הבוקר התעוררו תושבי ת"א למחזה מבעית בכיכר הבימה: 13 נשים נמצאו תלויות על עמודי הכיכר. חלקן בובות לבושות שחור וחלקן נשים "בשר ודם" שנתלו עד שלא יכלו יותר להחזיק מעמד. המיצג נערך ביוזמת עמותת ״המכללהּ״, תחת הכותרת: "מה החבל על הצוואר שלך?" כחלק מהעלאת המודעות לחודש המאבק למניעת אלימות נגד נשים שמצוין החודש.

מטרת המיצג, לדברי טל חמווי, מנכ״לית העמותה, הוא למחות על החבלים הכרוכים על צווארן של נשים בישראל – מאלימות, דרך הטרדות מיניות, אונס וגילוי עריות ועד פערים בשכר. עמותת המכללה היא ארגון פמיניסטי אקטיביסטי הפועל למען שיקום תעסוקתי לנשים במצבי זנות ואלימות. ״אנחנו נחשפות לאלימות כלפי נשים בצורה הקשה ביותר מכל מיני סוגים. גם אם את לא אישה שהייתה בזנות, כל אישה, ובטח בישראל, חווה אלימות״, מסבירה חמווי.

על המיצג, היא אומרת, הן עובדות כבר יותר מחצי שנה. ״אנחנו לא יכולות יותר לשתוק, לשבת ולא להביע את הייאוש והכעס על אוזלת היד בטיפול באלימות. אין באמת שינוי חברתי אמיתי כשמסתכלים היום על מה שקורה מסביבנו״, היא מציינת. ״מדי שנה נרצחות כ-20 נשים בישראל, בדרך כלל על ידי בן זוג או קרוב משפחתן. לפחות 16,000 נערות ונשים בישראל נמצאות במצבי זנות ואלימות, וזהו רק קצה הקרחון של אלימות יום יומית איתן נשית נאלצות להתמודד. נשים רבות חיות בעוני, במשפחות יחידניות, וכל זאת כשהן מרוויחות בממוצע שכר הנמוך ב-33% מממוצע שכרם של גברים״.

״נשים צריכות לשרוד בעולם לא שוויוני, לא הוגן וסטיגמתי. זה חבל שכרוך על הצוואר שלהן, כאשר אם לא נולדת לעמדה פריווילגיית החיים שלך יהיו מאוד קשים״, היא מסבירה, ״שוק הדיור לא מאפשר לנשים לחיות בכבוד, נשים עובדות בעבודות שקופות שלא נספרות, כל זה זו אלימות כלכלית. נשים הולכות ברחוב ולא מרגישות בטוחות – זה אבסורד. המחאה שלנו היא לא רק על רצח נשים, אלא על אלימות יותר רחבה״.

המיצג, שזעזע לא מעט אנשים, נועד בדיוק למטרה זו. ״אנחנו נוהגות למחות באופן לא מעודן. אנחנו מרגישות שיש השתקה וספינים כל הזמן, בזמן שיש אלימות כנגד נשים, מה שמסית את הדיון למקומות לא רלוונטיים. אנחנו צריכות לעורר תשומת לב כדי שיבינו שיש בעיה חמורה מאוד, וככל שהזמן עובר אני רואה ומבינה כמה זה יותר רלוונטי וחשוב שאנשים יראו מה נשים עוברות ואיך הן חיות״.

מיצג המכללה (צילום: מגד גוזני)
צילום: מגד גוזני
מיצג המכללה (צילום: מגד גוזני)
צילום: מגד גוזני

המיזם לדבריה, נועד בנוסף לעורר מודעות גם לקמפיין המונים שפתחה המכללה במטרה להקים סניף חדש של העמותה בחיפה. ״אנחנו יודעות שיש שם צורך. יש שם נשים וגברים שנמצאים במצבי קיצון והם זקוקים לעבודה להתפרנס ממנה״, אומרת חמווי, ״אנחנו כבר שבע שנים קיימות בזכות תמיכות כאלה כשכל תרומה מחממת לנו את הלב. כל המודל שלנו מושתת על הקהילה ועל שיתוף פעולה. אנחנו קוראות לציבור לא לשתוק, למחות נגד האלימות ולעזור לנו ליצור הזדמנויות לנשים ולהוריד להן חבלים מהצוואר״.