על סך יותר ממיליון שקלים: בנותיה של ג'ני מור חיים, אשתו השלישית של שמעון קופר שנרצחה בהרעלה בחודש אוגוסט 2009, תבעו את ד"ר מריה זקוטסקי, שעבדה כרופאה מרדימה בבית החולים "מאיר" בכפר סבא, והורשעה כמי שסיפקה לו את החומר הרעיל לרצח.

בית המשפט המחוזי מרכז-לוד פסק לאחרונה כי בנותיה של ג'ני ז"ל יוכלו לעקל את ביתה של הרופאה ברעננה ולקבל סכום של מיליון ו-200 אלף שקלים, סכום הפיצוי המגיע להם, אם ינצחו בתביעה. כך לפי הערכה ראשונית של בית המשפט. שויוו של הבית מוערך בלמעלה משני מיליון שקלים.

בתביעה שהוגשה נגד הרופאה ונגד קופת חולים כללית, בעלי בית חולים מאיר, באמצעות עו"ד אלישר פיינגרש ממשרד עורכי הדין מרקמן את טומשין נטען כי  בעודו בזוגיות עם מור חיים ז"ל, קופר הכיר  את הרופאה באמצעות שדכנית, והציג בפניה מצג שווא לפיו הוא גרוש ועובד בכוחות הביטחון.

עוד נטען בתביעה כי בשנת 2009 אמר קופר לרופאה כי עליו לבצע בחו"ל משימה סודית עבור שירותי הביטחון, אשר במסגרתה עליו להתנקש באדם. הוא התעניין  האם יש חומר רפואי קטלני המתאים למשימה, שלא ישאיר שרידים. לאחר שביררה, ד"ר מריה זקוטסקי מסרה לקופר את פרטי החומר המומלץ הנקרא "סקולין", ואף העבירה לו כמות מספקת ממנו בתוספת מזרק והסבר לגבי אופן השימוש בו. זמן מה לאחר מכן המית קופר את אשתו השלישית על ידי כך שהחדיר לגופה את החומר שסיפקה לו הרופאה. הרופאה נדונה לחצי שנה עבודות שירות ואילו קופר נדון לשני מאסרי עולם.

הדיון בהליך תביעת הפיצויים שהוגשה בשנת 2016 נגד הרופאה עוכב, תוך המתנה להכרעה בערעור שהגיש קופר על הכרעת הדין שהרשיעה אותו ברצח. משערעורו נדחה בחודש ספטמבר השנה, בדיון האחרון בחודש שעבר, הרופאה ביקשה לבטל את העיקול על ביתה. זאת, בטענה כי היא משתכרת במשכורת יפה, יש לה חיסכון של כחצי מיליון שקלים ואין לה כל כוונה למכור את הבית.

השופט אבי סתיו דחה את בקשתה למנוע את העיקול וקבע כי אין מחלוקת כי הרופאה מסרה לקופר את החומר הרפואי, אשר לפי פסק דינו של בית המשפט העליון הוא עשה בו שימוש כדי להמית את ג'ני ז"ל. לא יכולה להיות גם מחלוקת של ממש על כך שהרופאה התרשלה, שעה שהיא הורשעה, לפי הודאתה, בעבירה של התרשלות שעלולה לסכן אדם ולכן אין מדובר בתביעת סרק.

שמעון קופר, רוצחה של ג'ני מור חיים (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
שמעון קופר, רצח את אישתו ג'ני ב-2009 | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

כאשר מדובר בתביעה לנזקי גוף אין צורך לציין את הסכום הכספי של התביעה בגין "נזק כללי", ולגבי הנזק המיוחד נטען כי הוא כולל הפסדי השתכרות על סך כ-750 אלף שקלים של המנוחה שהייתה בת 47 במותה.  לכך יש להוסיף כ-350 אלף שקלים בגין הפסדי ההשתכרות של בנותיה של הנרצחת. לכן השופט קבע כי לצורך צו העיקול יש להעריך את שווי התביעה על סך מיליון ו-200 אלף שקלים.

