח בין בית המשפט לצדדים יתקיים באולם בית המשפט בלבד, תוך שייערך פרוטוקול (ככל שלא מתקיימת הצדקה לפי חוק לסגירת דלתיים)".