את הרופאה ייצגו עורכי הדין אילן בומבך ויריב רונן, והם טוענים כי בית המשפט המחוזי החליט למעשה להקטין את סכום העיקול הזמני, מסך של 2.5 מיליון שקלים, לסך של 1.2 מיליון שקלים, בעקבות טענות כבדות משקל שהם העלו כלפי סיכויי התביעה. "מדובר בעיקול ברישום על דירת מגורים בלבד. לא הוטל כל עיקול על כספים מכל סוג, ולא בכדי", טוען עו"ד אילן בומבך. "הסיפור עצמו הוא טראגי, מכל הכיוונים, גם מכיוונה של מריה. בכתב ההגנה הבהרנו עד כמה אין למעשי מריה כל קשר סיבתי למות המנוחה, ועד כמה ניתק אותו הקשר, ככל שהיה קיים מלכתחילה. זאת לאחר שהבהרנו בכתב ההגנה, כי אין כל מקום להשוואה (ודאי מוסרית וערכית, אך גם משפטית) בינה לבין הרוצח שמעון קופר, וכי אשמתו של קופר היא הסיבה המכרעת למותה המצער של ג'ני, וכי בהתאם לפקודת הנזיקין, ניתק הקשר הסיבתי בין מעשיה של מריה לבין הנזקים שנגרמו לתובעות".

הוא מוסיף: "מריה לא צפתה ולא הייתה יכולה לצפות רצח של אזרחית ישראלית באמצעות מסירת הסקולין לקופר. נקבע בביהמ"ש העליון, באופן סופי וחלוט, כי מריה האמינה בזמנו לסיפוריו של קופר, זאת על רקע העובדה שהוא הצליח להוליך שולל נשים נוספות מלבדה ואפילו אנשים בסביבתה הקרובה. כן הובהר שם מדוע התעלמה מריה מסימני אזהרה שלכאורה היו אמורים לעלות אז.  לכן, גם ביהמ"ש העליון אישר, כי מריה הייתה זו שנפלה קורבן לקופר (ובכך הצטרפה לרשימה לא קצרה של קורבנות, שתיים מהן נרצחו)".     

עו"ד אלישר-פיינגריש
עו"ד אלישר-פיינגריש, מייצג את בנותיה של ג'ני מור חיים

   

_OBJ

         

"לא בכדי, מריה לא הואשמה מעולם בעבירה כלשהי הקשורה לגרימת מותה של ג'ני מור חיים ז"ל והיא לא הייתה חלק מכתב האישום נגד קופר בהקשר זה (כלומר, גם לא כמסייעת או כמבצעת בצוותא)".

עורך הדין בומבך המשיך: "המדינה מיצתה עמה את הדין בהקשר המצומצם של תפקודה כרופאה בעלת רישיון, הן בדמות גזר דין של 6 חודשי עבודות שירות והן בדמות שלילת רישיונה ל-8 שנים. מריה ריצתה את עונשיה ושבה לעבוד כרופאה. מצער כי התובעות מחפשות כעת "כיס עמוק" בדמות מריה, אם חד הורית שנאלצת לעבוד בלילות כימים ובתוך כך לתמוך גם בבן עם צרכים מיוחדים וגם בזוג הוריה הקשישים והחולים. האשם היחידי במצבן הוא שמעון קופר ועליהן לבוא עמו חשבון".

תגובת בית החולים מאיר: "המרכז הרפואי מאיר התייחס זה מכבר לטענות במסגרת ההליך המשפטי המתנהל ויש להמתין עד לתום הבירור המשפטי. בית החולים מבקש להבהיר כי מדובר בחומר אשר נגנב מבין כתליו על ידי הרופאה, ובכך היא עצמה הודתה ואף הורשעה בבית המשפט בו הועמדה לדין".